Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 7. 10:12

Újabb szög kerül a plazmatévék koporsójába

A múlt héten a Samsung bejelentette, a kereslet hiánya és a megváltozott piaci körülmények miatt befejezi a plazmatévék és a plazmatévékbe való panelek gyártását. Ezzel az LG marad az egyetlen gyártó ezen a piacon, de a pletykák szerint a kisebbik korai cég sem húzza már sokáig.

A plazmapanelek robbantották ki a lapostévék forradalmát az ezredfordulót követően, azonban a gazdaságosabban gyártható LCD villámgyorsan átvette az uralmat ezen a területen, a plazmakijelzős tévék iránti kereslet pedig egyre apadt. Bár a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően a plazma kijelzőtechnológia egy ideig lépést tudott tartani az LCD-k gyors fejlődésével, a 4K már olyan akadályt jelent a gyártók számára, amelyet nem tudnak gazdaságosan megugrani. A Panasonic már tavaly ősszel jelezte, hogy kiszáll a plazmapanelek és plazmatévék piacáról, a múlt héten pedig a Samsung is ugyanezt jelentette be.

A 4K már nem ugorható meg gazdaságosan

A koreai elektronikai óriásvállalat szerint alaposan megváltozott a piaci környezet és átalakultak a vásárlói szokások, a plazmatévék iránt már annyira kicsi a kereslet, hogy nem éri meg fenntartani a tevékenységet. Ráadásul - folytatja a Samsung érvelése -, a következő technológiai lépést, a 4K-t már lehetetlen plazmapanelekkel gazdaságosan megtenni, így a vállalat a gyártás teljes beszüntetéséről döntött. Így a Samsungnál novemberben teljesen leáll a plazmakijelzők és plazmatévék gyártása, ettől kezdve csak a megmaradó készletek kiárusítása folyik majd. Az eddig plazmapaneleket gyártó üzemek egy részét az akkumulátorgyártó részleg veszi át, másokat viszont bezárják és eladják.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lépésnek egyébként voltak előjelei, a 2014-es Consumer Electronics Showra, a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítására a Samsung már nem is hozott új plazmatévéket. John Ryu, a Samsung Visual Display kutatás-fejlesztési részlegének a vezetője a CNET-nek már akkor arról beszélt, a plazmakijelzőknek aligha van jövője 2014 után, mivel a gyártásuk nem gazdaságos és a 4K felbontású paneleké még kevésbé lenne az.

Huszonkét év

Az első színes plazmakijelzőt a Fujitsu gyártotta még 1992-ben, az első plazmatévét pedig a Philips adta ki 1997-ben, 15 ezer dolláros (mai árfolyamon több mint 3 millió forintos) áron. A plazmatévék sokáig uralkodók voltak a lapostévék területén, de az LCD megjelenítők gazdaságosabban voltak gyárthatók, az LCD tévék így jelentősen olcsóbbak voltak és az ezredfordulót követően át is vették az uralmat a lapostévék piacán. A LED háttérvilágítás megjelenése a 2010-es évek elején még egy lökést adott az LCD technológiának képminőségben és energiatakarékosságban, végleg eldöntve a harcot.

Tévék eladásai (millió darab) kijelzőtechnológia alapján (Forrás: DisplaySearch)

A Samsung ugyan csak 2001-ben kezdett el plazmakijelzőket és -tévéket gyártani, de 2003-ra már meg is szerezte a piacvezető pozíciót, amelyet azóta is birtokolt. A cég kiszállása után az LG maradt az egyetlen a nagy tévé- és kijelzőgyártók közül, amely még kitart a plazma mellett, azonban a koreai Yonhap által megszellőztetett pletykák szerint a vég itt is közeleg és hamarosan az LG is be fogja jelenteni, hogy leáll a plazmák gyártásával, értékesítésével - a vállalat egyik plazmakijelző-gyárát állítólag már át is állította napelemek előállítására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról