:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 28. 15:41

Jogosultságemeléses hibát ismert be a Microsoft

A Windows sebezhetőségét kihasználó támadásokat észlelt a FireEye biztonsági cég, a fenyegetés létét azóta a Microsoft is megerősítette. Patch egyelőre nincs.

Jogosultságemelésre alkalmas sebezhetőséget találtak a Windowsban. A FireEye biztonsági cég szerint már aktívan kihasználnak a támadók egy olyan sérülékenységet a Windowsban, amely lehetővé teszi a kernelszintű jogosultság elérését. A hiba nem alkalmas távoli kódfuttatásra, azonban egy másik támadó kóddal ötvözve veszélyes lehet: egy távoli kódfuttatásra alkalmas sérülékenységen keresztül bejutva a támadó kernelszintű jogosultságot szerezhet az operációs rendszerben és gyakorlatilag bármit megtehet: adatokat lophat, törölhet vagy módosíthat, programokat telepíthet, adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználói fiókokat hozhat létre vagy további gépek ellen indíthat támadásokat például.

A Microsoft biztonsági bulletinjében közölte, értesült a problémáról és vizsgálja azt. A szoftvercég sietett leszögezni, a sebezhetőség csak a Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszereket érinti, ennél újabb kiadású környezetekben nincsen jelen. A cég azt is állítja, a hiba kihasználását nehezíti, hogy a jogosultságemeléshez helyi hozzáférés szükséges, a sérülékenység távolról nem kihasználható. Ez azonban mit sem ér, a FireEye által látott esetekben egy Adobe Reader augusztusban befoltozott sebezhetőségén keresztül jutnak be az áldozatok gépére a támadók, majd a Windows hibáját kihasználva rendszerszintű hozzáférést szereznek. A támadás ellen az Adobe Reader frissítésén kívül a Windows XP (és 2003) lecserélésével lehet védekezni egyelőre.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eset ismét rávilágít a Windows XP viszonylagos sebezhetőségére. A Microsoft által október végén publikált Security Intelligence Report szerint a 12 éve megjelent operációs rendszernél legvalószínűbb a fertőzések veszélye - az újabb változatok jelentősen biztonságosabbak. A Microsoft biztonsági termékeitől származó adatok alapján ezer gépre vetítve a Windows XP-nél 9,1 gép fertőzött átlagban, a Windows 7 esetében ez a szám már csak 5 gép, a Windows 8-nál pedig 1,4 gép. "A Windows XP-t futtató gépek 31 százalékkal nagyobb valószínűséggel találkozhattak kártevővel 2013 első felében mint a Windows 8-as gépek, de a fertőzések aránya ötször magasabb volt."

A Windows XP terméktámogatása 2014 áprilisában jár le, ezt követően egyáltalán nem lesznek elérhetők frissítések, hibajavítások a rendszerhez. A Gemius Rankings adatai szerint az XP hazánkban még mindig a másik legelterjedtebb operációs rendszer, az internetezők körében a részesedése 35 százalék feletti jelenleg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.