Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 21. 10:45

Nagy sűrűségű mágnesszalag az IBM-től

Nagy adatsűrűségű mágnesszalagot mutatott be az IBM és a Fujifilm, az új eljárással egy LTO kazetta akár 154 terabájtos is lehet.

A héten Las Vegasban zajló IBM Edge konferencián új mágnesszalag-prototípust mutatott be az IBM. A japán Fujifilmmel közösen kifejlesztett média négyzethüvelykenként 85,9 gigabites adatsűrűséggel rendelkezik.

Akinek halálhírét keltik, sokáig él - tartja a mondás. A diszkes tárolókat gyártó vállalatok régóta kongatják a vészharangot a mágnesszalagos adattárolás feje felett, lassúnak és idejétmúltnak próbálják beállítani a technológiát, a terület érdekelt képviselői viszont rendszeresen előjönnek olyan új fejlesztésekkel, amelyekkel biztosítják, hogy még sokáig a szalag legyen a legolcsóbb módszer nagy mennyiségű információ archiválására. Így tett most a terület egyik úttörője, az első mágnesszalagos tárolóját 60 éve bemutatü IBM is, amely egy Las Vegasban zajló konferencián prezentálta új technológiáját.

02:38
 

IBM Research Achieves a Storage Record for Big Data

Még több videó

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A cég a Fujifilmmel karöltve új mágnesszalagos adattárolási eljárást fejlesztett ki. Ehhez a japánok hozták a báriumferrit részecskék finom porlasztását lehetővé tevő technológiát, az IBM pedig azt az eljárást, amely lehetővé teszi az író és olvasó fej nanométeres pontosságú pozicionálását - egy LTO6 magnóhoz képest huszonhétszer nagyobb lehet így a sávsűrűség. E két fejlesztésnek köszönhetően adott területre sokkal több adat rögzíthető, a vállalatok által demózott prototípus négyzethüvelykenként 85,9 gigabitet képes tárolni. Az új eljárással egy szabványos LTO kazetta kapacitása elvileg 154 terabájtig növelhető.

A cégek egyelőre nem nyilatkoztak arról, mikorra kerülhet a most demonstrált technológia kereskedelmi forgalomba, az IBM tudósai szerint még jó időnek el kell telnie ahhoz, hogy a felhasznált megoldást a ma általános szalagos meghajtók méretére zsugorítsák.

Érdekelnek a szerverek, tárolók, hálózati eszközök legfrissebb technológiái? Gyere el június 4-én a HWSW App!system konferenciára! A rendezvény részletes programja és a regisztráció itt érhető el.

a címlapról