:

Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 28. 15:55

Repül a CSS Regions a Google böngészőmotorjából

A Google saját böngészőmotorja, a Blink nem tűri meg a felesleges sallangokat, eltűnik belőle a CSS Regions.

A WebKit mondhatni a modern böngészés alapja, az Apple Safari és (korábban) a Google Chrome, újabban az Opera, illetve még néhány egyéb böngésző alatt működő renderelőmotor. A szabad forrású WebKit azonban túl szűkké vált a Google számára, a cég ezért tavaly áprilisban bejelentett egy saját renderelőmotort, a Blinket. Ez is a WebKit alapjául szolgáló WebCore-ra épül, de itt már a Google saját maga kezeli a forráskódot, amihez részben az Opera is hozzájárul. A Chrome 28 vagy újabb verziót futtató felhasználóknál már a Blink fut, felhasználói szinten persze látványos különbség nincs egyelőre a WebKithez képest.

Idén azonban a Google célul tűzte ki, hogy a Blink motort erőteljesen felfejleszti mobilon és a jelenleginél gyorsabbá és kisebbé teszi. A cél érdekében pedig hajlandó áldozatokat is vállalni, szükség esetén a forráskód egy része is áldozatul eshet. A vizsgálat során az első ilyen áldozat a CSS Regions jelenlegi támogatása, ami egy specifikáció a rich, magazinszerű szövegmegjelenítéshez. A Google szerint a CSS Regions felesleges és feleslegesen nagy, túlzottan komplikált. A Blink 350 ezer soros kódjából csak az ehhez kapcsolódó részek tesznek ki tízezernél is több sort. Azon felül ráadásul, hogy a Regions súlytöbbletet jelent, eleve nem összeegyeztethető a fejlesztők szerint a Google gyorsaságért küzdő stratégiájával, főleg nem mobilon.

Áldozatok

A Regions eredetileg a CSS hiányosságait volt hivatott kiküszöbölni a szöveges elrendezés lehetőségeinek terén. Azonban mostanra a Regions nem igazán illeszkedik a HTML és CSS más aspektusaihoz, ütközik például a reszponzív dizájnelemekkel. Ha egy elrendezés túl komplex az egyszerűbb mechanizmusok számára, például többhasábos tördelést használ, akkor ma már érdemes elgondolkodni azon, hogy szabad-e implementálni. A Google felvetését, miszerint a Regionst ki kell dobni, a Blink fejlesztésében résztvevő Opera is támogatja, így gyakorlatilag semmi akadálya, hogy néhány verzió múlva valóban kimaradjon.

Az egyetlen szomorú fél az Adobe, ami rengeteg erőforrást tett bele a Regions fejlesztésébe. A Google álláspontját az Adobe túl szigorúnak találja és védve saját kreációját, azt állítja, hogy a Regions komplexitása szükségszerű. Az implementáció több különálló, de logikailag összetartozó koncepciót köt össze. A HTML és a CSS korai korszakában a szöveges tartalom egy objektumon belül mindig folyamatos volt és mindenképp az adott elemen belül maradt. Ez azt jelenti, hogy nem lehetett egy szöveget kettétördelni, átfolyatni egy másik dobozba vagy több oldalra szétválasztani. A Regions kiejtése egyben azt is jelentené, hogy a Google visszatér egy korábbi állapotba a szövegtördelés és a hasábok kezelésénél. Ez viszont egyelőre úgy tűnik, hogy egy olyan ár, amit hajlandóak megfizetni a jobb teljesítmény miatt.

A Blink kapcsán a kritikusok a bejelentéskor is figyelmeztettek, hogy a Google-t a böngészőpiaci részesedése okán semmi nem akadályozza majd meg abban, hogy egyedi megoldások felé menjen el. Igaz, a Google nem tesz semmi olyat, amit más platformkezelők ne tettek volna meg. Az Internet Explorerben és a WebKitben is rengeteg különc megoldás működik, ami megkeseríti a webfejlesztők életét. A Google számára azonban most mindennél fontosabbnak tűnik, hogy a web, főleg a mobilos web egy tökéletesen működő alkalmazásplatform legyen. Ha pedig a teljesítménynövelés oltárán fel kell áldozni néhány csinos CSS-képességet, akkor az meg is történik.

a címlapról