:

Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2014. március 28. 10:27

Elrajtolt az iPaden futó Microsoft Office

Csütörtök este a Microsoft bejelentette az Office iPaden futó verzióját. A vállalatnál 52. elnök-vezérigazgatói napját töltő Satya Nadella szerint a cég számára mindegy, ki és milyen eszközről veszi igénybe a szolgáltatásait, sorban jönni is fognak ezek a Windows mellett más platformokra is.

iPaden is fut már az Office

Az iPadre a Word, az Excel és a PowerPoint jelent meg tegnap. A programok az érintőképernyőhöz illesztett felülettel rendelkeznek, az asztali programok legtöbb funkcióját támogatják, és persze teljes dokumentumkompatibilitást biztosítanak, vagyis a megnyitott, szerkesztett állományokat nem “törik el”. Az Offce iPaden futó verziója ingyenesen használható dokumentumok megnyitására és megjelenítésére, de új fájlt létrehozni és szerkeszteni csak érvényes Office 365 előfizetéssel lehet. A szoftverek (Excel, Word, PowerPoint) már letölthetők az iTunes alkalmazás-piactérről, futtatásukhoz legalább iOS 7 szükséges.

A többi tabletplatformon egyelőre nincs natív Office, de Satya Nadella elnök-vezérigazgató leszögezte, a Microsoft célja minden felhasználó kiszolgálása függetlenül attól, milyen eszközt és operációs rendsert használ, így hamarosan érdemes számítani az androidos verzió érkezésére is, és biztosan készül a Windows 8 modern (“Metro”) felületére írt, érintésre optimalizált Office-kiadás is.

Az iPaden futó Office-szal együtt bemutatkozott az Enterprise Mobility Suite nevű szoftvercsomag, amely az Azure Active Directoryt, az Intune-t, valamint az Azure Active Directory Rights Management Servicest tartalmazza. E felhős szolgáltatások segítségével egy nem Windowst futtató eszköz is teljes jogú tagja lehet a vállalati infrastruktúrának anélkül, hogy azt tartományba kellene léptetni. A céges IT-részleg távolról tudja menedzselni az eszközöket az Intune-nal, és önkiszolgáló alkalmazás-piacteret is összeállíthat a felhasználók számára szükséges appokból. Az elvesztett vagy ellopott eszközöket távolról törölheti, a cégtől kilépő dolgozók kütyüirők pedig lehetőség van csak a vállalati adatokat eltávolítani, a személyesek (pl. fotók, saját appok) megtartása mellett.

Az Azure Active Directory segítségével központi címtárszolgáltatás, önkiszolgáló jelszó-reset és single-sign on is elérhető, ráadásul nem csak a Microsoft változatos alkalmazásain és szolgáltatásain (Office 365, Dynamics, stb.), hanem külső szállítók termékein is (pl. Box.net, SalesForce.com). Az API-k a fejlesztők számára nyitottak, bárki készíthet olyan alkalmazást, amely intergrálódik ebbe a környzetbe. A harmadik komponens, az Azure Active Directory Rights Management Services segítségével pedig a tartományba nem léptetett eszközökre és mobil kütyükre is kiterjeszthetők a dokumentumhozzáféréssel, titkosítással kapcsolatosi házirendek.

Az Enterprise Mobility Suite májustól lesz elérhető, mennyiségi licencszerződés keretében vásárolható meg, felhasználónkénti (és nem eszközönkénti) áron. Az EMS természetesen lehetővé teszi, hogy egy felhasználóhoz több eszköz is tartozzon, ahogy az sok mai vállalatnál egyébként is megszokott.

Beáldozni a tabletes Windowst?

A Windows mellett az Office jelenti a másik olyan ökoszisztémát, amellyel a Microsoft teljes, globális dominanciát élvez. Ezt a dominanciát hiába igyekezett kikezdeni a szabad szoftveres közösség vagy éppen a Google Apps, az Office dokumentumformátumok, infrastruktúra és munkafolyamatok ma is de facto standardnak számítanak az egész világban. Az új generációs eszközök, mint az okostelefonok és a tabletek azonban reális veszélyt jelentettek e dominanciára, megváltozott a dokumentumok elérése, használata, kezelése, a multiplatformos trend pedig kényszerhelyzetbe hozta a Microsofotot: vagy az Office-t választja és támogatja a többi platformot is, vagy a tabletes Windowst segíti az exkluzív Office-szal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég az utóbbi utat választotta, a Windows RT és Windows 8 kulcselőnyeként pozicionálta a nagyvállalati integrációt és a teljes Office-kompatibilitást. Ez az előny azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a tabletek piacán komoly kihívó helyzetbe kerüljon az operációs rendszer, a Windows-exkluzivitás azonban azzal fenyegetett, hogy az Office-dominanciát elsodorja az új generációs eszközök (és a BYOD) terjedése és megfordul a trend: az alternatív, minden eszközről elérhető irodai rendszerek (például a Google Docs vagy az Apple irodai csomagja) releváns kihívóvá tud felnőni, miközben az Office-t a Windows-hoz kötözi az üzleti stratégia.

A Microsoft végül meghozta a döntést, legyen Office for iPad, ezzel eltűnik a tabletes Windows előnye, viszont megmenekülhet az Office-mint-platform. Valószínűleg nem volt ez könnyű döntés, és az androidos kliens hiánya arra utal, hogy hezitál még a Microsoft, de az Office-mint-platform sikerét most fontosabbnak tartotta a cég, mint a a tabletes Windowst. Jelzésértékű az is, hogy jelenleg az iPaden érhető el az egyetlen érintésre optimalizált Office, a windowsos kiadás ugyanis a hagyományos asztali felületet használja, a metrós kiadás továbbra is várat magára.

Helló, új Microsoft!

A tegnapi bemutatón Nadella szinte annyit beszélt a Microsoft víziójáról, mint magáról a termékről. Nadella szerint a cloud és a mobileszközök terjedése nem két független folyamat, hanem egy egységes trend két kivetülése: a felhős szolgáltatások pontosan azért terjednek, mert ezek mindenhonnan (telefonról, tabletről és PC-ről egyaránt) elérhetőek, a mobileszközöket pedig pont ezek a szolgáltatások teszik használhatóvá, értékessé.

Könnyű belátni, hogy ebben a környezetben a Microsoft elképesztően jól pozicionálta magát: rengeteg olyan szoftvere van, amelyek a maguk piacán jó beágyazottsággal rendelkeznek, és történetesen kiválóan nyújthatóak szolgáltatásként a felhőből. Legyen az Office 365 a végfelhasználónak, vagy SharePoint online a céges ügyfeleknek, a Microsoft úgy tudja ezeket a szoftvereket SaaS-sá (szoftverszolgáltatássá) konvertálni, hogy nem kannibalizálja, hanem növeli, kiszámíthatóbbá teszi bevéteit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.