Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 18. 15:27

A Spreadtrumot környékezi az Intel

A tajvani Digitimes forrásai szerint az Intel a Spreadtrumot környékezi, hogy egy együttműködés révén megvesse a lábát a legalsó kategóriás okostelefonok piacán.

Az Intel májusban állapodott meg együttműködésről a Rockchippel, amelynek célja a legolcsóbb tabletek számára egy, az igényekhez illeszkedő processzorcsalád kifejlesztése. Hasonló megállapodás lehet a küszöbön a kínai Spreadtrummal is, a Digitimes legalábbis úgy értesült piaci forrásokból. Ráadásul a tajvani IT-ipari lap úgy tudja, a Spreadtrumnál az utóbbi időben váratlanul leálltak a fejlesztések, amely előjele lehet egy ilyen nagyszabású megállapodás megkötésének.

A Spreadtrum mára beverekedte magát a legnagyobb okostelefonos processzorgyártók közé, a cég termékei elsősorban a legalsó árkategóriás modellekben népszerűek. Ebben a piaci szegmensben viszont a Spreadtrum az ARM-tól licencelt processzormagokat és GPU-kat felvonultató lapkákkal van jelen, amelyeket a TSMC gyárt a számára - a kínai vállalat nem rendelkezik saját félvezetőgyártó üzemmel, ezért bérgyártó kapacitást vesz igénybe. Saját gyártása és saját processzor-, valamint GPU-architektúrája nem lévén a Spreadtrum kínkeserves versenyt folytat a piacon, elsősorban az árazópisztolyt használva legfőbb fegyvereként.

Spreadtrum processzor van a Samsung Galaxy Ace NXT-ben is

Az Intel két helyen lehetne a Spreadtrum segítségére: az x86 processzormagjait használva a vállalat a konkurensektől eltérő termékeket (is) tudna kínálni a mobilgyártók számára, ezeket a lapkákat pedig az Intel fejlett technológiáján állíthatnál elő. A cég a Digitimes szerint már most is gyakran beleütközik a TSMC kapacitáskorlátaiba, eladásait a tajvani szerződéses gyártó fogja vissza, mivel nem tud elég chipet termelni. Az Intel ugyanakkor hatalmas szabad gyártókapacitással rendelkezik és mindent megtesz azért, hogy betörjön az okostelefonos alkalmazásprocesszorok területére.

A Rockchiphez hasonlóan valószínűleg itt is olyan megállapodás születhetne, amelynek keretében az Intel adja az x86 processzormagokat, a Spreadtrum pedig az "uncore" részt, a grafikus vezérlőtől a képfeldolgozó modulig, a különböző fix funkciós áramkörökön át a külső fizikai interfészekig. Ezek egy része házon belül, más része pedig külső partnerektől licencelt részegységek lehetnek. A Spreadtrum rendszerchipjei jelenleg az ARM-tól licencelt Mali GPU-kat alkalmazzák, de a baseband áramkörök sajátok például.

Az IDC nemrég közzétett prognózisa szerint az okostelefonok piaca a jelenlegi évi 1,25 milliárd darabról 1,84 milliárdra nő 2018-ra, az 587 milliós növekedés túlnyomó részét, 542 milliót a fejlődő országok adják majd. A fejlett országokban az eladások növekedése évi átlag 3,6 százalék lesz négy év alatt, a fejlődő piacokon ezzel szemben 16 százalék. Az Intel a Spreadtrum magához édesgetése révén pedig pont az okostelefonos piac leggyorsabban növekedő szegmensébe tudna beszállni, a legalsó kategóriás, legolcsóbb készülékek közé.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról