:

Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 13. 10:20

A Fujitsu és a Miele a Microsoft legújabb IoT-partnerei

A háztartási gépek okosabbak, a gyártási folyamatok pedig hatékonyabbak lehetnek, a Microsoft IoT szolgáltatásainak köszönhetően. A vállalat a Hannover Messe 2015 konferencián jelentette be, hogy a Miele-lel és a Fujitsuval is partnerségre lépett, akik már megkezdték első, a vállalat IoT platformjára épülő termékeik kifejlesztését.

Tovább terjeszkedik az IoT (Internet of Things) piacán a Microsoft, a vállalat gyors egymásutánban két együttműködést is bejelentett. A két új partner, azaz a Fujitsu és a háztartási gépeket gyártó Miele már be is mutatta első, a Microsoft Azure szolgáltatáscsomagjára épülő megoldásait a Hannover Messe 2015 konferencián.

Az már jó ideje nem titok, hogy a redmondi cégnek komoly ambíciói vannak a területen. A vállalat már tavaly bejelentette Azure Intelligent Systems Service szolgálatatását, amelyet kifejezetten a hálózatba kapcsolt eszközök, illetve szenzorok információáradatának feldolgozására szánt, de idén márciusban tartott konferenciáján sem maradt adós hasonló bejelentéssel: akkor a teljes IoT funkcionalitást kínáló Azure IoT Suite-ot leplezte le. A szolgáltatáscsomagban olyan megoldások kaptak helyet, mint például az Azure Stream Analytics, amellyel többek között az érkező adatokra épülő szolgálatatások és válaszok is automatizálhatók. Ehhez párosul továbbá a Windows 10 for IoT rendszer is, amely a vállalat szerint gyakorlatilag bármilyen eszközön futtatható lesz, a bankautomatáktól az ipari robotokon át egészen a Raspberry Pi 2-ig.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új partnerek közül először a Miele tűnt fel a színen. A vállalat új generációs termékeit már a Microsoft Azure IoT szolgáltatáscsomagra építi, az ipari kiállításon egy okos sütővel demózta a technológia potenciális felhasználási módjait: az eszköz képes egy online talált recept alapján automatikusan konfigurálni magát a megfelelő sütési beállításokra, sőt az aktuális hőfokról - vagy akár a hozzáadott gőz mennyiségéről - értesítéseket is küldhet a felhasználónak. Ez persze csak egy a lehetséges megoldásuk közül, a Miele-t a jövőben előreláthatólag több gyártó is követi majd a területen.

A Microsoft és a Fujitsu partnersége már túlmutat a háztartásokon, a két cég inkább gyártási folyamatokat igyekszik az IoT és az M2M platformok igába hajtásával hatékonyabbá és olcsóbbá tenni. Ahogy a Miele, a Fujitsu sem tapasztalatlan a Microsoft ilyen irányú termékeit illetően, a vállalat saját IoT/M2M platformját, illetve Eco-Management Dashboard szolgáltatását az Azure megoldásaival ötvözve képes valós időben képet adni a gyártási és tervezési folyamatokról - amelyeket a mérnökök távolról is követhetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.