Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megjelent a 3.19-es Linux kernel

Gálffy Csaba, 2015. február 09. 11:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Linus Torvalds vasárnap kiadta a 3.19-es verziószámot viselő Linux kernel végleges változatát. Szokás szerint megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb, legérdekesebb újdonságokat.

hirdetés

Maradt ugyan néhány apróbb ismert hiba a Linux kernel legújabb, 3.19-es kiadásában, de ezek jelentősége nem akkora, hogy emiatt érdemes legyen tovább halasztani a rendszermag stabillá nyilvánítását - írja Linus Torvalds, a kernel gondozója a döntést kísérő levelében. Az említett hiba egyedi paravirtualizációs környezetben jöhet elő és valószínűleg a kernel előző kiadásaiban is benne volt - egyelőre azonban még az sem biztos, hogy azt gyakorlatban, normál üzemben elő lehet idézni.

Grafikai és driveres finomhangolások

A végfelhasználók számára lehet öröm, hogy egyes Lenovo, Dell, Acer, HP és Toshiba noteszgépek egyedi hardveres megoldásait (például billentyűzet-háttérvilágítás) jobban kezeli a kernel. Egy példa: a régi ThinkPad ACPI meghajtó túl komplex módszert használt a dedikált némítás gomb kezeléséhez, emiatt összeakadhatott a hardveres és szoftveres némítás - az új szoftver már egyáltalán nem alkalmaz hardveres némítást, az egyszerűsítéssel kiszámíthatóvá vált a gomb megnyomásának hatása. Változott néhány Acer netbook hűtésének vezérlése, a jövőben már ezt is az egyszerű hűtést kezelő Bang-bang kontroller intézi.

A hűtés vezérlése a Radeon kártyáknál is finomodott, immár nem csak a zárt, de a szabad szoftveres meghajtó is képes finoman szabályozni a GPU ventilátorait. A Phoronix szerint egyébként a szabad szoftveres, HSA-kompatibilis AMD meghajtó is közelebb került az új kernelben a valósághoz a friss AMDKFD driver érkezésével. A másik oldalon, az Nvidia-fronton a 3.19-től alapszintű támogatást kapnak a GeForce 900-as sorozat tagjai - az alapszíntű itt komolyan vehető, egyelőre nincs hardveres gyorsítás, de a megjelenítés már működik. Ugyanilyen, alap támogatást kap az Intel következő generációs (Broadwellt váltó) Skylake grafikája is, az Intel már gőzerővel írja a kódot a kernelbe, noha a chipek piaci rajtjára még legalább egy évet kell várni.

ThinkPad dedikált hangerő-gombok - egyértelműbb működés

Nagy frissítést kap a 3.19-ben a Btrfs, amely megkapta a rég várt, javított RAID 5 és 6 támogatást, ezzel a többi RAID-szinthez közel került ezek támogatása is. A Fujitsu mérnökei most megírták a scrubbing és meghajtócsere implementációját ezekhez a RAID-szintekhez is, így a funkciók elérhetőek a fájlrendszer és RAID használata esetén. A Btrfs-frissítés számos kisebb-nagyobb hibát is javít, amelyek adott esetben adatvesztéshez vezethettek bizonyos körülmények együttállása esetén.

A fentieken felül is rengeteg apró frissítés-javítást hoz a kernel, a részletesebb listáért érdemes a Phoronix beható, 3.19-cel foglalkozó cikksorozatát átnyálazni.

Nem jön még a 4.0

Torvalds korábban kijelentette, hogy a 3.x-es sorozatú kerneleket nem szeretné a 20-as alverziókig nyújtani. Az álláspont időközben változott, a levél szerint a következő kiadás 3.20 lesz, amely az előző verziókhoz hasonlóan stabilitást és hibákat javító frissítéseket kap majd, áttörő újdonságra nem érdemes számítani.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.