Szerző: Koi Tamás

2014. május 5. 14:00

Jön a világ első 4K-s internetes közvetítése

A héten új mérföldkőhöz érhet a 4K-s, vagy más néven Ultra HD tartalomtovábbítás a Bécsi Állami Operaház élő internetes közvetítésével, melyben a társulat idei repertoárjának egyik kiemelkedő darabját, Verdi Nabuccóját streamelik - egyelőre csak Samsung okostévékre.

Az Ultra HD felbontású tévékészülékek megjelenése óta mindeddig meglehetősen kevés olyan, natív felbontású tartalom vált elérhetővé, melyek ténylegesen is ki tudják használni a kijelzőpanelekben rejlő lehetőségeket, a Full HD-s panelekhez képes négyszer több pixelszámot. Különösen igaz ez az élő tartalmakra, kiváltképp ha azokat kizárólag interneten keresztül közvetítik, azaz streamelik.

Ezen a területen lehet úttörő a Bécsi Állami Operaház, mely a portlandi Elemental Technologies-szel és a Samsunggal karöltve május 7-én élőben közvetíti Giuseppe Verdi Nabucco című operájának előadását Plácido Domingo vendégszereplésével. Az élő közvetítést kizárólag az interneten keresztül továbbítják majd, a program megtekintéséhez külön, erre a célra dedikált okostévés alkalmazást készített a Samsung, mely rövidesen elérhető a tévék menüjéből. A 19:00-kor kezdődő közvetítésen a szervezők ígérete szerint nincs semmilyen geoszűrés, azaz IP-tartománytól függetlenül a világ összes országából megtekinthető a műsorszám.


Részlet a darabból. Forrás: Wiener Staatsoper

A Bécsi Állami Operaház élőben streamelt és rögzített (VOD) tartalmai világviszonylatban is kiemelkedő választékot nyújtanak a prémium minőségű hang mellett prémium minőségű képre vágyó operarajongóknak. Az intézmény éves szinten megközelítőleg 40 élő internetes közvetítést "sugároz", a 2014/15-ös repertoár szinte teljes műsorválasztéka elérhető lesz a különböző streaming klienseken - okostévék mellett okostelefonokon, tableteken és PC-ken.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Ultra HD felbontású élő adást a legfejlettebb tömörítési eljárással, HEVC-be kódolva, dinamikus adaptív streaming technológiával (MPEG-DASH) közvetítik. A jelenleg széles körben elterjedt MPEG-4 eljárásnál lényegesen gazdaságosabb HEVC-t használhatják a jövőben a hagyományos broadcasting iparágban is a 4K-s tartalmak továbbítására, igaz itt egyelőre a vártnál valamivel kisebb az érdeklődés a tartalomtulajdonosok részéről - ezúttal azonban a 3D-vel ellentétben nem elsősorban a költségek, hanem a 4K-s tévék alacsony penetrációja miatt.

Bár 4K-s tesztadás már több mint egy éve létezik, az élő közvetítésekben, vagy akár a rögzítetten sugárzott tartalmakban továbbra sem dúskálhatnak a legnagyobb felbontású tévék tulajdonosai. Noha a 4K "éles bevetésére" kitűnő lehetőséget biztosított volna a 2014-es futball világbajnokság, a közvetítési jogok birtokosa nem, vagy csak vonakodva kíván élni ezzel, így a 2016-os olimpiánál előbb nem várható olyan világszintű élő közvetítés, mely a hagyományos broadcasting láncot használva juttat el nézők millióihoz 4K-s adást.

a címlapról