Szerző: Dojcsák Dániel

2014. január 6. 16:36

Éjjel-nappal hordható eszközt mutat be a Garmin

A Garmin a hordható fitneszeszközök hirtelen jött népszerűségét kihasználva a hétköznapi fogyasztói eszközök piacára is belép. A Vivofit nevű karpánt a Fitbit Flex és a Nike Fuelband mintájára készül, a Garmin azonban hozzá tudja tenni évtizedes sportkiegészítő-gyártói tapasztalatát.

Az amerikai Garmin az autós és kültéri sport GPS-eiről vált ismertté, de a kínálatában a PNA-k mellett egyre nagyobb teret kaptak csuklón viselhető sportórák is. Az elmúlt évtizedben az okostelefonok kiszorították a PNA-kat az autós navigációból (leszámítva a speciális céleszközöket), de a sportórák piacát sem hagyták érintetlenül. A rekreációs célú fitnesszel kapcsolatos igényeket  az okostelefonok is képessé váltak kielégíteni, ugyanúgy tudnak GPS segítségével sebességet mérni és nyomvonalat rajzolni, a gyorsulásmérővel lépést számolni, illetve a kijelzőn vagy akár a hangkimeneten keresztül visszajelzéseket és utasításokat adni. Az okostelefon használata azonban itt is erősen kompromisszumos, egy okostelefon viszonylag nagy és nehéz, sérülékeny, lemerül, illetve ha nehezen is hihető, de nem mindig van tulajdonosa zsebében.

Nem merül le

A hordható eszközök iránti igény pontosan ezen érvek mentén indult el, ráadásul ezek a kiegészítők viszonylag olcsóak, a Bluetooth LE elterjedésével pedig kényelmesen képesek kommunikálni is. A korábbi sportkütyük rákfenéje az volt, hogy a kommunikációhoz mindenképp kellett egy PC, illetve többnyire egy kábel is. Az idén megjelenő eszközök viszont kivétel nélkül Bluetooth 4.0-át használnak, így okostelefonokkal, de számítógépekkel és akár egymással is tudnak adatot cserélni úgy, hogy ez nem rontja jelentősen az akkus üzemidőt.

A Garmin csuklón hordható, szilikonos, vízálló, egyszerű folyadékkristályos kijelzővel ellátott Vívofit nevű eszköze is Bluetooth 4.0 LE-t használ. A szinkronizálás, online feltöltés, illetve akár a közösségi közzététel is mindösszesen egy gombnyomás, a többit a csatlakoztatott mobilra telepített app saját internetkapcsolatán keresztül intézi. A kijelzőn csak nagyon egyszerű számadatok jeleníthetőek meg, például a megtett lépések száma vagy a pulzus, a Vívofit távol áll attól, hogy az okosóra kategóriába essen. Cserébe viszont több mint egy év üzemidőre lehet tőle számítani elemcsere vagy újratöltés nélkül.

A Vívofit nem felejtette el az ANT+ képességet sem, így csatlakoztatható hozzá pulzusöv is, amivel edzés vagy kirándulás közben pontosabban meghatározható a kalóriafelhasználás. Mivel a szerkezet nem csak lépést számol, hanem futásdinamikát is (táv, idő, lépésszám) ezért a pulzusövvel együtt már kivált egy sportórát is, amennyiben nincs igény a nyomvonalak rögzítésére, edzéstervek kezelésére, illetve menet közben az adatok részletes megjelenítésére.

Adatok a felhőben

A lényeg természetesen nem maga a hardver, hanem a mögötte álló felhős szolgáltatás, ami weben, illetve mobilos kliensben is elérhető. A Garmin Connect felületén keresztül követhetőek az aktivitások, böngészhetőek a statisztikák és megoszthatóak, összehasonlíthatóak az eredmények másokkal. Az eddigi berögződésekkel ellentétben a Garmin ezzel a termékkel együtt már kénytelen kilépni a mainstream közösségi hálózatokhoz is, az új Connect összekapcsolható más hálózatokkal, kevésbé professzionális sportolókra szabott, mint az eddigi verzió.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Minden hasonló terméknek van valami megkülönböztető funkciója, a Vívofit kijelzőjén például egy piros csík indul el, amint lepihenünk és jelzi, ha túl sokáig mozdulatlanok vagyunk. Irodai környezetben, ahol gyorsan repül az idő, különösen fontos lehet, hogy az emberek néha felálljanak és akár csak egy pár percet sétáljanak, járjanak egyet, mozogjanak kicsit, erre próbál figyelmeztetni a Vivofit.

A Garmin egyébként egy másik termékkel is előrukkolt, amit kifejezetten vállalati, munkahelyi környezetbe szán. A Vívokí már csak egy kapszulányi kis eszköz, akkora és olyan ovális alakú is, mint az eddig is ismert lépésszámlálók, amiknek a Nike cipőkben például külön kivágott hely is van a talpbetétben. Az olcsó kis eszközt a munkáltató szétszórhatja a dolgozók között, akiknek a napját így különböző kihívásokkal, játékokkal lehet feldobni. Jóindulatúan mondhatjuk, hogy a munkáltató gondoskodó, de persze bizonyos munkaköröknél (járőr, biztonsági őr, parkolóőr) könnyen ellenőrzésre is kiválóan alkalmas.

A lényeg természetesen itt is a Garmin Connect API-t használó, de itt már teljesen automatikus szinkronizálás, illetve a háttérben működő analitika. A Vívokí kapcsán konkrét megjelenéssel vagy elérhetőséggel kapcsolatos információk nem voltak a közleményben, a Vívofit viszont tavaszig megvásárolható lesz, várhatóan 130 dolláros áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról