Szerző: Hlács Ferenc

2013. december 16. 14:55

Kalózvadász technológiát szabadalmaztatott az AT&T

Rajta tartja a szemét a torrentező felhasználókon az AT&T frissen szabadalmaztatott technológiája. Az online kalózkodást megakadályozni hivatott rendszer észleli, és kockázati kategóriába sorolja a szolgáltató fájlcserélő szolgáltatást használókat, és akár blokkolhatja is hozzáférésüket az ismert kalózoldalakhoz.

Új módszerrel vadászhat a kalózokra az AT&T. A vállalat szerint a frissen szabadalmaztatott technológiájával képes megtalálni hálózatában azokat a felhasználókat, akik fájlmegosztó szolgáltatást használnak. A cég rendszere ezután a renitens elemeket kockázati kategóriákba (“risk category”) sorolja, majd megteszi a “megfelelő lépéseket”, hogy megakadályozza a további gyanús tevékenységüket.

Az AT&T szerint a rendszer elsődleges célja, hogy felvegye a harcot az online kalózkodással, miután annak nemcsak a jogtulajdonosok, de a szolgáltatók is kárát láthatják, mivel a törvénytelen fájlcsere jelentős sávszélességet foglalhat le - az egyre kiterjedtebb védelmi intézkedések ellenére az ilyen illegális letöltések forgalma havi több ezer petabájtra rúg világszerte a becslések szerint. A vállalat továbbá úgy véli, az intézkedésre azért is szükség van, mert a szórakoztatóipar próbálkozásai a kalózkodás megfékezésére rendre sikertelennek bizonyultak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új technológia lényege, hogy a hálózati tevékenységminták elemzésével a szolgáltató megbízhatóságuknak megfelelően pontozhatja ügyfeleit (Subscriber Reputation Score - SRS), amely alapján aztán osztályozza őket, és az általuk jelentett fenyegetés alapján tesz lépéseket ellenük. Amennyiben egy felhasználó a nagy kockázatot jelentő kategóriába kerül az internetszolgáltató akár blokkolhatja is hozzáférését az ismert illegális fájlcserélő oldalakhoz.

A rendszer számos további törvénysértő vagy gyanús online tevékenység ellen is bevethető, az AT&T azonban elsősorban az online fájlcserét venné célba vele. A módszer egyelőre csupán szabadalom szintén létezik, nem tudni, hogy a vállalat tervezi-e éles használatát a jövőben. Az szolgáltató az utóbbi időben különösen nagy érdeklődést mutat az illegális peer-to-peer tevékenységek iránt, a nyáron két hasonló szabadalommal is előállt. Júniusban egy a BitTorrent hálózatán megosztott torrentek pontos követését célzó rendszert jelentett be, egy hónappal később pedig a jogsértő tartalmak valós idejű észlelését lehetővé tévő technológiával rukkolt elő, amellyel akár a fájlátvitel is megszakítható.

a címlapról