Szerző: Gálffy Csaba

2014. február 17. 11:49

Európai internet készül

Aggasztónak tartja az Amerika-központú internetet Angela Merkel, a franciákkal szövetkezne egy alternatív pólus létrehozására. Felülről jövő szabályozással kényszerítenék ki a szolgáltatóktól az európai adatközpontokat?

HIRDETÉS

Európai központú kommunikációs hálózat létrehozására tesz javaslatot Angela Merkel német kormányfő szerdán, Francois Hollande francia államfővel tartott hivatalos találkozóján. Az EU két gazdasági nagyhatalmának vezetője várhatóan közös állás pontot alakít ki az Amerika-központú internet ellen és felveti egy alternatív, európai kommunikációs hálózat kidolgozásának kérdését.

Merkel szombaton publikált heti podcastjában elmondta, hogy aggodalommal szemléli a Google-höz vagy a Facebookhoz hasonló cégek működését, amelyek a gyenge adatvédelmi normákkal rendelkező országokból, például az Egyesült Államokból tevékenykednek, azonban uniós polgárok adatait kezelik. A német kormányfő korábban élesen kritizálta az amerikai hírszerzés tevékenységét is, az NSA uniós állampolgárok millióiról gyűjt kényelmesen és legálisan adatokat, annak köszönhetően, hogy ezeket az adatokat amerikai szervereken tárolják.

"Beszélnünk kell Franciaországgal arról, hogy hogyan őrizhetünk meg egy magas szintű adatvédelmet" - mondta a német miniszterelnök-asszony. "Mindenekelőtt az európai szolgáltatókról fogunk beszélni, arról, hogy hogyan akadályozhatjuk meg, hogy emailek és más információk az Atlanti-óceán másik oldalára kerüljenek. Pontosabban, hogyan tudunk felépíteni egy kommunikációs hálózatot Európán belül." A kirajzolódó koncepció szerint szó sincs egy alternatív internet megalkotásáról, inkább arra várhat garanciát a Merkel-Hollande páros, hogy az uniós polgárok közötti kommunikáció nem hagyja el a kontinens területét.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Francois Hollande francia elnök hivatala megerősítette, hogy a téma már korábban előkerült a két ország tárgyalásain és Párizs egyetért a berlini felvetésekkel. Ahogy sok európai kérdésben, ebben is gyors előrelépés várható a közeljövőben, lejárt ugyanis az EU-s politikában gyakorlatilag szünetet jelentő német választási kampány és az azt követő kormányalakítási folyamat, Merkel vezetésével nagykoalíció vezeti a legnagyobb európai gazdaságot. A miniszterelnök-asszonyt az amerikai hírszerzés állítólagosan személyesen is lehallgatta az előző időszakban, nem csoda, ha élére áll az európai adatfüggetlenségi háborúnak.

Hamar valósággá válhat

A kezdeményezésnek drámai hatásai lehetnek az európai iparra, akár pozitív, akár negatív irányba látványosan befolyásolhatja az uniós technológiai szektor fejlődését. Az egyelőre nem világos, hogy a Merkel-Hollande kezdeményezés pontosan milyen gyakorlati lépéseket hoz majd. Megfelelő szabályozással az új projekt növelheti az európai központú cégek és online szolgáltatások versenyképességét az amerikai versenytársakkal szemben, de elhibázott politika gyakorlatba ültetése esetén ennek ellenkezője is megtörténhet, kizárhatja az uniós fogyasztókat és cégeket a világ informatikai végkeringéséből. A kezdeményezést most várhatóan szakértők fogják kidolgozni részleteiben, csak remélhető, hogy az uniós tech-szektor igényeinek megfelelően.

Az európai és amerikai tech-szektor versenyképessége néhány kritikus tényező miatt nagyon eltérő. Míg az Egyesült Államok egyetlen hatalmas, homogén piac, az EU nyelvi, szabályozó szinten továbbra is rendkívül széttagolt. Emiatt minden induló online szolgáltatás számára az első lépés az amerikai jelenlét, csak az jön át az óceánon, ami ott már bizonyított és sikeressé vált. Ez a logika még az európai startupokra is maradéktalanul igaz, minden kockázati tőkebefektető első elvárása, hogy az induló cég az amerikai piacot vegye célba elsőként. Nem szükséges ecsetelni, hogy ez milyen katasztrofális hatást gyakorol az európai szektorra, amelyet azok a nagyvállalatok uralnak, amelyek meg tudnak küzdeni a fragmentált piac korlátaival (például Deutsche Telekom), az aprók pedig egészen hiányoznak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.