Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 11. 08:09

Popcorn Time: itt a Netflix kalózverziója

Azt mindenki tudja már, hogy a felhasználók nagy része nem azért warezol, mert megrögzött bűnöző lenne vagy nem tiszteli a szellemi tulajdont, hanem azért, mert lusta és kényelmes. Mostanra a kiadók már felvették a fonalat és legális csatornákon is lehet kényelmesen tartalomhoz jutni. Kivéve, ha olyan helyen lakunk, mint Magyarország.

Ugyan vannak Magyarországon is elérhető video on-demand szolgáltatások, de használhatósági, dizájn és katalógus szempontjából ezek nyomába sem érnek az amerikai vagy brit piacon működő szolgáltatók, például a Netflix szintjének. A földrajzi korlátozásnak talán vannak technológiai okai, de jellemzően jogi akadályok miatt nem nézhet rengeteg ország népe kényelmesen filmeket. A helyi szolgáltatók pedig a "kis pénz, kis foci" elv miatt nem igazán tudnak igényessé válni, így a mozgóképes kultúrára valamelyest igényes ember könnyen fordul a warez felé. Az ugyanis az elmúlt évtizedekben rendszerint jobb élményt, kényelmesebb kiszolgálást és vállalhatóbb minőséget adott.

Megint kényelmesebb lett a fájlcsere

A BitTorrent ma már szinte közműnek számít, de a weboldalon keresztül letölthető torrentfájl kliensbe betöltése, majd a seedekre várás, letöltés, felirat keresése és a kiadások egyeztetése sokkal kényelmetlenebb annál, amit a netes videotékák kínálnak. A világ azonban nem változik és az illegális fájlcsere is fejlődik, most éppen Popcorn Time néven egy BitTorrent-alapokra épülő "warez Netflix" mutatkozott be, amin keresztül az egyszerű katalógusnézetben válogathatunk az egyébként letölthető filmek között, pár kattintás után pedig el is indítható a stream, akárcsak egy legális szolgáltatásnál.

A BitTorrent ma már viszonylag elterjedt, elvileg százmilliók töltöttek le valamilyen klienst, hogy a hatékony peer-to-peer protokollt igába vonják a szórakoztatás biztosításának céljával. Bárki, aki töltött már le filmeket torrentről, az tudja, hogy a legnagyobb gyengesége a módszernek, hogy az igény felmerülése és a full HD film elindulása között akár 1-2 óra is eltelhet még gyors internetkapcsolat mellett is. Az uTorrent kliensben jó ideje már van lehetőség streamelni a filmeket (amennyiben a fájl nincs darabolva), de ez nem túl stabil megoldás, tesztjeink szerint nagy eséllyel akad meg a film és túl sokat kell várni arra is, hogy elinduljon.

Egy argentin dizájner azonban úgy gondolta, hogy ez így tarthatatlan és nekiállt elkészíteni egy olyan szoftvert, amivel túl lehet lendülni ezen a problémán. Néhány hónappal később pedig előállt egy bétaverziójú klienssel, amivel a felhasználók a Netflix egyszerűségével férhetnek hozzá a torrentoldalak választékához. Valószínűleg azért sem használnak p2p fájlcserélőket többen, mert nem értenek hozzá, nem értik, nem tudják kezelni, ezt az akadályt azonban lebontja a Popcorn Time.

Az egyszerű kliensben nem kell a kapcsolatok számát állítgatni, letöltési helyet megadni, minden automatikus, a felhasználónak csak annyi dolga van, hogy a magazinnézetes listából választ, vagy a keresőbe ír be egy címet. A film adatlapján kiválasztható a felbontás és indulhat is a film. Tapasztalataink szerint néhány másodperces várakozás után elindul a letöltés és körülbelül fél perc után kezdődik is a film. Menet közben a mozi egy egyszerű lejátszóban fut, ahol a szokásos navigációt megkapjuk, illetve állíthatóak a feliratok is különböző nyelveken.

Egyelőre a kínálat pár száz filmet fed le, de elméletileg a cél az, hogy a torrentoldalak kínálata szabadon belefolyhasson a kliensbe és minimális emberi munkával jöjön létre egy kényelmes szolgáltatás. Jelenleg 20 fejlesztő járul hozzá több-kevesebb munkával a GitHubon szerveződő projekthez, bár az indulást követően biztosan nagyobbá válik az érdeklődés és gyorsan fejlődhet a kód. Az argentin dizájner által megálmodott szolgáltatás félelmetes tempóban változik, napok alatt kerülnek be teljesen új funckiók, illetve 24 óra alatt készült el a lokalizáció 6 nyelvre.

Az alapító elmondása szerint a Popcorn Time egy node-webkit alapra épülő böngésző, ami miatt egyaránt elérhető Windows, OS X és Linux alá is. A böngészőben HTML, CSS és JavaScript szolgál ki mindent, ami a film streameléshez és a kezeléshez kell. Az app mögött álló technológia végtelenül egyszerű, egy csokornyi API együttműködése az egész: az egyik modul felel a torrentletöltésekért, egy másik a filmadatbázisért, egy harmadik a kezelőfelület megjelenéséért, illetve egy negyedik a feliratokért. Minden teljesen automatizált, a filmeket nem egy szerkesztőbizottság válogatja, hanem a torrentoldalak, filmadatbázisok kínálatából áll össze. A Popcorn Time nem rendelkezik szerverszolgáltatással, nincs semmi mögött saját hosting, egyszerűen az egyébként is elérhető adatokat illeszti össze a letölthető kliensprogram.

Ennek okán a Popcorn Time ellen a kiadók nem is tudnának nagyon védekezni, hiszen minden része eddig is jelen volt a weben, csak senki nem illesztette össze őket így. A torrentfájlok egyébként a YTS nevű trackeroldalról jönnek, ami kínál egy programozható interfészt az ilyen felhasználáshoz, de nyilván ez csak egy választás kérdése, ha holnap bármelyik torrentoldal fejlesztőcsapata úgy dönt, hogy összerak egy megfelelő API-t, akkor a GitHub projektet alapul véve megcsinálhatják a saját streamingszolgáltatásukat is akár. Arról nem is beszélve, hogy simán elképzelhető, hogy néhány hónap alatt a fejlesztés elmegy egy olyan irányba, hogy közösségi funkciók is bekerülnek (mit néztek az ismerősök) esetleg egy jó ajánlórendszer.

Mit bénázik a piac, ha egy argentin fiú pár hónap alatt megcsinálta ezt?

A kliens egyébként elkezdi tölteni a filmet, de megnézés után még egy ideig seedeli, így javítva a kiszolgálást, illetve támogatva a hirtelen népszerűvé váló filmek megnézhetőségét. A warez-Netflix távolról nézve nem más, mint egy bizonyíték arra, hogy a médiaszolgáltatások fejlődését és terjedését nem a technológia akadályozza, ha egy fiatal argentin dizájner pár hónap alatt képes összerakni egy peer-to-peer alapú streamingszolgáltatást, akkor megkérdőjelezhető a most piacon lévő on-demand szolgáltatók piaci értéke.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez a megosztás és használat természetesen a világ legtöbb országában teljesen vagy részben illegális, de mint kísérlet és figyelemfelkeltés nagyon tanulságos. Mivel itt se reklámok nincsenek, se fizetni nem kell, ezért hihető, hogy csak a kíváncsiság hajtja az embereket, akik egyébként saját bevallásuk szerint filmrajongók és mindegyikőjüknek van saját Netflix-előfizetése is.

Annak ellenére, hogy a Popcorn Time még csak egy friss, gőzölgő béta, egészen jól és stabilan működik. Tíz indításból csak egyszer akadt el, jól reagált a filmben való ugrálásra, tekerésre is, illetve egy átlagos kábelinternet-kapcsolaton kényelmesen működött 1080p felbontásban is. A videominőség az indítást követően még egy rövid ideig hektikus lehet, apró tömörítési hibák, villódzás és akadozás előfordul, de ha az előtöltés elér egy szintet, akkor makulátlan az élmény. Feliratok magyarul egyelőre nincsenek, de angolul igen, érdemes kipróbálni a programot.

A legtöbb embert bizonyára a kínálat érdekli majd, ez feltételezhetően bővül, de emellett biztosak lehetünk benne, hogy az egész stabilabb, még jobb és még kényelmesebb lesz, ezzel kínossá téve a még mindig hulladék kezelőfelületekkel a fizető ügyfeleiket büntető cégek és az egyszerű felülettervezési problémákat megoldani nem képes videószolgáltatók létezését. A kipróbáláshoz mindössze a klienst kell letölteni a hivatalos oldalról, aki pedig fejlesztőként érdeklődik, annak a GitHub projekt oldalát is érdemes felkeresnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról