Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 10. 10:11

Új adatközponti termékek a HP-tól

A héten Barcelonában zajlik a HP évente szokásos európai Discover konferenciája, amelyen a vállalat számos új adatközponti terméket jelentett be. Érkeztek új ConvergedSystem integrált rendszerek és frissült több tároló.

A HP jó ideje kínál egy-egy feladatra szánt, előre integrált rendszereket, amelyek legfontosabb előnyeként a gyors üzembeállíthatóságot jelöli meg. Az iparágban mára minden gyártó kínál ilyen konfigurációkat, amelyekről azt állítják, sok feladatra azért éri meg ezeket alkalmazni, mert lerövidül egy új alkalmazás vagy üzleti szolgáltatás bevezetésének ideje azáltal, hogy a rendszerintegráció már a gyártónál megtörténik, az ügyfélnél csak az üzembe helyezés történik. Másképp fogalmazva az informatikai eszközök integrációját ne az ügyfelek végezzék, busás összeget hagyva az integrátoroknál és a tanácsadóknál, hanem maguk a szállítók kínáljanak előre csomagolt, integrált megoldásokat.

Új ConvergedSystem rendszerek

A 2011-ben bemutatott HP VirtualSystem egy virtualizált környezetekre szabott integrált megoldás, amely HP szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket és szoftvereket tartalmaz. Most a VirtualSystem névnek a cég láthatóan búcsút int, helyette ConvergedSystem for Virtualization fantázianéven érkezik az új gépcsalád: a ConvergedSystem 300 a kisebb, 50-300 VM-et tartalmazó, a 700 pedig a nagyobb, 100-1000 VM-ből álló környezetek számára. A vállalat azt ígéri, a ConvergedSystem rendszerek a megrendeléstől számított 20 napon belül az ügyfél telephelyén harcra készek, miközben egy hasonló bonyolultságú infrastruktúra beszerzése és integrációja hónapokig is eltarthat.

A ConvergedSystem 300 alapjai a HP ProLiant DL380p Gen8 szerverek, ezekből legfeljebb nyolcat tartalmaz a rendszer, amelyekhez azonos hardveren futó HP StoreVirtual VSA szoftveres "tárolóappliance"-ek csatlakoznak HP Networking HP 2920-48G switcheken keresztül. A CS300 kétféle kivitelben rendelhető: a Standard változatban Xeon E5-2640v2 processzorok vannak a szerverekben 96 gigabájt memória mellett, a Performance kivitel erősebb, Xeon E5-2680v2 chipekre épülő szerverekből épül fel, amelyekben 192 gigabájt RAM van. A hypervisor kiválasztása az ügyfél dolga.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A ConvergedSystem for Virtualization dobozokkal a HP elsősorban a Cisco-EMC-VMware triumvirátus VCE vBlock rendszeri ellen vonul harcba, és ezt nem is titkolja: a vállalat szerint a ConvergedSystem 300 már 100 ezer dollár alatti induló áron megvehető, ezzel olcsóbb a legkisebb vBlocknál, miközben annál nagyobb teljesítményre képes.

A ConvergedSystem 300-at nem csak virtualizációra, hanem a Vertica adatelemzési szoftver futtatására is ajánja a HP, ebben a kivitelben ConvergedSystem for Vertica néven. Ez a megoldás jövőre jelenik meg a kereskedelmi forgalomban és a 2011-ben bemutatott HP AppSystemet váltja le. A 2005-ben alapított, 2011-ben akvirált Vertica kimondottan nagy adattömegen végrehajtott valós idejű elemzésekre szakosodott, a vállalati döntések támogatását megkönnyítendő - az ügyfelek között olyan neveket találni mint a Groupon, a Twitter, a Zynga, a Mozilla, az összes amerikai mobilszolgáltató, gyógyszergyártók és kereskedelmi cégek.

A ConvergedSystem 300 lesz az alapja egy jövőben érkező, Hadoopra optimalizált rendszernek is, illetve további integrált megoldásoknak. A két virtualizált infrastruktúra és a Vertica alá kínált rendszer mellett a kínálat negyedik új tagja a HP ConvergedSystem 100 for Hosted Desktops, amely VDI környezetek kiszolgálására szolgál. Ennek a rendszernek az érdekessége, hogy az ultrasűrű HP MoonShot architektúrára épül és AMD Opteron X2150 processzorokat állít csatasorba. A VDI környezetekbe szánt rendszer a legelterjedtebb szoftverkörnyezetekkel (Citrix, VMware, Microsoft) egyaránt használható.

Újdonságok a tárolókínálatban

A tárolókínálatát is frissítette a HP. Új termék a StoreOnce 6500 diszkes mentőegység, amely természetesen deduplikál is. Az eszköz nyers kapacitása 120 terabájt és a HP szerint óránként 139 terabájtot képes elnyelni, ezzel ez a legnagyobb teljesítményű tagja a StoreOnce családnak. Érkezett egy új Secirity Pack is a StoreOnce backup egységekhez, amely alkalmazásszintű adattitkosítást, a titkosított adatok helyreállítását, valamint a megjelölt adatok biztonságos törlését végzi.

HP StoreServ 7450

A vállalat kínálatába felvásárlás révén kerültek be a 3PAR tárolók, amelyek StoreServ néven szerepelnek a portfólióban. A csúcsmodell a tisztán flashmemóriás StoreServ 7450, amely most egy szoftverfrissítés révén még nagyobb teljesítményre kapcsol, a HP állítása szerint az optimalizációknak köszönhetően a teljesítménye 550 ezerről 900 ezer I/O műveletre emelkedet másodpercenként véletlen 4K olvasás alatt. Emellett a maximális kapacitás is nőtt az új, 480 és 960 gigabájtos SSD-k megjelenésének köszönhetően, amelyek eMLC NAND flash memóriachipekből állnak, így kapacitásarányosan fele annyiba kerülnek. Az új SSD-k segítségével ráadásul egészen 220 terabájtig hizlalható egy StoreServ 7450 a korábbi 96 terabájtos csúcs helyett.

A StoreAll (korábban IBRIX) sorozat is frissült. A StoreAll egy elosztott objektum- és fájltárolóplatform olyan feladatokra, ahol nagy és folyamatosan növekedő mennyiségű adatot kell online tárolni: tipikus felhasználók a webes szolgáltatások, például közösségi oldalak, ahová a felhasználók képeket, videókat töltenek fel, de a DreamWorks és a Pixar animációs stúdiók is ezt a megoldást használják a rajzfilmek készítésekor keletkező adatok tárolására.

A HP tájékoztatása alapján a StoreAll rendszerek szoftvere mostantól natív OpenStack Object Storage és Identity Service integrációt kínál, lehetővé téve az adatok kényelmes mozgatását a házon belüli adatközpont és más OpenStack-alapú infrastruktúrák, például a HP nyilvános felhőszolgáltatása között. A fejlesztés emellett lehetővé teszi a felhasználók számára azt is, hogy a felhős tárolóalkalmazásaikat nyilvános szolgáltatásokban fejlesszék és teszteljék és ezt követően telepítsék saját infrastruktúrán. Új vas is érkezett a portfólióba, a StoreAll 8800 egy ultrasűrű, 2U kivitelű csomópont, amelyekből legfeljebb 16 petabájtos telepítések rakhatók össze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról