Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 20. 11:02

Kínában terjeszkedik az Amazon és az IBM felhője

Helyi szereplőkkel karöltve indít nyilvános felhőszolgáltatás Kínában az IBM és az Amazon is - jelentette be két cég tegnap.

Elkészült és hamarosan üzembe áll az Amazon kínai adatközpontja - jelentette be a vállalat. A kínai régiónak megfelelő adatközpont Pekingben kapott helyet, feladata a gigantikus ország piacának kiszolgálása lesz, a helyi törvényekkel és szabályozással összhangban. Valószínűleg emiatt a kínai régió és az Amazon egyéb adatközpontjai között egyáltalán nincs átmenet, így például külön felhasználói fiókot is kell regisztrálni a pekingi rendszer használatához és a régiók közötti barangolás is elérhetetlen.

A kínai régió tesztüzeme 2014 elején indul, és gyakorlatilag az Amazon Web Services összes fontosabb funkcióját tudni fogja, az Elastic Compute Cloud-tól az EBS és S3 tárolókon keresztül a Glacier hosszútávú archiválásig és Elastic Load Balancing terheléselosztóig. A tesztelés korlátozott hozzáféréssel indul kínai és Kínában jelenlévő multinacionális vállalatok részvételével, kívülálló nyugatiak számára ez a lehetőség nem áll fenn.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Amazon az adatközpont működtetésében szorosan együttműködik a helyi telekommunikációs szereplőkkel a China Net Centerrel és a SINNET-tel, amelyek a kínai hálózattal való kapcsolatot és a CDN-szolgáltatásokat biztosítják.

Az IBM is építkezik

Az Amazonnal egyidőben jelentette be az IBM is, hogy felhős rendszert telepít Kínába. Az amerikai óriás a helyi 21Vianet csoporttal együttműködésben indít infrastruktúra-szolgáltatást. A kooperációban az IBM biztosítja az adatközpont fizikai berendezését és a hozzá kapcsolódó szoftvereket és szolgáltatásokat, míg a 21Vianet magát az adatközpontot és a külvilág irányába mutató hálózati kapcsolatot adja.

A leendő kínai előfizetők számára az IBM a SmartCloud Enterprise+ szolgáltatáscsomagot teszi majd elérhetővé, amely a cég saját fejlesztésű felhős szolgáltatása, kifejezetten nagyvállalati igények mentén fejlesztve. Az IBM ígérete szerint ezen a platformon mindössze órák alatt rugalmas vállalati infrastruktúra állítható össze, amely megfelel a cégek legmagasabb elvárásainak is, mind biztonság, mind megbízhatóság szempontjából.

A sajtóközleményben az IBM nem felejt el kitérni a meg nem nevezett felhős versenytársakra is, amelyek a Nagy Kék szerint "belépő szintű" szolgáltatást kínálnak, és jobbára csak "olcsó tárhelyet és hozzáférést" nyújtanak - ami egyértelmű utalás az Amazon és a Microsoft igen versenyképesen árazott szolgáltatásaira. Az IBM marketingüzenetének ma központi eleme hiteles Amazon-versenytársként feltűnni a nyilvános felhőszolgáltatások piacán, nem véletlen, hogy a cég promóciós kamionjai rendszeresen feltűnnek például az Amazon re:Invent konferenciájának bejárata elé parkolva.

Az IBM kínai partnere, a 21Vianet a legnagyobb helyi telekom-független adatközpont-üzemeltető vállalat, amely saját backbone hálózattal is rendelkezik és 40 nagyobb városban van jelen. A 21Vianet egyébként nem csak az IBM-mel szövetkezik, a cég a Microsoft-féle Windows Azure kínai jelenlétét is segíti, májusban jelentette be az Azure kínai kiadásának tesztfázisát. Azt egyelőre nem tudni, hogy az IBM szolgáltatása mikor lesz elérhető a szerződő felek számára

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.