Szerző: Dojcsák Dániel

2013. december 3. 12:55

Több adatot forgalmaznak a nagy kijelzős mobilokon

Mindig is sejtettük, hogy a nagyobb mobilkijelző nagyobb adatforgalommal is párosul, de most ezt az amerikai NPD Group egy kutatással is megerősítette. Korábban az iPhone-felhasználók számítottak az adatéhség csúcsának, ezek szerint ma már jelentős lemaradásban vannak.

Az NPD Group amerikai felhasználókon végzett kutatása azt vizsgálta, hogyan viszonyul a használt mobileszköz képernyőmérete az egy hónap alatt forgalmazott adatmennyiséghez. A mérésben a mobilinternetes és a Wi-Fi forgalom egyaránt számított, így az egyéb körülmények, mint a felhasználó hálózati preferenciái vagy csomagjának adatkerete nem torzította a mérést.

Az idén nyáron három hónapon keresztül végzett kutatás nem hozott megdöbbentő eredményt, bebizonyosodott ugyanis, hogy a feltételezésnek megfelelően minél nagyobb kijelzős készüléket használ valaki, annál nagyobb adatforgalom jellemző rá. A kutatási jelentés szerint a 4,5 hüvelyk képátló feletti készülékek gazdái 44 százalékkal több adatot forgalmaznak, mint a kisebb kijelzőn mobilozók. 4,5 hüvelyk alatt az átlag 5 gigabájt, felette pedig 7,2 gigabájt havonta.

Éhes a nagy kijelző

A kutatás azt is nézte, hogy a felhasználók mennyire használnak bizonyos alkalmazástípusokat. Az eredmény itt is a nagyobb kijelzők győzelmét hozta az NPD által mért öt kategória mindegyikében. Nagyobb kijelzőn az emberek többet használják a közösségi média, a navigáció, vásárlás, videó és a zenei alkalmazásokat is. A videós appok esetében ráadásul komoly különbség mutatkozott, a vizsgálatban résztvevők 85 százaléka néz videókat mobilján, míg a kis kijelzős mobilok használóinak csak 70 százaléka.

Az amerikai piacon a 4,5 hüvelyk alatti kijelzőméret többségében iPhone készülékeket jelent, míg a 4,5 hüvelyknél nagyobb képátló a középkategóriás vagy afeletti androidos mobilokat. Az eredményekre két körülmény is adhat magyarázatot. Az egyik egy alapjában véve technikai jellegű, mégpedig az, hogy a nagyobb kijelzők nagyobb felbontást is jelentenek. Így a böngészőben gyakran nem a mobil oldal, hanem a teljes töltődik be, a képekből és videókból is alapértelmezetten nagyobb, HD felbontás. A játékokból is gyakran van külön HD-verzió, ami szintén jelentősen több helyet foglal.

A 44 százalék különbség azonban valószínűleg nem magyarázható ezzel, sokkal inkább arra vezethető vissza, hogy a nagy kijelzős készüléket választók tudatosabb, fejlettebb felhasználók, akik kifejezetten azért vásárolnak akár kompromisszumokkal is “pingpong ütőket”, mert aktívan használják az alkalmazásokat és a webet. A butatelefonokról kényszeresen vagy sodródva áttért felhasználók pedig inkább választanak egyszerűbb, kisebb mobilt, hiszen számukra az alkalmazások kényelmes használata nem jelent azonnal felismerhető előnyt. Ebben a felhasználói rétegben az akkumulátoros üzemidő, a kényelmes hordozhatóság erősebb érv, mint az, hogy hány pixelből rajzolódik ki egy betű.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Néhány év alatt a 3 hüvelyk képátlóról a “normális” méret áttevődött 4,7 hüvelykre, de közben egyre több közösségi szolgáltatás, médiadisztribúció, kommunikáció és egyéb funkciók jutottak el az evolúcióban odáig, hogy a mobil az ne egy kiegészítő felületük legyen, hanem az elsődleges. Amennyiben feltételezzük, hogy a következő években a korai befogadók után a mainstream tömegek is intenzívebben használnak majd mobilos szolgáltatásokat, alkalmazásokat, akkor ezzel együtt várható, hogy a nagykijelzős készülékek aránya is nő majd. Az operátorok számára is tanulságos lehet a trend, az eladások változásával párhuzamosan szükséges lehet az adatcsomagok kombinációinak újragondolása is.

Az NPD kutatása egyébként egy, az amerikai felnőtt lakosságra reprezentatív 4500 fős mintán készült egy három hónapos periódus vizsgálatával. A kutatás nem önkitöltős teszt formájában zajlott, hanem a felhasználók mobiljaira telepített mérőalkalmazással, illetve a panel az alapvető demográfiai értékek mellett az amerikai Android és iOS penetráció szerint is súlyozva lett.

a címlapról