Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Jön a világ első 4K-s internetes közvetítése

Koi Tamás, 2014. május 05. 14:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A héten új mérföldkőhöz érhet a 4K-s, vagy más néven Ultra HD tartalomtovábbítás a Bécsi Állami Operaház élő internetes közvetítésével, melyben a társulat idei repertoárjának egyik kiemelkedő darabját, Verdi Nabuccóját streamelik - egyelőre csak Samsung okostévékre.

Az Ultra HD felbontású tévékészülékek megjelenése óta mindeddig meglehetősen kevés olyan, natív felbontású tartalom vált elérhetővé, melyek ténylegesen is ki tudják használni a kijelzőpanelekben rejlő lehetőségeket, a Full HD-s panelekhez képes négyszer több pixelszámot. Különösen igaz ez az élő tartalmakra, kiváltképp ha azokat kizárólag interneten keresztül közvetítik, azaz streamelik.

Ezen a területen lehet úttörő a Bécsi Állami Operaház, mely a portlandi Elemental Technologies-szel és a Samsunggal karöltve május 7-én élőben közvetíti Giuseppe Verdi Nabucco című operájának előadását Plácido Domingo vendégszereplésével. Az élő közvetítést kizárólag az interneten keresztül továbbítják majd, a program megtekintéséhez külön, erre a célra dedikált okostévés alkalmazást készített a Samsung, mely rövidesen elérhető a tévék menüjéből. A 19:00-kor kezdődő közvetítésen a szervezők ígérete szerint nincs semmilyen geoszűrés, azaz IP-tartománytól függetlenül a világ összes országából megtekinthető a műsorszám.


Részlet a darabból. Forrás: Wiener Staatsoper

A Bécsi Állami Operaház élőben streamelt és rögzített (VOD) tartalmai világviszonylatban is kiemelkedő választékot nyújtanak a prémium minőségű hang mellett prémium minőségű képre vágyó operarajongóknak. Az intézmény éves szinten megközelítőleg 40 élő internetes közvetítést "sugároz", a 2014/15-ös repertoár szinte teljes műsorválasztéka elérhető lesz a különböző streaming klienseken - okostévék mellett okostelefonokon, tableteken és PC-ken.

Az Ultra HD felbontású élő adást a legfejlettebb tömörítési eljárással, HEVC-be kódolva, dinamikus adaptív streaming technológiával (MPEG-DASH) közvetítik. A jelenleg széles körben elterjedt MPEG-4 eljárásnál lényegesen gazdaságosabb HEVC-t használhatják a jövőben a hagyományos broadcasting iparágban is a 4K-s tartalmak továbbítására, igaz itt egyelőre a vártnál valamivel kisebb az érdeklődés a tartalomtulajdonosok részéről - ezúttal azonban a 3D-vel ellentétben nem elsősorban a költségek, hanem a 4K-s tévék alacsony penetrációja miatt.

Bár 4K-s tesztadás már több mint egy éve létezik, az élő közvetítésekben, vagy akár a rögzítetten sugárzott tartalmakban továbbra sem dúskálhatnak a legnagyobb felbontású tévék tulajdonosai. Noha a 4K "éles bevetésére" kitűnő lehetőséget biztosított volna a 2014-es futball világbajnokság, a közvetítési jogok birtokosa nem, vagy csak vonakodva kíván élni ezzel, így a 2016-os olimpiánál előbb nem várható olyan világszintű élő közvetítés, mely a hagyományos broadcasting láncot használva juttat el nézők millióihoz 4K-s adást.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.