Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 16. 14:55:00

Kalózvadász technológiát szabadalmaztatott az AT&T

Rajta tartja a szemét a torrentező felhasználókon az AT&T frissen szabadalmaztatott technológiája. Az online kalózkodást megakadályozni hivatott rendszer észleli, és kockázati kategóriába sorolja a szolgáltató fájlcserélő szolgáltatást használókat, és akár blokkolhatja is hozzáférésüket az ismert kalózoldalakhoz.

Új módszerrel vadászhat a kalózokra az AT&T. A vállalat szerint a frissen szabadalmaztatott technológiájával képes megtalálni hálózatában azokat a felhasználókat, akik fájlmegosztó szolgáltatást használnak. A cég rendszere ezután a renitens elemeket kockázati kategóriákba (“risk category”) sorolja, majd megteszi a “megfelelő lépéseket”, hogy megakadályozza a további gyanús tevékenységüket.

Az AT&T szerint a rendszer elsődleges célja, hogy felvegye a harcot az online kalózkodással, miután annak nemcsak a jogtulajdonosok, de a szolgáltatók is kárát láthatják, mivel a törvénytelen fájlcsere jelentős sávszélességet foglalhat le - az egyre kiterjedtebb védelmi intézkedések ellenére az ilyen illegális letöltések forgalma havi több ezer petabájtra rúg világszerte a becslések szerint. A vállalat továbbá úgy véli, az intézkedésre azért is szükség van, mert a szórakoztatóipar próbálkozásai a kalózkodás megfékezésére rendre sikertelennek bizonyultak.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

Az új technológia lényege, hogy a hálózati tevékenységminták elemzésével a szolgáltató megbízhatóságuknak megfelelően pontozhatja ügyfeleit (Subscriber Reputation Score - SRS), amely alapján aztán osztályozza őket, és az általuk jelentett fenyegetés alapján tesz lépéseket ellenük. Amennyiben egy felhasználó a nagy kockázatot jelentő kategóriába kerül az internetszolgáltató akár blokkolhatja is hozzáférését az ismert illegális fájlcserélő oldalakhoz.

A rendszer számos további törvénysértő vagy gyanús online tevékenység ellen is bevethető, az AT&T azonban elsősorban az online fájlcserét venné célba vele. A módszer egyelőre csupán szabadalom szintén létezik, nem tudni, hogy a vállalat tervezi-e éles használatát a jövőben. Az szolgáltató az utóbbi időben különösen nagy érdeklődést mutat az illegális peer-to-peer tevékenységek iránt, a nyáron két hasonló szabadalommal is előállt. Júniusban egy a BitTorrent hálózatán megosztott torrentek pontos követését célzó rendszert jelentett be, egy hónappal később pedig a jogsértő tartalmak valós idejű észlelését lehetővé tévő technológiával rukkolt elő, amellyel akár a fájlátvitel is megszakítható.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 14:28

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.