Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 8. 09:59

Okostelefonokba is térérzékelőt tesz az Intel, de minek?

Frissült az Intel mobilkészülékekbe szánt RealSense kameramodulja: a térérzékelésre is alkalmas plenoptikus szenzor kisebb lett és hőleadása is javult, így a táblagépek mellett már nagyobb okostelefonokba is beépíthető.

Egyre kisebb helyre zsúfolja össze RealSense kameráit az Intel: a 3D kameratechnológia, amelynek elszállásolásához tavaly még legjobb esetben is egy táblagépre volt szükség, a gyártó szerint már okostelefonokban is alkalmazható - igaz ehhez még mindig legalább hathüvelykes készülék kell. A vállalat idei fejlesztői konferenciáján (IDF) jelentette be a kisebb alapterületre költöztetett kameraegységet. Az első RealSense-t használó termék tavaly ősszel, ugyancsak egy IDF eseményen mutatkozott be: a Dell Venue 8 7000 táblagépén egy vaskos oldalsó perem gondoskodott a plusz helyről a kamerának.

Kisebb méret, hűvösebb működés

A technológia azóta többek között egy Lenovo all-in-one asztali PC-be és egy Acer notebookba is utat talált, a kisebb eszközökhöz azonban eddig a szenzorrendszer túl nagynak bizonyult. Az Intel megújult RealSense kamerája ugyanakkor már az okostelefonokba is begyömöszölhető, ráadásul a kisebb méret mellett annak hőleadását is sikerült csökkenteni. Az egyelőre kérdéses, hogy az esetleges gyártópartnerek már megvásárolhatják-e a modult készülékeikhez - az Intel ugyan hozott magával egy az új kamerával felszerelt okostelefon-prototípust a bemutatóra, de az Engadget szerint az végig kikapcsolva maradt, a cég egyelőre nem demonstrálta élőben az új egység képességeit.

Fotó: Engadget

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Miután a korábbi, terebélyesebb modellt a gyártó már az elkészült Dell tablettel mutatta be, nem tudni, ezúttal mennyi időbe telik majd, mire a kisebb verzió eljut a végfelhasználókhoz. A csökkentett méreten és feljavított hőháztartáson túl, az új kamera a térérzékelés hatótávolságán is növel valamicskét, más változást azonban jelenlegi információk szerint nem hoz az előző generációhoz képest.

A RealSense lényegében az Intel saját plenoptikus kameratechnológiája. A light-fieldként is emlegetett megoldás egy speciális lencserendszer segítségével egyszerre több szögből is képes rögzíteni egy adott fotót, a képen ezáltal egy adott tartományban utólagosan is nézőpontot válthatunk, illetve a fókusz is tetszőlegesen áthelyezhető rajta. A kamerához tartozó szoftver továbbá a képen látható tárgyak távolságát, illetve méretét is képes meghatározni, az alapján, hogy a kép adott pontjai mennyire mozdulnak el a plenoptikus fotót különböző perspektívákba mozgatva.

Korlátozott képességek

Bár a  technológia egyes iterációi a 3D szkennelést is lehetővé teszik, ez a képesség egyelőre az említett Dell készülékből, illetve valószínűleg az új modullal szerelt okostelefonokból is hiányzik majd. Ahogy azt a Mobile World Congress kiállításon a HWSW-nek az Intel szakértője is megerősítette, a Dell Venue 7 8000-ben használt kamera plusz képességei egyelőre kimerülnek a nézőpont- és fókuszváltásban, valamint a távolságok felmérésében. Ha a tárgyszkennelésben nem is, a RealSense kameramodulokkal felszerelt eszközök a gesztusfelismerés terén komoly előrelépést hozhatnak, ha az Intel által biztosított hardver lehetőségeit a külső fejlesztők is elkezdik kiaknázni.

Egyre több cég vágja fejszéjét a különböző, mobilkészülékekbe szerelhető, háromdimenziós érzékelők és kamerák kifejlesztésébe, a Qualcommtól (akinek táblagépes 3D szkennerét az MWC-n szintén megnézhettük) a Google Project Tango kezdeményezésééig. Egyelőre azonban egyik gyártónak sem sikerült a technológiát egyszerűen integrálható formába öntenie, illetve olyan funkcionalitást állítania mellé, amely az érdeklődők szűk körén kívül nagyobb tömegeket is megmozgatna.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról