Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 27. 08:03

Anonim mobilos fizetés, akár a telefon érintése nélkül

Magyarországon is egyre inkább szaporodnak a mobilfizetési megoldások, amelyek mind kicsit másképpen igyekeznek a okostelefonra cserélni a pénztárcát. A Barion alkalmazás is ezt tűzte ki célul: az app az MNB által engedélyezett e-pénz rendszert használja és hamarosan akár a telefont a zsebben hagyva is fizethetünk vele.

A mobilos fizetési alkalmazásokból az utóbbi időben hazánkban is egyre több tűnik fel, noha egyelőre nem mondhatni, hogy a koncepció széles körben elterjedt lenne a vásárlók vagy a kereskedők körében. A Barion nevű app is ezt a területet igyekszik meghódítani, az eddig látott megoldásoktól némileg eltérő módon. Az alkalmazás ugyanis egy a Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett e-pénz rendszert használ, amellyel a fejlesztők a készpénz és a bankkártyát egyaránt igyekeznek kiváltani.

Gyors regisztráció, személyes adatok nélkül

Az egyszerűség a lehető legtöbb felhasználó meghódításához elengedhetetlen, a rendszer használata ennek megfelelően nem is jelent különösebb nehézséget. A regisztráció folyamata egyáltalán nem mondható bonyolultnak, igaz, ezt magából az alkalmazásból nem tudjuk megtenni, az a böngészőbe továbbítja a felhasználót. Jó pont, hogy itt semmilyen személyes adat megadása nem kötelező, mindössze egy email-cím és egy jelszó megadása szükséges. Ezt követően a megerősítő emailben kapott linkre navigálva még egy biztonsági kérdést kell beállítani, és készen is van a Barion-fiók.

Az alkalmazásba belépve először egy PIN-kódot kell megadni, hogy illetéktelenek ne nyithassák meg azt, a bátrabbak azonban ezt a beállítások menüpontban egy mozdulattal kikapcsolhatják. Az app felülete nem egy menüvel nyit, mint a legtöbb hasonló szoftveré, hanem rögtön a számlatörténetet látjuk a korábbi vásárlások listájával. A további opciókat tartalmazó menüt a kijelzőn jobbra elhúzva hívhatjuk elő, de két funkció, a pénzküldés és a parkolás a felső sávon lévő ikonokon keresztül, egy bökéssel is elérhető. Utóbbinál csak a jármű típusát, rendszámát és a parkolási zóna számát kel megadni, majd az ott töltött idő végeztével fizetni.

A pénzküldésnél a kiszemelt felhasználó email címe alapján, vagy végső esetben a telefonján megjelenített QR-kód segítségével is továbbítható a kívánt összeg, de az app a közelben lévő Barion-felhasználókat is látja, így azok listájából is van lehetőség választani. Ez a funkció egyelőre csak félig-meddig használható, a rendszer ugyanis a Bluetooth 4.0-s iBeacon technológiára épül, amelyet teljes mellszélességgel csak az Apple készülékei támogatnak. Az androidos eszközökön ugyan láthatók például a közelben lévő iPhone-os Barion tárcák, ez fordítva viszont már nem igaz - szerencsére az Android hamarosan érkező legújabb, jelenleg L néven ismert verziójában már az iBeacon-támogatás is helyet kap amivel megszűnik ez a probléma.

Nulla gombnyomásos fizetés

A fizetés a rendszert támogató vendéglátóhelyeken sem mondható bonyolultnak: az elfogadóhelyek kapnak egy-egy Barion ID-t, azaz Bluetooth 4.0-s sugárzót, amely tudatja a közelben lévő telefonokkal, hogy éppen melyik helyen tartózkodnak. A vásárlók is Bluetooth-on keresztül fizetnek, a számla az appban egy felugró üzenetben érkezik meg, amelyet aztán igény szerint a borravaló hozzácsapásával, akár az asztaltól is lehet rendezni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Barion csapata ráadásul az egész koncepciót még egy lépéssel továbbviszi, így aki két gombnyomást is sokall a fizetésre, a jövőben lehetősége lesz ezt nullára lefaragni, a "törzshely" funkcióval. Ennek segítségével a gyakran látogatott helyeken megadható egy  maximális összeg, amelyből a pultos a felhasználót bekapcsolt Bluetooth-on keresztül érzékelve automatikusan levonhatja a fogyasztás értékét - így a fizetéshez gyakorlatilag a telefont sem kell elővenni a zsebünkből.

A kereskedőknek sem jelent nehézséget

A fizetési megoldás nagy előnye továbbá az anonimitás, az appban semmilyen személyes adat megadása nem kötelező, legalábbis amíg 600 ezer forintot vagy többet nem fizetünk be egy év leforgása alatt. A Barionra bármekkora összeget feltölthetünk, amelyre a rendszer webes felületén banki utalással, vagy az appon belül térképen is megtekinthető, készpénzes feltöltőpontokon is lehetőség van. Az alkalmazással a fizetés ingyenes. Miután EU-s direktívák alapján, MNB engedéllyel működő e-pénz rendszerről van szó, a felhasználóknak attól sem kell tartani, hogy a Barionban tárolt pénzüknek a cég esetleges becsődölésével búcsút inthetnek. A feltöltött összegek ugyanis egy külön, az ügyfeleknek fenntartott speciális számlára kerülnek - csőd esetén pedig vissza a tulajdonosokhoz.

Amennyiben a mobilfizetési megoldás elterjed, számos lehetőséget tartogat az azt támogató cégek számára. Az e-pénzes rendszer ugyanis a bankkártyás fizetéssel ellentétben nem csak a vásárlás összegét és helyét képes rögzíteni, de annak tartalmát is, akár árucikkekre lebontva. Ez alapján pedig rendkívül pontos és személyre szabott hirdetések, sőt akár kedvezmények hozhatók létre: példának okáért egy kocsmában az éppen arra járó, általában borravalót is hagyó vendégek számára kiírható egy 50 százalékos akció kedvenc italukra, amelyről a telefonra értesítést is kapnak.

A rendszer beépítése a kereskedők részéről sem kíván különösebben nagy erőfeszítést, hiszen fizikailag csak egy okostelefonra van szükség a pénztárgép mellett, amely egy alkalmazáson keresztül kezeli a tranzakciókat és a vállalat szerint a regisztráció sem tart tovább egy percnél. Cégek számára a pénzfogadás ezer forintig ingyenes, efölött pedig összegtől függetlenül 50 forint. Az alkalmazás Android és iOS rendszerekre ingyenesen letölthető, a Windows Phone felhasználóknak azonban még egy ideig várniuk kell rá, míg a rendszer kiterjedtebb Bluetooth 4.0 támogatást nem kap.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról