Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 23. 14:34

Szép nyereséget produkált a Nokia

Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi gyorsjelentését a Nokia - a veszteséges mobilgyártó részleget a Microsoftnak eladó cég szép eredményeket produkált, köszönhetően a mobilhálózati berendezések iránti növekedő keresletnek.

2013 harmadik negyedévéhez képest egészséges, 13 százalékos bevételnövekedést tudott felmutatni a finn Nokia (ha az azóta eladott mobilgyártó részleget kivesszük a képletből), a 3,32 milliárd eurós forgalom bő 10 százalékkal múlta fel az elemzők várakozásait. A Nokia tájékoztatása szerint a mobilhálózati berendezései iránt elsősorban Kínában és Észak-Amerikában nőtt a kereslet, ahogy a szolgáltatók modernizálták hálózataikat és növelték 4G lefedettségüket. A vállalat nyeresége 747 millió eurót tett ki, szemben az egy éve elért 91 milliós veszteséggel.

A Nokia mobilhálózati berendezésekkel foglalkozó részlege adja a bevétel nagyját, a 2,6 milliárd eurós forgalom éves szinten 13 százalékos bővülést jelentett. A divízió üzemi profitja megközelítette a 400 millió eurót, ami közel duplája az egy évvel korábban elért 217 millió eurós értéknek. A finn cég örömmel jelentette, hogy a hat nagy földrajzi régióból négyben növelni tudta eladásait, a termékeladások és a kapcsolódó szolgáltatások egyaránt kétszámjegyű százalékos bevételnövekedést produkáltak.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A HERE üzletág is szépen teljesített. A térképekkel foglalkozó Nokia-részleg nemrég adta ki alkalmazását Android és iOS platformokra, a bevétel azonban nem az ingyenes appokból származik, hanem a térkép licencének eladásából vállalatok számára - például logisztikai cégeknek vagy navigációsszoftver-fejlesztőknek. A Nokia tájékoztatása szerint a most lezárt negyedévben 3,2 millió autót adtak el világszerte HERE térképpel, míg egy éve ez a szám 2,6 millió darab volt. A HERE üzletág bevétele 236 millió euró volt, ez 12 százalékos éves növekedést jelent. Rossz hírt is szolgáltatott a most lezárt negyedévben a HERE: a Navteq megvásárlásából létrejött térképes divízió értékéből 1,2 milliárd eurót le kellett írni, közölte a Nokia.

A Nokia előrejelzése is kedvező, a vállalat szerint 2014-ben a bevétel egészségesen növekedni fog a mobilhálózati berendezések iránti folyamatosan erősödő kereslet miatt, az üzemi eredményhányad pedig egész évre vetítve 11 százalék körül alakul majd a korábban várt 7-9 százalék helyett. A Nokia bejelentését követően a cég részvényeinek árfolyama több mint 8 százalékot erősödött.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról