Szerző: Koi Tamás

2014. január 14. 14:10

Vizsgálja az EU a határokon átnyúló tévészolgáltatásokat

Vizsgálatot kezdeményezett az úgynevezett határokon átnyúló fizetős tartalomszolgáltatások, elsősorban tévés műsorszolgáltatások kapcsán az Európai Bizottság versenyügyi szerve.

Trösztellenes vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság versenyügyi hivatala több nagy európai tévészolgáltató, valamint bizonyos amerikai filmstúdiók közt létrejött tartalomterjesztési megállapodásokkal kapcsolatban. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaságok közt érvényes szerződés sérti-e a kereskedelmi termékek és szolgáltatások EU-n belüli szabad áramlását. A Bizottság leszögezi, a vizsgálat elindítása nem jelenti a jogsérelem meglétét, ettől függetlenül a kimenetel teljesen megváltoztathatja az európai tartalomterjesztési piacot.

A vizsgálat indításáról tegnap számolt be Joaquín Almunia, a Bizottság versenyügyi biztosa, kiemelve, hogy a procedúra elsősorban a műsorterjesztési szerződések területi hatályára fókuszál majd. A szerződésekben szereplő területi hatály leginkább arra vonatkozik, hogy a tartalomtulajdonos (többnyire a filmstúdió, vagy éppen a sportjogok tulajdonosa) a sugárzási jogokat csak bizonyos országokra, netán nyelvterületekre ad sugárzási jogot, a tartalom más területekre nem juttatható el, akkor sem, ha az adott ország szintén az Európai Unió tagja.


Az SES-Astra műholdjainak lefedettsége a keleti hosszúság 19,2°-án. Nem áll meg a határoknál

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Almunia hangsúlyozta, a vizsgálat nem vitatja a területi licencek jogosságát, illetve nem kívánja arra kényszeríteni a stúdiókat, hogy tartalmaikat minden európai műsorszóró hálózat számára kötelezően hozzáférhetővé tegyék. A Bizottság eljárása helyette azokra a korlátozásokra irányul, melyek hatására a fogyasztó kifejezett kérésére sem válhat elérhetővé a tartalom egy adott nemzetállam határain kívül (vagyis tiltott a passzív értékesítés is).

Egyszer már elbukott

A határokon átívelő tartalomszolgáltatások korlátozása kapcsán az Európai Unió Bírósága 2011-ben egyszer már kiadott állásfoglalást. Akkor egy angol pub tulajdonosát perelte be a BSkyB, mely a Premier League meccsek kizárólagos közvetítési jogát vásárolta meg az Egyesült Királyságban. A bíróság normakontrolljában az alperes javára döntött, kimondva, hogy a kocsmának jogában állt más, EU-s tagországból származó közvetítést felhasználnia. A mostani vizsgálat érdekessége, hogy a sportjogok tulajdonosaival kötött szerződéses viszonyokat egyáltalán nem érinti.

A határokon átívelő tévés - így elsősorban műholdas - szolgáltatások korlátozása régiónkban sem ismeretlen jelenség, például hiába sugároz magyar nyelvű csatornákat a szlovák Skylink, azokat hivatalosan csak szlovák lakcímmel rendelkező előfizetők nézhetik. De ugyanez igaz az over the top rendszerben, interneten sugárzott magyar tartalmakra is, így az MTVA csatornái (leszámítva a Duna Worldöt) nem nézhetők külföldi internetelérésen keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról