Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 12. 13:02

Frissült az IBM egyik legnépszerűbb tárolója

Az utóbbi időben az IBM egyik legnagyobb dobása volt a tárolópiacon a SAN Volume Controller, illetve az arra épülő StorWize V7000 tároló, amely a többi IBM termék eladásait is elkezdte kannibalizálni, akkora sikert aratott. A vállalat mintegy 55 ezer eladott példány után idejét látta a frissítésnek.

A múlt héten debütált az új SVC és StorWize V7000 tároló. A StorWize V7000 egy modern középkategóriás tároló, háromrétegű architektúrával, automatikus rétegezéssel, virtualizációval, thin provisioninggel és átlátható grafikus felülettel. A rendszer több szempontból is érdekes: egyrészt ez az IBM első terméke a kategóriában, amely nem egy külső beszállítótól származó, saját néven értékesített termék, de ami ennél is fontosabb, az SVC alapok miatt a V7000 külső, akár korábban megvásárolt tárolókat is képes bevonni felügyeleti ernyője alá, azokról a LUN-okat pedig magára migrálni anélkül, hogy hosszas mentés-visszaállítást kellene végezni.

Utóbbi képesség rendkívül népszerűvé tette a V7000-et a piacon, a termék pillanatok alatt a második legnagyobb forgalmat generáló IBM tárolóvá vált a csúcskategóriás DS-sorozat mögött. A koncepció sikerét mutatja, hogy a termékből két további verzió is készült V3700 és V5000 néven. A cég blogjában olvasható információk szerint világszerte 55 ezer ilyen tárolót értékesített az IBM az évek során, összesen 1,6 exabájtnyi tárolókapacitást felügyelve. Eljött az ideje a frissítésnek.

Nagyobb teljesítmény

A rendszer lelkét alkotó "fej" korábban két darab 1U magas Xeon-alapú szerverből állt, amelyekhez külön-külön tartozott egy 1U kivitelű szünetmentes táp, amely a cache-ek védelméről gondoskodott. Az új modell ezzel szemben 2U kivitelű és beépítve tartalmaz két, üzem közben cserélhető akkumulátort, amelyek áramkimaradás esetén megvédik a cache-ben tárolt adatokat, így szükségtelenné vált a UPS használata. A kétkontrolleres "fej" továbbra is 4U helyet foglal, azonban nincs szükség a UPS-ek extra kábelezésére és a rendszer akár sima 110/240V hálózatról is működik.

Az új fejekben alapkiépítésben egy darab nyolcmagos Xeon chip található 32 gigbájt memóriával, de felárért az IBM egy második processzort és további 32 gigabájt memóriát is beépít, a tömörítési teljesítményt tovább javítva. Ha valaki még nagyobb tömörítési teljesítményre ácsingózik, rendelhet Intel QuickAssist processzorokat, amelyek kimondottan a titkosítási és tömörítési algoritmusokat gyorsítják a tárolókban és hálózati eszközökben. Az új V7000 az első tároló a világon, amelyben QuickAssist chipek találhatók, legalábbis az IBM szerint. A fejlesztéseknek köszönhetően az új fej nagyobb I/O-teljesítményre képes tömörítéssel, mint a régi verzió tömörítés nélkül.

Nagyobb kapacitás

A bővíthetőséget is javították a fejlesztők, egy V7000 kontrollerhez összesen 20 darab diszkfiók csatlakoztatható, amelyekben egyenként 24 darab 2,5 hüvelykes vagy 12 darab 3,5 hüvelykes meghajtó lehet. A maximális diszkszám 504, a maximális kapacitás pedig 4 terabájtos lemezekkel 1 petabájt, de több V7000 fürtözésével ezek az értékek négyszerezhetők, így egy telepítés legfeljebb 4 petabájtig nyújtózhat. A dobozokon belül vegyesen lehet diszkeket és SSD-ket is használni, utóbbiakból 800 gigabájtos támogatott legfeljebb. A V7000 mellett a "kistesók", a V3700 és V5000 bővíthetősége is javult, a V3700 és a V5000 is kilenc diszkfiókig bővíthető már legfeljebb, a korábbi 4, illetve 6 helyett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szoftveres bütykölésnek köszönhetően lehetőség van a 3 tárolórétegből (SSD, 10/16k diszkt, NL diszk) csak kettőt kiválasztani, emellett megjelent egy "Storage Pool Balancing" képesség, amely biztosítja, hogy egy poolban a menedzselt diszkek azonos teljesítményt nyújtanak, ezzel a V7000 automatikusan képes a teljesítményét optimalizálni - a vállalat szerint a csillagok megfelelő együttállása esetén csak ennek köszönhetően háromszoros sebesség és harmadára csökkenő késleltetés lehet az eredménye. A Unified File Module 1.5 pedig olyan képességeket hoz mint az NFS v4 és az SMB v2.1 támogatás, és az OpenStack Cinder kompatibilitás.

Az új StorWize V7000 és SVC június elejétől lesz kapható. A termékekről részletesebben ebben és ebben a blogbejegyzésben lehet olvasni.

Érdekelnek a modern tárolók? Hogy hogyan lehet és érdemes bennük flashmemóriát használni? Gyere el június 4-én az App!system konferenciára, ahol ezekről is szó lesz!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról