Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 11. 09:49

Mennyire okos az elnöki lakosztály?

Az otthonautomatizálás hazánkban még korántsem mondható elterjedtnek, a szállodák azonban egyre többször szerelik fel előkelőbb szobáikat hasonló berendezésekkel. A Budapesten található InterContinental hotel elnöki lakosztályát jártuk be, amelyet a SMARTme okosított fel.

A Belgrád rakpart fölé magasló InterContinental Hotelt valószínűleg nem kell bemutatni azoknak, akik valaha megfordultak már Budapest belvárosában. A szálloda építését 1979-ben kezdték meg, az elkészült komplexumot pedig 1981 novemberében adták át. Bár az épület és a szobák azóta több felújításon is átestek, a folyosókon még mindig érezhető a korábbi évtizedek hangulata. Ez azonban nem jelenit hogy a szálloda ne haladna a korral, különösen ami az exkluzívabb helyiségeit illeti: a HWSW az InterContinental a 910-es számút szobájába, azaz az elnöki lakosztályba látogatott el, amelyet a SMARTme Building Technologies szerelt fel Bticino otthonautomatikai eszközökkel.

Előre beállított világítási sémák

Elnöki lakosztály lévén valójában két szállodai szobáról van szó, a fő részhez ugyanis egy egybenyitható kisebb szoba is csatlakozik, ha vendég esetleg testőrrel érkezne - ez a lakrész azonban már szerényebb, az automatizációs megoldások innen hiányoznak. A 910-es szobába belépve hamar világossá válik, hogy azt nem egy hagyományos wellness hétvégéhez szánták. A tágas nappaliból külön tárgyaló, egy kisebb szoba, illetve hálószoba nyílik. Már az előtérben feltűnik a nagyszoba falán lévő érintőkijelző, amely a teljes lakosztály világításának és hangrendszerének vezérléséért felelős.

Ameddig azonban meg nem tesszük a bejárati ajtót és a vezérlőpanelt elválasztó nagyjából öt lépésnyi távolságot, kénytelenek leszünk a bejáratnál elhelyezett fizikai kapcsolóval beérni: ezen négy lehetőség, úgynevezett szcenárió közül választhatunk, ezek az ON, OFF, DAY és NIGHT. Megérkezéskor az elsőt lenyomva a teljes lakosztályban kigyulladnak a fények, a DAY és a NIGHT pedig valamivel konszolidáltabb fényviszonyokat állít be, a napszaknak megfelelően. Az OFF opciót távozáskor érdemes választani, ekkor minden lámpa, sőt még a konnektorok is lekapcsolnak, leszámítva néhány, a takarítók számára fenntartott, folyamatosan áram alatt lévő fali aljzatot.

Teljes kontroll

A szoba közepét egy asztal foglalja el, falán pedig egy nagyméretű LCD televízió található - ebből a tárgyalót leszámítva minden szobába jutott egy, noha ott is akad alternatíva. A fő vezérlőpanel az tárgyalóhoz vezető folyosó mellett, a falon kapott helyet. A nagyjából héthüvelykes kapacitív érintőkijelzővel gyakorlatilag minden elektronika vezérelhető a lakosztályban, az egyes szobák világításától egészen a hangrendszerig. A vezérlőhöz ezen felül akár kamerával felszerelt kaputelefon is csatlakoztatható, erre azonban itt - miután szállodáról beszélünk - nincs szükség - igaz szokatlan módon egy teljesen hagyományos csengő azért helyet kapott a bejárat előtt.

A már említett szcenáriókat innen is kezelhetjük, sőt egyedi verziókat is beállíthatunk belőlük: a rendszer összesen 16-ot képes kezelni. A falra szerelt készülék oldalán egy USB-portot és memóriakártya-foglalatot is találunk, amely a zenelejátszáshoz jöhet jól, noha valószínűtlen, hogy ezt itt sokan igénybe vennék. Ha mégis szükség lenne a muzsikára, akkor sem kell feltétlenül hozott anyagból dolgozni, a kütyüben ugyanis webrádió is helyet kapott, az egyes állmásokat pedig tetszőleges szobák hangszóróin is megszólaltathatjuk. Ezek többnyire a plafonon, az álmennyezetbe süllyesztve kaptak helyet, így a hangzás a hálószoba előtti kisebb helyiségben például kicsit dobozszerű, de szerencsére közel sem nem zavaró mértékben.

Vetítővászon gombnyomásra

A tárgyalót jórészt egy nagy, ovális asztal foglalja el. Ennek közepe eltávolítható, abban két konnektort és RCA-aljatokat is találunk, amelyen keresztül tetszőleges készüléket csatlakoztathatunk a szoba hangszóróihoz. Érintőpanel ebben a szobába is jutott, noha itt egy jóval kisebb, nagyjából bankkártya méretű, rezisztív kijelzőről van szó. Erről a szoba hangrendszerét és világítását is szabályozhatjuk, beleértve az egyes LED lámpák fényének erősítését és halványítását is. Ugyancsak itt varázsolható elő a már említett tévé-alternatíva, azaz az ablakok előtt automatikusan legördülő vetítővászon. Ehhez a projektor az asztalon helyezhető el, ahol a beépített csatlakozókból a kihangosítás és az áramellátás is biztosított.

A lakosztályban lévő érintőpanelek mellett egy-egy második, hasonlóan kis méretű érintőkijelző is található, ezeken keresztül az egyes szobák hőmérséklete szabályozható, noha ebben az esetben teljesen független rendszerről beszélünk. A többi szobában, vagyis a hálószobában, az előtte lévő kisebb helyiségben, a fürdőszobában és a toaletten is fizikai kapcsolókat találunk, ezekkel ugyanakkor nem csak a villanyokat, hanem az adott szobában lévő hangszórókat is vezérelhetjük - így a vécén ülve sem kell lemaradni a kedvenc nótánkról.

Egy-másfél hónap alatt készült el

Tévé a hálóban és annak előszobájában is akad, amelyeket egyedi gyártású erősítő köt össze az álmennyezetbe épített hangsugárzókkal. A nappaliban lévő tévéhez már komolyabb hangrendszer csatlakozik, alatta egy soundbar és egy rejtett mélynyomó is helyet kapott, a mellette lévő, ugyancsak álcázott szekrényben, pedig egy Blu-ray lejátszó, és egy sor kivezetett, egyszerűen elérhető csatlakozó, amin kamera vagy notebook is a tévére köthető. Kábelekkel természetesen sehol nem találkozunk, azok a gipszkarton falak és álmennyezetek mögött rejtőznek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az okosotthon rendszer lelke a szoba előtt, a folyosón egy tapétával borított ajtó méretű panel mögött bújik meg. Itt találhatók az elektronikát vezérlő relék, és az egyes vezérlőpanelekhez tartozó tápegységek is. A rendszer beszereléséhez a teljes folyosót át kellett huzalozni, a lakosztály ilyen mértékű automatizálása nagyjából másfél hónapot vett igénybe - igaz ennek jelentős részét a gipszkartonozás tette ki. Az eredeti tervben az automatizált függönyök is szerepeltek, ezt azonban végül nem valósították meg.

A rendszer igény szerint iOS-es alkalmazással is kezelhető, illetve Androidra is léteznek működő megoldások, ám ezek többnyire harmadik féltől származó szoftverek. Noha az InterContinentalban használt Bticino termékeinél léteznek jóval kifinomultabb és komplexebb megoldások is, ezek általában árban is sokszorosan fölülmúlják az általunk látott berendezéseket. A hasonló otthonautomatizáció itthon még gyerekcipőben jár, amit az is jól mutat, hogy bár előkelő budapesti szállodáról van szó, az itt alkalmazott megoldások egyike sem "űrtechnológia". A hasonló egyszerűbb, de kényelmes használatot biztosító rendszerekkel ugyanakkor egyre több szálloda szereli fel lakosztályait, sőt azok egyes változatai már a családi házakban is feltűnnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról