Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 9. 10:55

Kivásárolná a Riverbedet a tőzsdéről az Elliott Associates

Megkezdődött a Riverbed lehetséges eladása, a vállalatra több mint 3 milliárdos ajánlatot adott az Elliott Associates. A cég rendszeresen bevásárol egy alulértékeltnek tartott cég papírjaiból, majd licitet robbant ki.

Az Elliott Associates befektetési alap kivásárolná a tőzsdéről a Riverbedet. A 2002-ben NBT (Next Big Thing) Technologies néven alapított vállalat a hálózati eszközeiről vált ismertté, elsősorban WAN-optimalizálással, illetve újabban hálózatfigyeléssel foglalkozik. A vállalat árbevétele a 2012-es pénzügyi évben 15 százalékot növekedve 836 millió dollárt tett ki, amihez 93 millió dolláros üzemi nyereség társult - utóbbi majdnem megegyezik a 2011-es szinttel.

A hálózati cég megerősítette, hogy megkapta az Elliott Associates ajánlatát, amely részvényenként 19 dollárról szól - a bejelentés hírére a Riverbed-papírok már 19 dollár fölé ugrottak, ami arra enged következtetni, a befektetők egy jobb ajánlatban hisznek. Az Elliott által ajánlott összeg egyébként csak 6 százalékkal magasabb a keddi záróárfolyamnál, viszont majdnem 25 százalékos prémiumot jelent a részvények novemberi árához képest, amikor az alap elkezdett bevásárolni a Riverbedből. Jelenleg közel 10 százalékos részesedése van az Elliottnak a cégben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Elliott korábban több informatikai cég felvásárlását is kezdeményezte, például a Novell, a BMC, a NetApp, a Compuware és a Blue Coat esetében is feltűnt lehetséges vevőként. Ezeknek a cégeknek a közös jellemzője azonban, hogy végül nem az Elliottnál kötöttek ki, a Compuware és a NetApp a mai napig önálló, tőzsdén jegyzett vállalat, a Novellt a BMC-t és a Blue Coatot pedig végül más vette meg. Az Elliott stratégiája, hogy bevásárol egy alulértékeltnek tűnő cég papírjaiból, majd felvásárlási licitháborút próbál meg kirobbantani, majd az árfolyam emelkedésén "kaszál".

Más vevő jöhet

A felvásárlási ajánlatról nyilvánosságra került információk szerint a Riverbed számára most is nyitott a lehetőség, hogy más vevőkkel is tárgyaljon ("go shop"), az Elliott pedig akár meg is emelheti a részvényenkénti árat, ha hozzáférést kap a hálózati gyártó könyveléséhez. Elemzők szerint a Riverbedért folytatott harcba beszállhatnak olyan riválisok mint a Cisco, a Juniper vagy az F5 Networks, illetve esetleg a hálózati piacon is érdekelt IT-ipari óriások, mint amilyen az IBM vagy a HP. Amit mindenki valószínűsít: ha el is kel a cég, jóval többet kell érte fizetni mint amennyit most ajánlanak.

"Tisztában vagyunk vele, hogy mások is kifejezték érdeklődésüket a Riverbed felvásárlására, ez a struktúra pedig biztosítja, hogy a vállalat busás prémiumot fizessen a részvényeseknek, miközben nyitva hagyja a lehetőséget egy még nagyobb prémiumra" - írta a Riverbed igazgatótanácsának küldött levelében az Elliott.

A Riverbed eladásáról már tavaly ősz óta keringenek pletykák, a cég állítólag a Goldman Sachsot kérte fel egy vevő felkutatására. Egy, a Reuters által megszólaltatott bennfentes szerint a gyártót több tőkebefektetési alap is megkörnyékezte azóta, konkrét ajánlatot azonban csak az Elliott Associates adott be eddig. A vállalat igazgatótanácsa jelenleg vizsgálja az Elliott több mint 3 milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatát, amelyben a Goldman Sachs lesz a segítségére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról