Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 22. 14:10

Megérkezett a Windows 10 első frissítése

Kiadta a Windows 10 Technical Preview új verzióját a Microsoft. A tesztelési fázisban lévő operációs rendszer új buildje automatikusan, a Windows Update-en keresztül települ, de igény esetén manuálisan is telepíthető. Az újdonságok listája nem túl hosszú, a UI csiszolása zajlik Redmondban.

A felhasználói felületet érinti a Windows 10 Technical Preview sorban legelső frissítése, amelyet a következő hetekben-hónapokban még sok ilyen követ majd. A most kiadott csomag automatikusan települ a Technical Preview-t futtató gépekre, de igény szerint manuálisan is elindítható a telepítés a metrós beállítások menü Update and Recovery szekciójából.

Csiszolt UI

A frissítéssel megjelent néhány új animáció is a rendszerben. A megnyíló és bezáruló, a lekicsinyített és visszaállított ablakok mind egyértelmű vizuális effekteket kaptak, ahogy az a Windows korábbi verzióiban megszokott volt. Szintén új átvezető animáció játszódik le a virtuális asztalok váltásánál, ahogy a két terület jobbra vagy balra mozogva átadja a másiknak a helyét. Az animációk kissé minimalisták, de jól illeszkednek a régi-új UX-trendbe, miszerint az átvezető animációk a felületre vonatkozó információt kommunikálnak a felhasználónak, ezzel segítik a UI-paradigma megértését és intuitívabbá teszik a felületet.

Új értesítési központ.

A most kiadott csomag elég jelentős, a letöltés 2-2,8 gigabájt közötti méretű, a CPU-architektúrától és a nyelvtől függően. A letöltést követően a rendszer újraindítást kér, amely a telepítést követő első induláshoz hasonlóan viszonylag hosszú ideig tart, de a teljes folyamat így sem vesz többet igénybe 10-20 percnél. A frissítés a korábbi adatokat is megőrzi, ha a Microsoft ajánlásával ellentétben elsődleges rendszerként használjuk a Windows 10-et, akkor is könnyedén frissíthetünk.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Újdonság, hogy a kiadáshoz ezúttal a Microsoft az ismert problémákról is adott ki listát, a Wi-Fi hálózatokhoz való csatlakozás ezúttal nem érhető el a szokásos gyorslistából, hanem a metrós beállítások felületéről lehet ezt kezelni, valamint bizonyos videokártyák DirectWrite-kompatibilitásával is problémák lehetnek. Ezeket az apróságokat a cég folyamatosan javítja, ahogy elkészül a frissítés, letölthetővé teszi azt a Microsoft.

Így folyik a tesztelés - hagymastruktúra

A Microsoft blogbejegyzése szerint egyébként eddig mintegy 250 ezer egyedi visszajelzés érkezett a Windows 10-zel kapcsolatban, több, mint 25 ezer poszt és 641 összevont módosítási javaslat futott be. A most kiadott build még nem a visszajelzések alapján készült, azokat azonban szinte azonnal elkezdte a cég beépíteni a következő kiadásba. A cég egyébként közölte a belső branch-ek szerkezetét is, a naponta előállított friss buildeket a "canary" csapat teszteli először, majd az ezen átjutott verziók kikerülnek az OSG-hez (az operációs rendszereket fejlesztő csoporthoz) majd a Microsoft teljes szervezete kipróbálhatja őket.

A következő halmazt már a Windows Insider program résztvevői adják, vagyis a Windows 10 Technical Previewra feliratkozó felhasználók tartoznak ide. Az átfutási idő mindössze 10 nap, vagyis a most kiadott build ennyi ideje fordult le a szervereken - ez a Microsoft belső struktúráját ismerve villámgyors sebességnek tekinthető és jól mutatja, hogy a cég véresen komolyan veszi ezt a tesztprogramot. A 9860-as build sajátossága, hogy immár választhatunk, "gyors" vagy "lassú" tracken szeretnénk kapni az új buildeket. Ez csupán annyit jelent, hogy a teljes tesztelői csapatot a Microsoft kettéválasztja, a "gyors" módot választva a többiek előtt kaphatjuk meg a készülő kódot, a "lassú" trackre pedig csak az így, sok szűrőn át validált kód kerül ki.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.