Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 9. 15:55

Könyv jelent meg Stephen Elop munkásságáról

Finoman szólva is negatív fényben tünteti fel a Nokia korábbi vezetőjét, Stephen Elopot egy frissen kiadott könyv. A két szerző annak próbált utánajárni, vajon mennyiben tehető felelőssé a kanadai szakember azért, hogy a vállalat elhagyni kényszerült a telefonpiacot.

"Sok szempontból Stephen Elop a világ egyik legrosszabb, ha nem a legrosszabb elnök-vezérigazgatója" - foglalja össze röviden és tömören a lényeget egy napokban megjelent könyv, amelyet Finnországban adtak ki. A két szerző, Pekka Nykänen és Merina Salminen annak próbált utánajárni, milyen a megítélése a Nokia korábbi kanadai vezérének. A kép lesújtó.

Viharos idők

2010 őszén érkezett a Microsofttól a Nokia élére Stephen Elop, és váltotta a vállalatot addig vezető Olli-Pekka Kallasvuót. Ez volt az első eset, hogy a finn cég élére külföldi vezetőt neveztek ki, ezért Elop ténykedését különösen kritikus szemmel nézték Finnországban, ráadásul az okostelefon-piac legviharosabb korszakában történt mindez, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Nokia nem tud versenyezni az Apple-lel és az Androidra fogadó gyártók (Samsung, Motorola, LG, HTC, Sony Ericsson) pillanatok alatt legázolták a pályáról (hogy aztán kevés kivételtől elterkintve maguk is eltűnjenek, de ez egy másik történet).

A Nokia jól megérezte, hogy a telefonpiacon egyre fontosabbak lesznek a készülékekhez adott szolgáltatások, azonban megfeledkezett arról, hogy a felhasználók ezeket a szolgáltatásokat olyan érintőképernyős telefonokról szeretnék elérni, amelyek korszerű, stabil és gyors szoftverplatformot futtatnak. Egy ilyen platform kifejlesztése azonban nem megy egyik napról a másikra, így a Nokia hirtelen hatalmas hátrányban találta magát, az Apple és a Google gőzerővel frissítette és csinosítgatta évről-évre a saját rendszerét, miközben a finn cég legütősebb fegyvere a több tíz éve toldozgatott-foldozgatott Symbian volt.

Az okostelefon definíciójának megváltozását követően a piac pár éven belül felrobbant, 2009 és 2011 között majdnem háromszorosára ugrottak az eladások, évig félmilliárd darab közelébe. A Nokia kénytelen volt új platformot keresni, hogy versenyképes maradhasson. Elop érkezését követően az egyik legnagyobb vihart kavaró mozdulata a "burning platform memo" volt 2011 elején, amelyben a Nokiát egy égő olajfúró toronyhoz hasonlította, amelyről az emberek a jeges óceánba vetik magukat abban a reményben, hogy valahogy túlélik a zuhanást és valaki végül megmenti őket a biztos haláltól.

Steve Ballmer állítólag a Nokia-felvásárlásba bukott bele

A halálugrás

A Nokiának e "halálugrása" a Windows Phone melletti döntés volt - a cég közölte, parkolópályára teszi a Symbiant és a következőkben a Microsoft okostelefonos rendszerére építi készülékeit, miután a házon belül fejlesztett MeeGót nem találtak elég versenyképesnek. "A burning platform memo mára legendás példája lett annak, egy elnök-vezérigazgató hogy tehet tönkre mindent egy csapásra" - olvasható a könyvben. A Symbian halálának bejelentése és az első windowsos Lumiák piacra dobása között ugyanis eltelt szűk egy év, amikor a Nokia igazából termék nélkül nézte végig, hogy a piacot learatja az Android.

A többit már tudjuk: a Nokia nem tudott a windowsos modellekkel érdemi sikert aratni, amiben nagy szerepe volt annak is, hogy a MIcrosoft saját magához képest ugyan gyorsan, de a két másik platformhoz képest rendkívül lassan haladt a Windows Phone fejlesztésével, ráadásul a Windows Phone 7-et követően egy új kernelre állt át, amely lehetetlenné tette a WP7-es mobilok frissítését. A cég piaci részesedése egyre apadt, a mobilgyártó üzletág súlyos veszteségeket termelt, amelyeket Elop költségcsökkentésekkel és leépítésekkel próbált meg ellensúlyozni. Végül a Nokia mobilgyártó tevékenységét a Microsoft vásárolta meg 2013 őszén, hogy a Windows Phone első számú szövetségese nehogy Androidra álljon át.

Nem hozott áttörést a Windows Phone

Az Operation Elop szerzői szerint a kanadai szakember óriási hibákat követett el az alatt az idő alatt, amíg a finnország nemzeti büszkeségének számító Nokia élén állt, azonban ezeket mind jóhiszeműen tette. Óriási kockázatot vállalt azzal, hogy a Windows Phone-ra tette fel a mobilgyártás sorsát, ez a húzás pedig nem jött be a számára. "Nem Elop volt a megfelelő ember a Nokia élére. Valaki más talán megmenthette volna a mobilgyártást" - írja a könyv, kiemelve azt a tényt, hogy a vezető ténykedése alatt a Nokia piaci értéke minden egyes nap 18 millió euróval csökkent átlagban. Egy 29 milliárd eurós kapitalizációjú céget vett át Elop, és amikor bejelentették a mobilrészleg eladását, 11 milliárd euró maradt belőle.

Nem Elop az egyetlen oka ugyanakkor, hogy a Nokia mára mobilgyártás nélkül maradt - a könyv szerzői szerint nagy szerepe van ebben a finn arroganciának, a fillérbaszó kultúrának és az igazgatótanácsban hozott rossz döntések sorozatának is. "Elop szerepét a legjobban úgy lehetne összefoglalni: a Nokia megmentésére tett kísérletei csődöt mondtak." Kérdés persze, nem a gyengélkedő mobilrészleg eladása mentette-e meg valójában a Nokiát, amely a jövőben jobban tud a mobilos hálózati berendezésekre és a kapcsolódó szolgáltatásokra koncentrálni. A cég részvényesei legalábbis biztatóan látják a jövőt, a telefongyártás eladásának hírére majdnem megduplázódott a papírok értéke.

A trójai faló?

Népszerű vélekedés, hogy Elopot a Microsofttól azért küldték a Nokia élére, hogy lezüllessze azt, így aztán Redmond nyomott áron megszerezheti. A két szerző az Operation Elop című könyv megírásához mintegy 100 személlyel készített interjút, főleg nokiás és ex-nokiás alkalmazottakkal, a megkérdezettek pedig egyöntetűen cáfolták ezt a forgatókönyvet. Ésszerűtlen is lett volna egyébként ez a történet, a Microsoft céljait egy erős, önálló Nokia sokkal jobban tudta volna támogatni mint egy gyenge, amelyet csak hatalmas infúzió révén lehet életben tartani.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról