Szerző: Hlács Ferenc

2015. április 8. 09:59

Okostelefonokba is térérzékelőt tesz az Intel, de minek?

Frissült az Intel mobilkészülékekbe szánt RealSense kameramodulja: a térérzékelésre is alkalmas plenoptikus szenzor kisebb lett és hőleadása is javult, így a táblagépek mellett már nagyobb okostelefonokba is beépíthető.

Egyre kisebb helyre zsúfolja össze RealSense kameráit az Intel: a 3D kameratechnológia, amelynek elszállásolásához tavaly még legjobb esetben is egy táblagépre volt szükség, a gyártó szerint már okostelefonokban is alkalmazható - igaz ehhez még mindig legalább hathüvelykes készülék kell. A vállalat idei fejlesztői konferenciáján (IDF) jelentette be a kisebb alapterületre költöztetett kameraegységet. Az első RealSense-t használó termék tavaly ősszel, ugyancsak egy IDF eseményen mutatkozott be: a Dell Venue 8 7000 táblagépén egy vaskos oldalsó perem gondoskodott a plusz helyről a kamerának.

Kisebb méret, hűvösebb működés

A technológia azóta többek között egy Lenovo all-in-one asztali PC-be és egy Acer notebookba is utat talált, a kisebb eszközökhöz azonban eddig a szenzorrendszer túl nagynak bizonyult. Az Intel megújult RealSense kamerája ugyanakkor már az okostelefonokba is begyömöszölhető, ráadásul a kisebb méret mellett annak hőleadását is sikerült csökkenteni. Az egyelőre kérdéses, hogy az esetleges gyártópartnerek már megvásárolhatják-e a modult készülékeikhez - az Intel ugyan hozott magával egy az új kamerával felszerelt okostelefon-prototípust a bemutatóra, de az Engadget szerint az végig kikapcsolva maradt, a cég egyelőre nem demonstrálta élőben az új egység képességeit.

Fotó: Engadget

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Miután a korábbi, terebélyesebb modellt a gyártó már az elkészült Dell tablettel mutatta be, nem tudni, ezúttal mennyi időbe telik majd, mire a kisebb verzió eljut a végfelhasználókhoz. A csökkentett méreten és feljavított hőháztartáson túl, az új kamera a térérzékelés hatótávolságán is növel valamicskét, más változást azonban jelenlegi információk szerint nem hoz az előző generációhoz képest.

A RealSense lényegében az Intel saját plenoptikus kameratechnológiája. A light-fieldként is emlegetett megoldás egy speciális lencserendszer segítségével egyszerre több szögből is képes rögzíteni egy adott fotót, a képen ezáltal egy adott tartományban utólagosan is nézőpontot válthatunk, illetve a fókusz is tetszőlegesen áthelyezhető rajta. A kamerához tartozó szoftver továbbá a képen látható tárgyak távolságát, illetve méretét is képes meghatározni, az alapján, hogy a kép adott pontjai mennyire mozdulnak el a plenoptikus fotót különböző perspektívákba mozgatva.

Korlátozott képességek

Bár a  technológia egyes iterációi a 3D szkennelést is lehetővé teszik, ez a képesség egyelőre az említett Dell készülékből, illetve valószínűleg az új modullal szerelt okostelefonokból is hiányzik majd. Ahogy azt a Mobile World Congress kiállításon a HWSW-nek az Intel szakértője is megerősítette, a Dell Venue 7 8000-ben használt kamera plusz képességei egyelőre kimerülnek a nézőpont- és fókuszváltásban, valamint a távolságok felmérésében. Ha a tárgyszkennelésben nem is, a RealSense kameramodulokkal felszerelt eszközök a gesztusfelismerés terén komoly előrelépést hozhatnak, ha az Intel által biztosított hardver lehetőségeit a külső fejlesztők is elkezdik kiaknázni.

Egyre több cég vágja fejszéjét a különböző, mobilkészülékekbe szerelhető, háromdimenziós érzékelők és kamerák kifejlesztésébe, a Qualcommtól (akinek táblagépes 3D szkennerét az MWC-n szintén megnézhettük) a Google Project Tango kezdeményezésééig. Egyelőre azonban egyik gyártónak sem sikerült a technológiát egyszerűen integrálható formába öntenie, illetve olyan funkcionalitást állítania mellé, amely az érdeklődők szűk körén kívül nagyobb tömegeket is megmozgatna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról