:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. február 9. 11:25

Megjelent a 3.19-es Linux kernel

Linus Torvalds vasárnap kiadta a 3.19-es verziószámot viselő Linux kernel végleges változatát. Szokás szerint megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb, legérdekesebb újdonságokat.

Maradt ugyan néhány apróbb ismert hiba a Linux kernel legújabb, 3.19-es kiadásában, de ezek jelentősége nem akkora, hogy emiatt érdemes legyen tovább halasztani a rendszermag stabillá nyilvánítását - írja Linus Torvalds, a kernel gondozója a döntést kísérő levelében. Az említett hiba egyedi paravirtualizációs környezetben jöhet elő és valószínűleg a kernel előző kiadásaiban is benne volt - egyelőre azonban még az sem biztos, hogy azt gyakorlatban, normál üzemben elő lehet idézni.

Grafikai és driveres finomhangolások

A végfelhasználók számára lehet öröm, hogy egyes Lenovo, Dell, Acer, HP és Toshiba noteszgépek egyedi hardveres megoldásait (például billentyűzet-háttérvilágítás) jobban kezeli a kernel. Egy példa: a régi ThinkPad ACPI meghajtó túl komplex módszert használt a dedikált némítás gomb kezeléséhez, emiatt összeakadhatott a hardveres és szoftveres némítás - az új szoftver már egyáltalán nem alkalmaz hardveres némítást, az egyszerűsítéssel kiszámíthatóvá vált a gomb megnyomásának hatása. Változott néhány Acer netbook hűtésének vezérlése, a jövőben már ezt is az egyszerű hűtést kezelő Bang-bang kontroller intézi.

A hűtés vezérlése a Radeon kártyáknál is finomodott, immár nem csak a zárt, de a szabad szoftveres meghajtó is képes finoman szabályozni a GPU ventilátorait. A Phoronix szerint egyébként a szabad szoftveres, HSA-kompatibilis AMD meghajtó is közelebb került az új kernelben a valósághoz a friss AMDKFD driver érkezésével. A másik oldalon, az Nvidia-fronton a 3.19-től alapszintű támogatást kapnak a GeForce 900-as sorozat tagjai - az alapszíntű itt komolyan vehető, egyelőre nincs hardveres gyorsítás, de a megjelenítés már működik. Ugyanilyen, alap támogatást kap az Intel következő generációs (Broadwellt váltó) Skylake grafikája is, az Intel már gőzerővel írja a kódot a kernelbe, noha a chipek piaci rajtjára még legalább egy évet kell várni.

ThinkPad dedikált hangerő-gombok - egyértelműbb működés

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nagy frissítést kap a 3.19-ben a Btrfs, amely megkapta a rég várt, javított RAID 5 és 6 támogatást, ezzel a többi RAID-szinthez közel került ezek támogatása is. A Fujitsu mérnökei most megírták a scrubbing és meghajtócsere implementációját ezekhez a RAID-szintekhez is, így a funkciók elérhetőek a fájlrendszer és RAID használata esetén. A Btrfs-frissítés számos kisebb-nagyobb hibát is javít, amelyek adott esetben adatvesztéshez vezethettek bizonyos körülmények együttállása esetén.

A fentieken felül is rengeteg apró frissítés-javítást hoz a kernel, a részletesebb listáért érdemes a Phoronix beható, 3.19-cel foglalkozó cikksorozatát átnyálazni.

Nem jön még a 4.0

Torvalds korábban kijelentette, hogy a 3.x-es sorozatú kerneleket nem szeretné a 20-as alverziókig nyújtani. Az álláspont időközben változott, a levél szerint a következő kiadás 3.20 lesz, amely az előző verziókhoz hasonlóan stabilitást és hibákat javító frissítéseket kap majd, áttörő újdonságra nem érdemes számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.