Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 31. 13:55

Frissült az Edison, az Intel SD-kártyányi számítógépe

Frissítette apró, SD-kártya méretű számítógépét az Intel. Az idei CES-en bemutatott Edison névre hallgató kütyü valamivel nagyobb lett, cserébe viszont új bemenetekkel egészült ki. A parányi eszközt használó első termékek a tervek szerint már nyáron megjelennek.

Biztosan sokan emlékeznek még az Intel apró számítógépére, az Edisonra, amelyet az idei CES-en mutatott be. Az eszközről a gyártó azóta sem feledkezett meg, folyamatosan dolgozik annak tökéletesítésén a leendő felhasználók visszajelzései alapján. Az Edison után érdeklődő fejlesztők egyik fő panasza az volt, hogy az SD-kártya méretű eszköz nem rendelkezik elég beviteli tűvel.  Ezt a vállalat az első piacra kerülő, frissített termékben igyekezett orvosolni, noha a bővítésnek ára volt: a kütyü nagyjából egy milliméterrel terebélyesebb lett, így már nem pontosan akkora mint egy memóriakártya.

Nyáron jelenhetnek meg az első, Edisonra épülő termékek

A visszajelzések alapján azonban a vásárlóknak ez nem jelent problémát, a vállalat szerint így az eszköz szélesebb piac számára is vonzóvá válik. A változtatások ráadásul nem befolyásolják  megjelenési dátumot sem, az első Edison-alapú készülékek a tervek szerint már nyáron elérhetők lesznek. Brian Krzanich az Intel elnök-vezérigazgatója szerint a frissített készülékről a Kínában tartott Intel Developer Forum konferencián rántják le a leplet, Shenzenben.

Arról egyelőre nem tudni biztosat, hogy az Edison milyen termékekben jelenik majd meg, gyanítható azonban, hogy a gyártó az apró kütyüvel a viselhető kütyüket veszi célba, hiszen méretének köszönhetően az eszköz nem csak az egyre több gyártó repertoárjában megjelenő okosórák motorja lehet, de akár ruhákba is bevarrható. Mike Bell az Intel újfajta eszközökkel foglalkozó részlegének (New Devices Group) igazgatója például egy okos-futballsisakot vázolt fel, mint potenciális felhasználási lehetőséget.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Edison az Intel új Quark rendszerlapkájának kétmagos verzióját használja, amely a vállalat szerint amellett, hogy legalább egy nagyságrenddel kevesebbet fogyaszt mint az Atom chipek, “Pentium-osztályú” teljesítményre képes. A készülék jelenleg Linuxot futtat, beépítve rendelkezik Wi-Fi- és Bluetooth-kapcsolattal, sőt, SDK-t és alkalmazásboltot is kap, így teljes értékű számítástechnikai platform lehet. Egy esetleges Edisonra épülő okosóra különlegessége egyébként, hogy nem szorul okostelefonra, igény szerint saját hálózati hozzáférést is kaphat.

Erről a vonatról már az Intel sem akar lecsúszni

Persze nem a parányi számítógép az egyetlen jele, hogy a cég komolyan gondolja a belépést a viselhető eszközök piacára, miután az okostelefonok és tabletek betöréséről sikerült lemaradnia: az Intel az utóbbi időben számos a területtel foglalkozó vállalatba, például az okosszemüveget fejlesztő Reckon Instrumentsbe, illetve a gesztusvezérléssel foglalkozó Thalmic Labsba fektetett komoly összeget, néhány hete pedig a fitneszóra gyártó Basis Science-et is felvásárolta.

Mindezek mellett a cég úgy látszik érzékelte, hogy a piacon jelenleg elérhető okosórák és hasonló viselhető termékek dizájn terén jócskán hagynak kívánnivalót maguk után, miután az Opening Ceremony divatmárkával, a Barneys New York ruházati lánccal és az amerikai divattervezők szakmai szervezetével (Council of Fashion Designers of America) is megállapodást kötött. Az együttműködés célja olyan hordható számítástechnikai eszközök létrehozása, amelyeket tényleg bárki szívesen viselne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról