Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 7. 11:22

Ez lenne a világ legkisebb windowsos PC-je?

Apró, windowsos Raspberry Pi-vetélytársat mutatott be a tajvani ECS. A LIVA névre keresztelt kis méretű PC teljes értékű Windows 8.1-et futtat és fogyasztása is alacsony. A gyártó szerint egyenesen ez a világ jelenleg elérhető legkisebb számítógépe, amelyen a Microsoft operációs rendszere fut.

A Raspberry Pi megjelenése óta egyre több mini-PC tűnik fel a piacon, ám mivel ezek a kis méret és fogyasztás végett ARM architektúrára épülnek, legtöbbször Linuxot vagy Androidot futtatnak. Ezen igyekszik változtatni tajvani az ECS (Elitegroup Computer Systems), a vállalat ugyanis bejelentette az "eddigi legkisebb" windwosos PC-t, a LIVA-t. A kütyü még mindig valamivel nagyobb mint a kategória egyik etalonjának tekintett Raspberry Pi, ám 118x70x56 milliméterével korántsem mondható hatalmasnak. Ebben ugyanakkor már a ház is benne van, ha tehát csak magát az alaplapot, illetve a hozzá tartozó kombinált Wi-Fi és Bluetooth kártyát nézzük majdnem a "málna PC" paramétereit kapjuk. Ráadásul az egész mindenestől alig 190 grammot nyom.

Szerény, de elegendő teljesítmény

Apró méretéből adódóan a LIVA-tól nem érdemes pusztító teljesítményt várni, a benne található kétmagos 2 gigahertzes Bay Trail-M lapka és a 2 gigabájt DDR3L RAM azonban a gyártó szerint bőven elég arra, hogy a 64 bites Windows 8.1-et és a hozzá tartozó irodai szoftvereket futtassa, vagy HTPC-ként lásson el szolgálatot. A belső tárhelyről egy 32 gigabájtos eMMC kártya gondoskodik.

01:42
 

LIVA Mini PC Kit-----Quick Installation

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az aprósághoz Wi-Fi és Bluetooth segítségével is kapcsolódhatunk, ezen felül egy USB 3.0 és egy USB 2.0, továbbá egy LAN- és egy kombinált audiocsatlakozót is találunk rajta, illetve HDMI- és VGA-aljzatokat amelyekkel a kis kütyü akár egyszerre két kijelzőt is képes meghajtani. A LIVA-ban nincs ventilátor, a hűtésért egy alumínium hőelvezető felelős - mozgó alkatrészt egyáltalán nem találunk az eszközben. Egy microUSB tápcsatlakozó azért még természetesen elfért rajta, mivel a kütyü, akárcsak sok hasonló modell, mobiltöltőről vagy külső akkumulátorról is működtethető és mindössze 15 wattot fogyaszt. A LIVA-n, bár azt az ECS elsősorban a világ legkisebb windowsos PC-jeként hirdeti, Linux is gond nélkül futtatható.

Az ár dönt majd a kis PC sorsáról

A vállalat egyelőre nem közölte, mikor és milyen áron lesz elérhető a Windows 8.1-es mini-PC. Bár a szerény teljesítményű vas nem indokolna túl nagy összeget, a hardvert így összezsugorítva az ár könnyen megnőhet. A LIVA-nak kétségtelenül nehéz lesz versenyre kelni a Raspberry Pi 35 dolláros árával, ráadásul miután a területre már olyan vállalatok is szemet vetettek mint az Intel, a jövőben még szorosabb küzdelemre kell számítani: utóbbi már két verzióval is előállt Edison névre hallgató Linuxot futtató számítógépéből, ami alig nagyobb mint egy SD-kártya.

Az ECS termékének ugyanakkor megvan az az előnye, hogy a felhasználók elsöprő többsége által használt és ismert Windowst futtatja, ami az androidos vetélytársakkal ellentétben teljesen alkalmassá teszi az irodai feladatokra és nem ijeszt el sokakat, mint a Linux. A jelenleg elérhető kis méretű windowsos PC-k ezen felül többnyire még mindig legalább kétszer akkorák mint a LIVA és fogyasztásuk is érezhetően nagyobb: a megfelelően belőtt ár tehát rengeteg potenciális vásárló szemében teheti vonzóvá az windowsos apróságot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról