Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 11. 09:28

Tizenhat javítás érkezik a Microsofttól

Az egyik legsűrűbb patch kedd a novemberi a Microsoftnál, a vállalat nem kevesebb mint tizenhat javítást ad ma ki termékportfóliójához. Öt kritikus sebezhetőséget foltoz be a cég.

Sok feladatot ad a rendszerüzemeltetőknek a novemberi patch kedd, a Microsoft tizenhat javítást bocsát ki a Windowsokhoz, az Office-okhoz, valamint szervertermékeihez.

Öt kritikus sebezhetőségre érkezik javítás ma, ezek mindegyike a Windowst érinti, derül ki az előzetes értesítésből. Fontos tudni, hogy a hibák súlyossága az operációs rendszer verziójától és kivitelétől függ, a szervereken például az Internet Explorer sebezhetősége csak "moderate" besorolást kapott, egyes sérülékenységek pedig csak a régebbi változatokban találhatók meg, a részletekért érdemes a Microsoft által publikált sebezhetőségi mátrixot tanulmányozni.

Az összes támogatott Windows-verzió kap frissítést, Winsows Vistától Windows 8.1-ig (RT is), Windows Server 2003-tól 2012 R2-ig. A rendszergazdák bánatára a Server Core telepítések is érintettek, ráadásul az öt patchből három telepítése mindenképp újraindítást igényel. A Windows 10 és a Windows Server Next ősszel kiadott előzeteseit is érinti több kritikus hiba, ezekhez az operációs rendszerekhez is lesz frissítés. A kritikus hibákon túl még további nyolc alacsonyabb veszélyességű Windows-sérülékenységet is kijavítanak ma.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Az Office esetében már nem ilyen bonyolult a helyzet, a Microsoft két sebezhetőséget fedezett fel és foltoz az irodai csomagban, de csak a 2007-es kiadás sérülékeny, a kiadott előzetes értesítés alapján a Word a "hunyó", a szövegszerkesző és a Word dokumentumok megjelenítésére alkalmas Word Viewer is kap ma patchet. Emellett az Office 2007 japán nyelvű verziójához érkezik egy frissítés még.

A szervertermékek közül patchet kap ma a SharePoint Server 2010, de csak "fontos" besorolásút, így a telepítése nem a legsürgősebb. Az Exchange Serverek közül a 2007, 2010 és 2013 érintett a mai javítókedden, de ezekben is csak "fontos" besorolású sérülékenységeket foltoz be a cég, A szervertermékekhez kiadott patchek lehet, hogy újraindítást is igényelnek.

a címlapról