Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 11. 12:16

Fogadja a Swift appokat az App Store

Az Apple saját programozási nyelve, a Swift elérte az 1.0-s verziót, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az ebben a nyelvben írt alkalmazások végre feltölthetőek az App Store-ba.

Az Apple még júniusban, fejlesztői konferenciáján jelentette be nagy meglepetésre, hogy új programozási nyelvet alkotott, Swift néven. A Swiftben az Objective-C-hez hasonló, de minden ízében modern nyelv, amely az iOS és OS X összes funkcióját támogatja, de a veterán Obj-C-nél egyszerűbben és gyorsabban programozható - és nem mellékesen a teljesítménye is ragyogó.

Az Apple most fejlesztői blogján közölte, hogy a Swift 1.0-s verziója elkészült (GM státuszba lépett), a nyelvben írt alkalmazásokat pedig immár az App Store-ba is feltölthetik a fejlesztők. A hivatalos támogatás ettől a pillanattól él, függetlenül attól, hogy a teljes alkalmazás, vagy annak csak egy része íródott Swiftben. A bejegyzés ugyanakkor tisztázza, hogy a rajt egyelőre csak az iOS-re vonatkozik, az OS X-en még egy fejlesztési mérföldkő hátra van. Tekintve, hogy a nyelvet mobilon implementáló iOS 8 hamarabb jelenik meg, mint az OS X Yosemite, ez komolyabb fennakadást nem fog okozni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A blogbejegyzés azt is pontosítja, hogy ez még nem a Swift "végleges" kiadása, a nyelv előtt még hosszú fejlesztés áll, új képességek, javuló teljesítmény és kifinomultabb szintaxis jöhet a következő verziókban. Ezek egy részét már az Xcode 6.1 végleges kiadása elhozza majd, az IDE várhatóan a Yosemite hivatalos rajtjával egy időben jelenik meg. A nyelv jövőbeni változásai a most feltöltött appokat nem érintik, a Swift appok ugyanis tartalmazzák a megfelelő verziójú Swift runtime-ot, így külső támogatásra nem szorulnak.

Mi a Swift?

A Swift erősen típusos (ám type inference-et használó) objektumorientált nyelv, amely támogatja az olyan modern képességeket, mint a closure-ök, tuple-ek, generikus kód, struct-ok és bizonyos funkcionális programozási mintákat (map és filter) és a hagyományos fordított nyelvek sebességét és hatékonyságát igyekszik kombinálni a scriptnyelvek egyszerűségével és gyors programozhatóságával - írtuk a bejelentéskor.

A független szakemberek reakciója szerint a Swift bőséggel adoptált modern képességeket a C#-ból a Mozilla-féle Rustból is, de van Ruby, Lisp, C++ befolyás is, és az Objective-C gyökerekből is tartott meg hasznos és értékes elemeket - a C-től azonban kimondottan távolodik, azzal már nem is kompatibilis. A szakemberek reakciója egységesen pozitívnak tűnik, a Swift kiváló alapja lehet a hatékony fejlesztésnek, a készítők jó érzékkel kötöttek kompromisszumokat és vettek át sikeres megoldásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról