Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 18. 09:36

Nyolcmillió dollár tőkét kapott a BalaBit

Nyolcmillió dollárnyi tőkebefektetéssel lépi meg növekedésének következő fázisát a budapesti központú BalaBit. A vezetőség már arról beszél, pár éven belül jöhet a nyilvános részvénykibocsátás.

Sikerrel tette meg a nyilvános részvénykibocsátás felé vezető út egyik fontos állomását a BalaBit: a biztonsági szoftvereket fejlesztő vállalat nyolcmillió dollár tőkebefektetést kapott, amelyből növekedésének következő fázisát finanszírozza.

Kacskaringós út

Györkő Zoltán 2012-ben vette át a BalaBit vezetését a másik alapítótól, Scheidler Balázstól, akit fejlesztési igazgatóvá neveztek ki. Zoltán már akkor is az amerikai piac meghódításáról beszélt, ehhez azonban a cégnek olyan tőkeháttérre van szüksége, amelyet az organikus fejlődéséből nem tud kigazdálkodni. Eljött az ideje egy nagyobb befektetésnek, az üzletet most sikerült nyélbe ütni. A BalaBit vezetője a HWSW-nek egy beszélgetés során elmondta a befektető megtalálásának – valószínűleg más hazai cégek számára is tanulságos – történetét.

Györkő Zoltán

Azt már a kezdetekkor is tudta a BalaBit, hogy nem csupán pénzre van szüksége ahhoz, hogy saját fejlesztésű biztonsági megoldásait sikerre tudja vinni, legalább ennyire fontos a tervek megvalósításához, hogy a tőkebefektető a kapcsolataival is támogatni tudja a nemzetközi terjeszkedést, mesélte Zoltán. A cég 2012-ben két lehetséges partnerrel is tárgyalt, egyik közülük egy IT-biztonsággal foglalkozó vállalatot már sikeresen elvezetett a nyilvános részvénykibocsátásig, majd ezt követően az eladásig, ez alapján ideális partnernek tűnt.

„Fél évet töltöttünk azzal, hogy eljussunk a term sheetig” – mondta a HWSW-nek Györkő Zoltán, utalva arra a dokumentumra, amely lényegében egy szerződéstervezet a megállapodás sarokpontjaival, kiindulópontja a jogászkodásnak. „Végül azonban nem írtuk alá.” Az amerikai partner ajánlata szakmailag rendkívül vonzó volt, a befektetés mellett részt vett volna a cég irányításában is, ahová hozta volna harcedzett amerikai csapatát, az irányítási feltételeket azonban a BalaBit tulajdonosai nem tudták elfogadni. „Nem sikerült ésszerű megállapodást kötni ebben a dologban.”

A következő fázis egy amerikai kockázati tőkebefektető felhajtása volt. Ennek a „turnénak” a tanulsága Györkő Zoltán szerint, hogy Kelet-Európa nem mindig jó ajánlólevél. „Akinek tapasztalata volt abban, hogy kell Európából Amerikába vinni cégeket, sokkal több pénzt akart befektetni annál, mint amire nekünk szükségünk van” – mesélte Zoltán. „Tízmillió dollárnál kisebb első körös befektetésnél nem is áll szóba veled.” Azok a kockázati tőkebefektetők pedig, amelyek számára a BalaBit vonzó volt a méretet és a kért tőkét tekintve, megrettentek attól, hogy kelet-európai cégről van szó, és nem akarták az ezzel járó bürokratikus terheket felvállalni.

Brit partner lett a befutó

Végül egy brit társaság mellett kötött ki a BalaBit: a C5 Capital egy kimondottan információvédelemre és –biztonságra szakosodott tőkebefektető, a vezetője Andre Pienaar, aki a biztonsági és kockázatelemzési tanácsadással foglalkozó Good Governance Groupnak (G3) is alapítója volt, a partnere pedig a Carlyle Groupnál edződött Nazo Moosa. A  C5 tanácsadói testületében pedig a brit és az amerikai hadseregeknél, illetve katonai beszállítóknál edződött szakemberek foglalnak helyet. A BalaBit egyelőre a második cég a hamarosan 125 millió dollár felett diszponáló C5 Capital portfóliójában a mágneses detektorokra szakosodott Metrsasens mellet.

"A C5 Capital tudomásunk szerint az egyetlen európai tőkealap, amely egy szektorra összpontosít. Az infobiztonsági és védelmi területen a szakértelem, a specializáció nagyon fontos" - mondta egy szerdai sajtótájékoztatón Nazo Moosa, a tőkebefektető társaság partnere. "A kockázati tőkealapok jellemzően a nagy számok törvénye alapján játszanak: sok cégük elbukik, a kevés sikeres. Mi ennek pont ez ellenkezőjét csináljuk, kis portfólióra összpontosítunk, nem akarunk húsz céggel foglalkozni, öt-hat az a mennyiség, amire megfelelően koncentrálni tudunk."

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A tőkebefektető partner a BalaBitet nem csak a nemzetközi terjeszkedéshez szükséges pénzügyi infúzióval támogatja, hanem kapcsolatrendszerén keresztül összeköti a cégeket a legnagyobb, potenciális ügyfelek felsővezetőivel, illetve a lehetséges sales partnerekkel, folytatta Moosa. Emellett a növekedés későbbi szakaszában a C5 Capital segíthet a BalaBitnek akár lehetséges akvizíciós célpontokat is felhajtani és a tranzakciókat finanszírozni.

Cél a tőzsde

A cél az IPO

Millió dolláros üzlet

A C5 Capitaltól kapott tőkebefektetés bejelentését a múlt héten az utolsó pillanatban kellett a mai napra halasztani. Ennek oka, hogy a BalaBit egy akkora, millió dolláros léptékű szerződést kapott egy nagy mobilkommunikációs  berendezésgyártótól, amellyel külön foglalkozott a C5 Capital. A budapesti cég syslog-ng és Shell Control Box termékeit a vevő egy stratégiai beszállítói megállapodás keretén belül saját adatközpontjaiban alkalmazza, tudta meg a HWSW.

A befektetés pontos részletei nem nyilvánosak – annyit árult el a HWSW-nek Györkő Zoltán, hogy a 8 millió dollárnak megfelelő tőkeinjekciót 25 százaléknál kevesebb tulajdonrészért cserébe kapja a BalaBit. Ez szolgál majd a nemzetközi terjeszkedés finanszírozásához: a tervek szerint a BalaBit ebből és 18-24 hónapon belül várható újabb tőkeemelési körből 4-5 éven belül ötszörösére tud növekedni árbevételben, ehhez a jelenlegi, körülbelül 160 fős létszámát hozzávetőleg meg fogja kétszerezni. A bővülés egyik fókusza a nemzetközi értékesítőcsapat, másik pedig a magyarországi kutatás-fejlesztés jelentős megerősítése.

A fő fókusz az amerikai piac meghódítása mellett Nyugat-Európa, Skandinávia, a Közel-Kelet és a volt Szovjetunió országai, majd pár év múlva a Távol-Keleten is elindulhat a terjeszkedés, mondta a HWSW-nek Györkő Zoltán. „A célunk, hogy öt éven belül elérjük a 80-100 millió dolláros, nyilvános részvénykibocsátáshoz szükséges árbevételt.” A most nyélbe ütött tőkebefektetési megállapodás ennek az előszobájaként is felfogható, a vállalat működése is átalakul, a vezetése sokkal formálisabb lesz, az ügyvezetőnek egy „valódi board” felé kell jelentenie. „Eljutottunk arra a szintre, hogy amikor nagy döntéseket kell hozni, abban nem baj, ha mások is benne vannak. De ez nem csak egy felügyeleti szerv, hanem olyan emberek, akik rajta vannak a gyorshívó listámon, hogy tanácsot is kérhessek tőlük.”

A nemzetközi szervezetté alakulás során létrejön egy luxemburgi székhelyű vállalat, amely a BalaBit csoport központja lesz, ez lesz a szellemi tulajdon birtokosa is egyben. Ennek „bérfejlesztője” lesz a magyar operáció nagyobbik része (BalaBit Europe néven), illetve ellátja az EMEA régióban az értékesítéssel járó feladatokat is. A luxemburgi székhelyű cégbe tagozódnak be majd a későbbi regionális leányvállalatok is. Emellett megalakul a BalaBit Magyarország, amely egyfelől a BalaBit helyi képviseleteként működik, másrészt pedig a főleg hazánkban elterjedt Zorp alkalmazásszintű proxy tűzfal fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik majd.

Már megvan a következő lépés

„Az alatt a majdnem két év alatt, amíg befektetőt kerestünk, háromszor gondoltuk újra a céget és a stratégiát. Ez alatt született meg az a terv, hogy lehet egy olyan egységes termékportfóliót létrehozni, amely kinyit előttünk egy még nagyobb piacot és teljesen átpozicionálja a céget. Az új stratégia és termékportfólió nem ahhoz kell, hogy csináljunk egy százmilliós céget, mert azt meg tudtuk volna csinálni a meglevő termékekből is, ha elegendő értékesítőt tudunk felvenni. Elkezdtünk dolgozni egy teljesen új terméken, amivel a reményeink szerint még tovább tudunk növekedni, úgy, hogy közben a régi és az új termékek egy sokkal egységesebb termékportfóliót alkotnak.”

„2012 végén, amikor az első lehetséges befektetőkkel tárgyaltunk Scheidler Balázzsal, már elindultak a beszélgetések, és azóta nagyon sokat változott az, mihez is szeretnénk kezdeni” – mesélte Zoltán. „Eddig is mindig figyeltünk arra, mi történik körülöttünk, és próbáltunk arra ügyesen reagálni. Szerintem ez az erősségünk.”

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról