Szerző: Hlács Ferenc

2014. március 3. 12:46

Rádióhullámok táplálják az új gesztusfelismerő rendszert

Akkumulátorra sincs szüksége annak a gesztusfelismerő rendszernek, amelyet a Washingtoni Egyetem kutatói fejlesztettek ki. Az Allsee névre hallgató érzékelő az energiát és a felhasználó mozdulatainak információit is a környező rádióhullámokból gyűjti be, ára pedig kevesebb mint egy dollár.

Kamera nélküli gesztusalapú vezérlőrendszert fejlesztettek ki a Washingtoni Egyetem kutatói, amely rendkívül alacsony energiafogyasztásának köszönhetően akár belépő kategóriás készülékekben is alkalmazható. A szenzort AllSee-nek nevezték el, és készítői szerint akár három-négy nagyságrenddel kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg elérhető hasonló rendszerek: akár akkumulátor nélküli eszközökben is használható. Az érzékelő ugyanis a környező rádióhullámok, például a Wi-Fi, vagy tévéadás jeleinek változásából állapítja meg, hogy a felhasználó épp milyen mozdulatot tett a közelében, sőt, a működéséhez szükséges, kevesebb mint 30 mikrowatt energiát is innen gyűjti be.

A zsebből is figyel az utasításokra

Az Allsee kifejlesztésénél a kutatóknak három fő problémára kellett megoldást találniuk. Először is a hagyományos rádióvevőkben olyan energiaigényes alkatrészek találhatók, mint például az oszcillátorok, amelyek a Doppler-effektusból adódó frekvenciaváltozás elemzéséhez szükségesek. A kutatók ezeket az aktív komponenseket passzív darabokkal váltották ki, cserébe viszont olyan algoritmusokat kellett kidolgozniuk, amelyekkel aztán kiválthatók a Doppler-hatást használó mérések. A második nagy kihívást az energia- és a számítási teljesítmény igényének minimalizálása jelentette, amely elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy a szenzor a lehető legtöbb készülékbe legyen beépíthető akkor is, ha azok erőforrásai korlátozottak, a harmadik probléma pedig a válaszidők lerövidítése volt, hogy a felhasználói élmény megfelelő legyen.

02:47
 

AllSee: Bringing Gesture Recognition to All Devices

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fentieket leküzdve a Washingtoni Egyetem csapata egy működő prototípust is épített, amivel a fejlesztést leíró tanulmány szerint először egy Nexus S készüléket szereltek fel. Ahogy a demonstrációban is látszik, számos előnnyel jár, hogy a mozdulatok felismeréséhez nem kamerát használnak: amellett, hogy az érzékelő folyamatosan bekapcsolva sem fogyaszt sokat, az utasításokhoz magát a készüléket sem kell feltétlenül elővenni a zsebünkből, elég egyszerűen elhúzni felette a kezünket.

Egydolláros Leap Motion?

Fogyasztása mellett az AllSee ára is meglepően alacsony: kifejlesztői szerint a szenzor előállítása nem kerül többe egyetlen dollárnál. A technológia nem csak telefonokban tűnhet fel, de tabletekben, notebookokban, sőt “igénytelensége” miatt akár egyszerűbb, viselhető eszközökben vagy az egyre gyarapodó "connected" háztartási készülékekben is megjelenhet. Noha a koncepció kétségtelenül izgalmasan hangzik, a hasonló, PC-khez köthető Leap Motion érzékelő megjelenése is nagy port kavart, végül azonban nem lett kimondottan elterjedt.

Az AllSee egyik nagy előnyét az jelentheti, hogy a felhasználó keze nem kell, hogy a készülék “látóterében” legyen (akárcsak a zsebes példánál), ami praktikussága mellett a gyártók dolgát is megkönnyíti, hiszen gyakorlatilag mindegy, hogy hol rejtik el azt a készülékházban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról