Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 18. 12:55

SMS-eket lopott az androidos botnet hálózat

Kiterjedt androidos botnet hálózatra bukkantak a FireEye szakértői. A MisoSMS nevű malware a felhasználók SMS üzeneteire vadászik, azokat pedig kínai és koreai email címekre továbbítja. A biztonsági cég már megtette az első lépéseket a kártevő megfékezésére, és a hatóságokkal együttműködve lekapcsolták a támadók email fiókjait.

Újabb adattolvaj mobil-botnet ütötte fel a fejét, amely elsősorban az Android platformot veszi célba. A MisoSMS nevű rosszindulatú szoftver a személyes SMS üzeneteket gyűjti össze, és továbbítja a támadóknak. A fenyegetést a FireEye biztonsági cég kutatói azonosították, a MisoSMS szerintük egyike az eddig felfedezett legkiterjedtebb fejlett mobil botneteknek, és eddig több mint 60 nagyszabású adatgyűjtő akció során használták.

A szakértők információi szerint a támadók a elsősorban Koreából és Kínából fértek hozzá az ellopott üzenetekhez. A FireEye jelentése alapján a MisoSMS egy Google Vx nevű rosszindulatú alkalmazás telepítésével kerül fel az androidos telefonokra, amelyeken adminisztrációs célokra szolgáló appnak álcázza magát. A Google Vx képes észrevétlenül települni a készülékekre, majd a személyes üzeneteket megszerezve azokat egy webmailre továbbítja. Az ilyen módon megkaparintott levelezésből aztán a támadók olyan értékes információkat nyerhetnek ki, mint az adott felhasználó SMS-ben kapott belépőkódjai, azonosítói vagy fizetési adatai, amelyekkel visszaélve komoly kárt okozhatnak az áldozatoknak.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A kutatók eddig 64 mobil-botnet vonalat fedeztek fel a MisoSMS malware-családon belül, amelyekhez több mint 450 egyedi rosszindulatú webmail fiók társul. A szoftver ráadásul szokatlan módon tulajdonítja el a felhasználók SMS-eit. A hasonló malware-ek többnyire a támadók irányítása alatt álló telefonszámokra továbbítják az üzeneteket, vagy TCP kapcsolaton kerül egy CnC szerverre küldik azokat. A Google Vx ezzel ellentétben a lopott SMS-eket SMTP kapcsolat segítségével továbbítja megadott email címekre.

A botnetek olyan rosszindulatú programok, amelyek számos eszközre települve online kapcsolatban állnak egymással, és közösen hajtanak végre feladatokat, így a hálózatot uraló támadó annak minden készülékét irányíthatja. A FireEye szerint a MisoSMS Koreában jelenleg is aktív, és rendkívül elterjedt, ám az ország és Kína hatóságai már megtették az első lépéseket felszámolására és minden a támadókkal összefüggésbe hozható email fiókot lekapcsoltak. A fertőzött készülékek pontos számát, és hogy a fenyegetés a nyugatabbra fekvő területekre is eljutott-e egyelőre nem tudni.

a címlapról