Szerző: Hlács Ferenc

2015. május 14. 12:00

Képazonosító weboldal a Wolfram Alpha készítőitől

Képfelismerő szolgáltatást indítottak a Wolfram Alpha fejlesztői. Az Image Identification Project weblapra feltöltött képek tartalmát az oldal mögött dolgozó algoritmus egyes esetekben meglepően pontosan, máskor inkább szórakoztató eredménnyel azonosítja. A megoldás a jövőben automatikus képrendszerező eszközök gerince lehet.

A Wolfram Alphát valószínűleg keveseknek kell bemutatni: a Wolfram Research által működtetett keresőoldal nem elsősorban a webhelyek felkutatását célozza, sokkal inkább tudományos kérdésre igyekszik választ adni, legyen szó matematikai egyenletekről, statisztikai adatokról vagy akár kémiai vegyületek képleteiről.

A népszerű oldal mögött álló szervezet most egy új kezdeményezést jelentett be. Az Image Identification Project célja, hogy a felhasználók által feltöltött képek tartalmát azonosítsa. A felület határozottan egyszerű, az oldal közepén lévő dobozba kell behúzni a felismertetni kívánt tartalmakat, legyenek azok a PC-n vagy más weboldalakon. Az oldal egy-két másodperc gondolkodást követően kiírja az eredményt, az esetek többségében meglepően pontosan, noha előfordul, hogy téves meghatározást produkál vagy nagyon tág fogalomkört ad válaszul.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Gyors tesztünk során az oldal egy kutya képe alapján gyorsan megállapította, hogy egy labrador retrieverről van szó, egy véletlenszerűen kiválasztott kalapácsról is megmondta, hogy az ácskalapács, sőt még a Humvee-t is pontosan felismerte. A bonyolultabb koncepciókkal persze ki lehet fogni az oldalon, egy korai Nintendo konzolt például nyomtatónak vélt, a részecskegyorsítóra pedig egész egyszerűen az "eszköz" megnevezést adta - tegyük hozzá, végülis nem helytelenül.

Az Image Identification Project fejlesztői a rendszer betanításához több tízmillió képet bocsátotak rendelkezésére, jórészt olyan tárgyakról és élőlényekről, amelyekkel az emberek is találkoznak életük első néhány évében. Az oldal jelenleg a The Verge szerint nagyjából 10 ezer mindennapi tárgyat képes megkülönböztetni.

A Wolfram Research szerint a kezdeményezés a jövőben kiterjed fényképgyűjtemények automatizált felcímkézésére és kategorizálására is használható lesz, de akár az érdeklődő fejlesztők is beépíthetik majd alkalmazásaikba a technológiát. Hasonló kezdeményezést már több cégtől is láthattunk, elég az Amazon szebb napokat is látott okostelefonjának Firefly tárgyfelismerő funkciójára gondolni, vagy a Google Goggles alkalmazásra, amely ugyancsak az okostelefon kameráját használja a környező tárgyak vagy akár szöveges tartalmak beazonosítására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról