Szerző: Bodnár Ádám

2014. február 5. 09:06

Több mint háromszorosára nőtt a tabletek penetrációja

Az év végén a 18-59 éves magyar internetezők több mint fele rendelkezett már okostelefonnal és 17 százalék birtokában volt tablet. A készülékeket egyre többet és egyre gyakrabban használják, appokért is szívesebben fizetnek.

2013 fordulópontot hozott a mobileszközök hazai piacán: év végére a 18-59 éves internetezők több mint fele rendelkezett okostelefonnal, a táblagépek penetrációja pedig ugyanebben a csoportban  több mint háromszorosára nőtt 2012-höz képest, derül ki a KutatóCentrum által publikált jelentésből.

A több mint ezer fős, a 18-59 éves korosztályra vetítve országosan reprezentatív kutatás alapján az internetezőknek már több mint fele, egészen pontosan 56 százaléka rendelkezik okostelefonnal - egy évvel korábban az arányuk még 42 százalék volt. A készülékeket nem csak megvásárolni szeretik, hanem használni is, a válaszadók 76 százaléka napi szinten internetezik a telefonjáról, míg tavaly ugyanerre a kérdésre 63 százalék válaszolt igennel.

A nők kétharmada és a férfiak fele "meztelennek" érzi magát, ha nincs karnyújtásnyira az okostelefonja, derül ki a jelentésből. A megkérdezettek elsősorban az ágyban, lefekvés előtt vagy ébredés után nyomkodják telefonjukat, de tévénézés közben is szívesen előveszik azt. Érdekes módon a számítógép előtt ülve is sokan használják a telefonjukat, ennek valószínű oka, hogy az okostelefonokon már elérhetők olyan alkalmazások, amelyek PC-n nem találhatók meg. A felmérésben szereplők 40 százaléka még a mosdóba is magával viszi okostelefonját. Bár a válaszadók 78 százalékával előfordult már, hogy baráti társaságban is nyomkodta a készüléket, 77 százalék illetlennek tartja ezt.

Az appok használata és vásárlása is beindult a KutatóCentrum szerint. 2012-ben a felmérésben szereplők 67 százaléka használt rendszeresen általa letöltött alkalmazásokat, 2013 végén pedig már 89 százalék volt az az arány, ráadásul minden negyedik felhasználó több mint tíz letöltött alkalmazást aktívan használ. A fizetős okostelefonos appok is terjednek: a felmérés résztvevőinek 19 százaléka fizetett már alkalmazásért, 12 százalék több alkalommal is.

Az okostelefonok folyamatos terjedése mellett a tabletek elterjedtsége is látványosan nő. 2012-ben a vizsgált csoportnak még csak 5 százaléka rendelkezett tablettel, 2013 végére ez az arány elérte a 17 százalékot. Egy 2013 tavaszán végzett felmérés szerint a legtöbben levelezésre, hírolvasásra, webes keresésre használják a legtöbben a tabletet, emellett a könyvolvasás, filmnézés és játék is jellemző - igaz, játszani csak a válaszadók 39 százaléka szokott a tableten. A készülékeket elsősorban otthonukban használják azok, akiknek van.

a címlapról