Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 14. 08:34

Páneurópai mobilszolgáltatást indít a UPC tulajdonosa

Mobilszolgáltatói álmokat dédelget a Liberty Global, nemzetközi gerinchálózatára fűzné fel a helyi MVNO-kat - jelentette be a vállalat. A készülő rendszert ugyanaz az egységes, központi rendszer szolgálná ki, amely a kábeles előfizetőket is.

Egész Európára kiterjedő MVNO-hálózatot épít ki a Liberty Global - jelentette be Manuel Kohnstramm, a cég szabályozási igazgatója a Bloombergnek. A kontinenset lefedő rendszer első állomása Ausztria lesz, ezt követheti majd a többi európai ország. A Liberty Global koncepciója rendkívül izgalmasan hangzik: "Egy mély MVNO modellen dolgozunk, és nem csak Ausztriában, hanem egész Európában. Egy páneurópai MVNO-platformot építünk" - mondja Kohlstamm.

A Bloomberg szerint a Liberty Global a már létező rendszereit terjeszti ki, a kábeltévés és internetszolgáltatás menedzselésére szolgáló erőforrások (számlázási rendszer, back-office, gerinchálózat) már adottak, ugyanezeket az erőforrásokat fogja felhasználni a induló mobilszolgáltatás is. A tervek szerint az egyes országokban bérelt mobilhálózati kapacitásokat a Liberty Global saját európai központi hálózata köti majd össze egységes egésszé. A híradás arról nem szól, hogy a felhasználók szempontjából is átjárható lenne-e a készülő páneurópai rendszer, vagyis elérhetővé teszi-e a roaming-tarifák nélküli barangolást.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A bejelentés szerint a Liberty Global Hollandiában, Belgiumban, Svájcban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban indítja el első körben a mobilszolgáltatást, a későbbi kiterjesztésről egyelőre nem nyilatkozott a cég képviselője. Az MVNO-modellben épülő, egész Európára kiterjedő hálózat kiépítését akadályozhatja, ha a cég nem minden országban talál együttműködő partnert. Míg egyes országokban (például Ausztriában) egyes, mobilfrekvenciákat elnyerő szolgáltatóknak kötelező beengedni a virtuális szolgáltatókat, más országokban ilyen kötelezettség nincs, az MVNO indítása így a helyi szereplők stratégiai döntésein múlik.

Új generációs szolgáltató

Az MVNO (mobile virtual network operátor, virtuális mobilhálózati operátor) koncepció régi találmány. Az üzleti modellben az operátor nem épít ki fizikai hálózatot, inkább egy helyi szolgáltató már létező hálózatán bérel kapacitást. Hazánkban ilyen MVNO a Tesco Mobile, amely a hálózatot a Vodafone-tól bérli, utóbbi cég 50 százalékos társtulajdonosa is az entitásnak. Szintén MVNO-ként működik itthon a UPC mobilszolgáltatása, amely jelenleg kizárólag mobilnetet kínál, azonban a cég szándékai szerint rövidesen a hangpiacon is megjelenne saját ajánlataival.

Bennfentes források szerint a szolgáltatásnak idén tavasszal kellett volna elindulnia, a felek azonban nem tudtak mindenben megegyezni, illetve a megállapodást elodázhatja a küszöbön álló frekvenciaértékesítési pályázat is, melyen az inkumbens mobilszolgáltatók mindegyike új frekvenciablokkokhoz juthat..

Az új hálózat gyakorlatba ültetné az Európai Bizottság mobilos jövőképét, a hálózatüzemeltetők és a szolgáltatók szétválasztását. Ez utóbbi, felső réteg lenne az, amely egységessé tenné a fragmentált nemzeti hálózatokat. A Liberty Global egyedülálló helyzetben van, egyrészt megvan a kompetenciája egy ilyen MVNO-hálózat működtetéséhez, de a piacnak egyelőre nem szereplője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról