Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 23. 09:50

Elmosná a PC-k és okostelefonok határát az MIT

Hamarosan az okostelefon lehet a PC-k legújabb beviteli eszköze - és kijelzője is. Az MIT kutatói által kifejlesztett, THAW névre hallgató rendszer egységesíti a felhasználói élményt a két készüléken.

Eltörölnék az okosetelefonok és PC-k közötti korlátokat az MIT kutatói. Az intézet által kifejlesztett, THAW névre hallgató rendszerrel a felhasználók egyszerűen továbbíthatnak fájlokat a különböző eszközök között, illetve azok vezérlésénél sem korlátozódnak az egyes készülékek saját felhasználói felületére. Ugyanakkor még jó időbe telhet mire a megoldás elnyeri végleges formáját és eljut a konzumerpiacra - és még többe, mire általánossá válik.

A rendszer gyakorlatilag egybeolvasztja a két különálló felhasználói élményt: a telefont a számítógép monitora előtt mozgatva látjuk annak tartalmát - mintha átlátnánk a készüléken - és interakcióba is léphetünk vele, egy-egy ikont például a telefonon nyomva tartva, az eszközt mozgatva áthelyezhetjük azt a PC-képernyő egy másik részére. Ugyanez fordítva is működik, az egérrel az okostelefonra húzhatjuk a kiválasztott fájlokat, mintha csak egy másik monitorra vinnénk át azokat. A mobil eszköz pedig mindeközben automatikusan igazítja pozícióját a kijelzőhöz képest, annak nem kell megadni a fizikai helyét mint például egy második monitor beállításakor.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kutatók demonstrációjuk során egy játékot is bemutattak, amely tetszés szerint telefonnal vagy egérrel is vezérelhető, annak főhőse tetszőlegesen áttehető egyik kijelzőről a másikra, sőt akár egészen új elemek is hozzáadhatók a játékmenethez - de a rendszernek még számtalan felhasználási területe akad. A projekt célja, hogy a felhasználók számos készüléke között a határok elmosásával egységes legyen a felhasználói élmény, az adatátvitel felugró menük és plusz kiegészítők nélkül legyen elvégezhető, mintha csak egyetlen számítógép sok kijelzőjéről lenne szó.

A rendszer ehhez egy plusz grafikai réteget vagy háttérrácsot "vetít" az egyes kijelzők mögé, amelyeken aztán pozicionálja azokat, a telefon érzékelői, illetve annak kamerája segítségével. Ezzel a módszerrel az okostelefonok vagy táblagépek nem csak plusz képernyőkként, de újfajta beviteli eszközként is működhetnek. Most is léteznek hasonló alkalmazások, amelyekkel a PC képe tabletekre is kiterjeszthető, ugyanakkor azok funkcionalitása ennyiben ki is merül. Az MIT kutatói által demonstrált megoldás jóval több lehetőséget ad - noha vélhetően nem egészen ebben a formájában jut majd a felhasználókhoz, hiszen a monitor előtti integetés hamar fárasztóvá válhat, ahogy azt annak idején a Leap Motion esetében is láthattuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról