Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 27. 08:03

Anonim mobilos fizetés, akár a telefon érintése nélkül

Magyarországon is egyre inkább szaporodnak a mobilfizetési megoldások, amelyek mind kicsit másképpen igyekeznek a okostelefonra cserélni a pénztárcát. A Barion alkalmazás is ezt tűzte ki célul: az app az MNB által engedélyezett e-pénz rendszert használja és hamarosan akár a telefont a zsebben hagyva is fizethetünk vele.

A mobilos fizetési alkalmazásokból az utóbbi időben hazánkban is egyre több tűnik fel, noha egyelőre nem mondhatni, hogy a koncepció széles körben elterjedt lenne a vásárlók vagy a kereskedők körében. A Barion nevű app is ezt a területet igyekszik meghódítani, az eddig látott megoldásoktól némileg eltérő módon. Az alkalmazás ugyanis egy a Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett e-pénz rendszert használ, amellyel a fejlesztők a készpénz és a bankkártyát egyaránt igyekeznek kiváltani.

Gyors regisztráció, személyes adatok nélkül

Az egyszerűség a lehető legtöbb felhasználó meghódításához elengedhetetlen, a rendszer használata ennek megfelelően nem is jelent különösebb nehézséget. A regisztráció folyamata egyáltalán nem mondható bonyolultnak, igaz, ezt magából az alkalmazásból nem tudjuk megtenni, az a böngészőbe továbbítja a felhasználót. Jó pont, hogy itt semmilyen személyes adat megadása nem kötelező, mindössze egy email-cím és egy jelszó megadása szükséges. Ezt követően a megerősítő emailben kapott linkre navigálva még egy biztonsági kérdést kell beállítani, és készen is van a Barion-fiók.

Az alkalmazásba belépve először egy PIN-kódot kell megadni, hogy illetéktelenek ne nyithassák meg azt, a bátrabbak azonban ezt a beállítások menüpontban egy mozdulattal kikapcsolhatják. Az app felülete nem egy menüvel nyit, mint a legtöbb hasonló szoftveré, hanem rögtön a számlatörténetet látjuk a korábbi vásárlások listájával. A további opciókat tartalmazó menüt a kijelzőn jobbra elhúzva hívhatjuk elő, de két funkció, a pénzküldés és a parkolás a felső sávon lévő ikonokon keresztül, egy bökéssel is elérhető. Utóbbinál csak a jármű típusát, rendszámát és a parkolási zóna számát kel megadni, majd az ott töltött idő végeztével fizetni.

A pénzküldésnél a kiszemelt felhasználó email címe alapján, vagy végső esetben a telefonján megjelenített QR-kód segítségével is továbbítható a kívánt összeg, de az app a közelben lévő Barion-felhasználókat is látja, így azok listájából is van lehetőség választani. Ez a funkció egyelőre csak félig-meddig használható, a rendszer ugyanis a Bluetooth 4.0-s iBeacon technológiára épül, amelyet teljes mellszélességgel csak az Apple készülékei támogatnak. Az androidos eszközökön ugyan láthatók például a közelben lévő iPhone-os Barion tárcák, ez fordítva viszont már nem igaz - szerencsére az Android hamarosan érkező legújabb, jelenleg L néven ismert verziójában már az iBeacon-támogatás is helyet kap amivel megszűnik ez a probléma.

Nulla gombnyomásos fizetés

A fizetés a rendszert támogató vendéglátóhelyeken sem mondható bonyolultnak: az elfogadóhelyek kapnak egy-egy Barion ID-t, azaz Bluetooth 4.0-s sugárzót, amely tudatja a közelben lévő telefonokkal, hogy éppen melyik helyen tartózkodnak. A vásárlók is Bluetooth-on keresztül fizetnek, a számla az appban egy felugró üzenetben érkezik meg, amelyet aztán igény szerint a borravaló hozzácsapásával, akár az asztaltól is lehet rendezni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Barion csapata ráadásul az egész koncepciót még egy lépéssel továbbviszi, így aki két gombnyomást is sokall a fizetésre, a jövőben lehetősége lesz ezt nullára lefaragni, a "törzshely" funkcióval. Ennek segítségével a gyakran látogatott helyeken megadható egy  maximális összeg, amelyből a pultos a felhasználót bekapcsolt Bluetooth-on keresztül érzékelve automatikusan levonhatja a fogyasztás értékét - így a fizetéshez gyakorlatilag a telefont sem kell elővenni a zsebünkből.

A kereskedőknek sem jelent nehézséget

A fizetési megoldás nagy előnye továbbá az anonimitás, az appban semmilyen személyes adat megadása nem kötelező, legalábbis amíg 600 ezer forintot vagy többet nem fizetünk be egy év leforgása alatt. A Barionra bármekkora összeget feltölthetünk, amelyre a rendszer webes felületén banki utalással, vagy az appon belül térképen is megtekinthető, készpénzes feltöltőpontokon is lehetőség van. Az alkalmazással a fizetés ingyenes. Miután EU-s direktívák alapján, MNB engedéllyel működő e-pénz rendszerről van szó, a felhasználóknak attól sem kell tartani, hogy a Barionban tárolt pénzüknek a cég esetleges becsődölésével búcsút inthetnek. A feltöltött összegek ugyanis egy külön, az ügyfeleknek fenntartott speciális számlára kerülnek - csőd esetén pedig vissza a tulajdonosokhoz.

Amennyiben a mobilfizetési megoldás elterjed, számos lehetőséget tartogat az azt támogató cégek számára. Az e-pénzes rendszer ugyanis a bankkártyás fizetéssel ellentétben nem csak a vásárlás összegét és helyét képes rögzíteni, de annak tartalmát is, akár árucikkekre lebontva. Ez alapján pedig rendkívül pontos és személyre szabott hirdetések, sőt akár kedvezmények hozhatók létre: példának okáért egy kocsmában az éppen arra járó, általában borravalót is hagyó vendégek számára kiírható egy 50 százalékos akció kedvenc italukra, amelyről a telefonra értesítést is kapnak.

A rendszer beépítése a kereskedők részéről sem kíván különösebben nagy erőfeszítést, hiszen fizikailag csak egy okostelefonra van szükség a pénztárgép mellett, amely egy alkalmazáson keresztül kezeli a tranzakciókat és a vállalat szerint a regisztráció sem tart tovább egy percnél. Cégek számára a pénzfogadás ezer forintig ingyenes, efölött pedig összegtől függetlenül 50 forint. Az alkalmazás Android és iOS rendszerekre ingyenesen letölthető, a Windows Phone felhasználóknak azonban még egy ideig várniuk kell rá, míg a rendszer kiterjedtebb Bluetooth 4.0 támogatást nem kap.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.