Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 24. 16:05

Tizen fut az új Samsung okosórákon

A Samsung bejelentette Galaxy Gear okosórájának utódját, pontosabban utódait. A Gear 2 és Gear 2 Neo készülékek már nem Androidot, hanem a vállalat saját fejlesztésű Tizen operációs rendszert futtatják, és a gyártó szerint elődjükkel ellentétben több tucat eszközzel kompatibilisek lesznek.

HIRDETÉS

A Samsung Galaxy Gear okosórájáról igencsak megoszlanak a vélemények, az azonban kétségtelen, hogy a legtöbben kíváncsian várták, milyen lesz a viselhető kütyü következő változata. A vállalat most fél évvel az eredeti készülék megjelenése után, a 2014-es MWC-n annak legújabb generációját is bemutatta, sőt abból mindjárt kettőt, a Gear 2-t és a Gear 2 Neót.

Külsőre a két okosóra nem különbözik sokban egymástól vagy elődjüktől, a legnagyobb változások  nem a hardver, hanem a szoftver terén történtek: míg az első Gear Androidot futtatott, az újabb darabok már a Samsung saját fejlesztésű Tizen operációs rendszerével érkeznek. Azt nem tudni, hogy az új szoftver kompatibilis lesz-e az előző generációra készült appokkal, amennyiben azonban nem, az azt jelentheti, hogy a vállalatnak az ökoszisztémát ismét a nulláról kell felépíteni.

Az eredeti Gearnél komoly hátrányt jelentett, hogy az csak a Samsung egy-két csúcskészülékével volt kompatibilis, az új okosórák azonban a vállalat szerint már megjelenésükkor több tucat - igaz, még mindig kizárólag Samsung - készülékkel lesznek párosíthatók. A két új óra ezen felül pulzusmérővel is kiegészült, így a korábban sokak által hiányolt sport- és fitneszalkalmazások számára is több lehetőség adódik, ráadásul emellett már vízállók is, IP67 besorolással. Természetesen a korábbi funkciók is megmaradtak, így az Gearekről továbbra is kezelhetők a hívások, illetve megnézhetők az értesítések.

Könnyebb, gyorsabb de az akkumulátor kisebb lett

Az órákban a 800 megahertzes processzort egy kétmagos 1 gigahertzes chipre cserélték, az 512 megabájt memória és a 4 gigabájt belső tárhely ugyanakkor változatlan maradt, akárcsak az 1,63 hüvelykes, 320x320 pixel felbontású Super AMOLED kijelző. A gyorsulásmérőt és a giroszkópot továbbra is megtaláljuk az okosórákban, amelyek könnyebbek is lettek elődjüknél: a Gear 2 a korábbi 73,8 gramm helyett 68, a Gear 2 Neo pedig mindössze 55 grammot nyom. Ezzel együtt az akkumulátor is kisebb lett, 315 helyett 300 mAh, amitől a gyártó 2-3 nap üzemidőt ígér átlagos használat mellett.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A korábban a szíjba épített kamera a kijelző fölé költözött, a Neo verzióból pedig teljesen el is tűnt, ennek köszönhetően pedig cserélhetők lettek az óraszíjak - ezt a legtöbben bizonyára pozitív változásként könyvelik majd el, az eredeti Gear bőrt utánzó műanyag szíját sok teszt említette a tudásához mérten drága óra gyenge pontjaként. A két kütyü emellett már infravörös LED-del is kiegészült, így potenciálisan távirányítóként is használható lesz, vélhetően más Samsung készülékekhez.

Az Androiddal a Galaxy elnevezés is eltűnt az eszközökről: a most már egyszerűen Samsung Gear 2 és Samsung Gear 2 Neo névre hallgató okosórák áprilistól lesznek kaphatók, egyelőre ismeretlen áron.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 07:27

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.