:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 16. 14:09

IBM X6: ez lesz a jövőbeli szervereink alapja!

Hivatalosan is bemutatkozott az IBM Enterprise X-Architecture legújabb generációja, az X6: ez lesz az alapja az IBM nagyobb, legalább négyfoglalatos Xeon-alapú szervereinek. Moduláris felépítés, flashmemória-támogatás és nagyobb megbízhatóság a kulcsszavak.

A Nagy Kék még 1997-ben jelentette be az X-Architecture-t, amelynek célja az volt, hogy a felsőbb kategóriás (UNIX, AS/400 és mainframe) gépekből "kölcsönvett" technológiákkal tegye vonzóbbá Intel Xeon processzorra épülő szervereket, ezáltal ebben a kategóriában is tudjon olyan megkülönböztető innovációkat kínálni az IBM, amelyekért szívesen fizetnek a vevők.

A fejlesztések középpontjában a nagyobb teljesítmény, nagyobb megbízhatóság és a jobb skálázhatóság állt a kezdettől fogva. Az első IBM X-Architecture olyan újdonságokat hozott el az akkor még a szerverpiacon sokak által lesajnált Xeonok világába mint a négyfoglalatos bővíthetőség, az ECC memória támogatása, a redundáns, üzem közben cserélhető hűtés és tápellátás, valamint a szervizprocesszor - ezek jó részét persze ma már a legtöbb szervergyártó kínálja valamilyen formában, még a belépő kategóriás gépeihez is.

Rugalmas bővíthetőség, fejleszthetőség

A mostani bejelentéssel a hatodik generációhoz érkezett az X-Architecture. Érdekes módon a premier nem esik egybe új gépek megjelenésével, a vállalat egyelőre nem beszél arról sem, milyen processzorokat támogat majd az X6 generáció. Az elejtett megjegyzésekből és az időzítésből azonban valószínűsíthető, hogy az első negyedévben esedékes, négy- és többfoglalatos rendszerekbe szánt Xeon-EX lapkák (6-15 magos E7-4800 és E7-8800 sorozat) lesznek az elsők, amelyek az X6-os gépekbe illeszkednek.

Az X6 három fontos újdonságot hoz az IBM System x szerverek életébe. Ezek közül az egyik a korábbiaknál még modulárisabb felépítés. Az X6 architektúráját és az új szervereket úgy tervezték meg a vállalat mérnökei, hogy a korábbiaknál még rugalmasabban bővíthetők és fejleszthetők legyenek, ennek érdekében bevezették a "book" nevű modulokat, amelyek a processzorokat és memóriát, illetve az adattárolókat tartalmazzák. A vállalat ígérete szerint az új generációs szervereket már ilyen bookok segítségével lehet összeépíteni és bővíteni, ami azt jelenti, hogy nem kell az egész szervert lecserélni, ha egy új Xeon-generáció jelenik meg, eltérő foglalattal, vagy egy új típusú memóriaszabvány terjed el.

Lesznek CPU+memória "bookok", illetve flash+HDD bookok, amik egy QPI-alapú interfészen kommunikálnak egymással, valamint a gép többi részével. Ezeket a modulokat a szerver előoldaláról el lehet érni és kényelmesen ki lehet cserélni, állítja az IBM. Az újítás nem csak az egyszerűbb üzemeltethetőség miatt fontos, hanem a rugalmasabb konfiguráció, valamint a befektetések védelme miatt is. Az egyszer megvásárolt szervert tovább lehet használni, ami összességében jobb tőkemegtérülést eredményez, végeredményben pedig alacsonyabb hardverbeszerzési kiadásokkal jár, aminek minden IT-vezető örülni szokott manapság. A Nagy Kék 28 százalékos megtakarítást említ a hardverköltségben.

Flash memória a DIMM aljzatban

Az X6 másik fontos újdonsága a flashmemóriák kezelése. Az IBM mérnökei olyan flash modulokat dolgoztak ki, amelyek a processzorhoz közvetlen csatlakozó DIMM aljzatokba illeszkednek, ezzel a CPU-hoz követlen csatlakozó villámgyors, hatalmas kapacitású (akár 12,8 TB) háttértár építhető az X6-alapú szerverekbe. A vállalat tájékoztatása szerint az X6-alapú gépekben egy processzorfoglalathoz 24 DIMM aljzat csatlakozik, ezeket pedig az üzemeltetők szabadon konfigurálhatják DDR3 és flashmemória használatára. A cég szerint egy CPU-hoz 12 terabájt flash is csatlakozhat.

Ennek a megközelítésnek az előnye a vállalat szerint, hogy lehetővé teszi akár párhuzamos műveletek végrehajtását, ellentétben a PCIe interfésszel, valamint jóval alacsonyabb válaszidővel érhető el a flash tároló. A cég becslései szerint egy PCIe-alapú flashmemória elérési ideje 15-19 mikroszekundum, míg az eXFlash esetében csak 10, a megtakarítás pedig hatalmas teljesítménynövekedést hozhat azokban az esetekben, amikor fontos a háttértároló gyors elérése. A vállalat kidolgoz majd ajánlásokat a különféle típusú alkalmazásokhoz, hogy milyen arányban érdemes a DIMM-ekben a DRAM-ot és a flash memóriát keverni, ezzel segítve az ügyfeleket az új technológia bevezetésében és az egyensúlyok megtalálásában.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az IBM első X6-alapú gépei a négyfoglalatos x3850 X6, a nyolcfoglalatos X3950 X6, valamint a Flex System x880 lesznek - ezeket februárban jelenik hivatalosan. Az IBM-nél a System x szerverek eladásai az utóbbi időben meredeken csökkentek, és felreppentek olyan pletykák is, amelyek szerint a cég  teljes részleget eladná a Lenovónak, hasonlóan ahhoz, ahogy a PC-divíziót értékesítette még az előző évtizedben. A mostani bejelentés azonban arra enged következtetni, a cég továbbra is lát fantáziát a Xeon-alapú rendszerekben és legalábbis a nagyobb, drágább, a versenytársaktól jobban megkülönböztethető gépeket a kínálatában szeretné tartani.

Új flashalapú tároló a portfólióban

A vállalat az X6-tal együtt azt is közölte, elérhető az IBM FlashSystem 840 tisztán flashmemóriás tárolója, amely a korábbi 820 teljesítményét duplázza - a vállalat 1,1 millió IOPS sebességet és 135 mikroszekundumos elérési időt ad meg. A FlashSystem tárolók a Texas Memory felvásárlásával kerültek az IBM portfóliójába, ezeket az eszközöket olyan feladatok alá javasolja a cég, mint az analitika, nagy VM-sűrűségű virtualizált környezetek (pl. VDI), valamint cloudok. A 840-es modellszámú verzió 2U magas kivitelben 48 terabájt hasznos kapacitást kínál. Újdonság még az új grafikus interfész, valamint az üzem közben cserélhető alkatrészek. Bemutatkozott az IBM FlashSystem Enterprise Performance Solution is, amely egy FlashSystem 840-ből és a régi jó ismerős, univerzális SAN Volume Controllerből (SVC) álló "csomag".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.