Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 27. 09:55

HP: már csak kicsit rosszabb eredmények mint egy éve

Lassan halad a HP beígért átalakulása, az áttörés még nem történt meg, de a cég teljesítménye egyre javuló tendenciát mutat. A legutóbbi negyedévben a vállalat bevétele enyhén csökkent, de felülmúlta a várakozásokat, az egy évvel korábbi gigászi veszteséget pedig egészséges profit váltotta.

Több mint 5 százalékos árfolyam-növekedéssel díjazta a tőzsde a HP legutóbbi negyedévének eredményeit. A cég bevétele enyhén csökkent, részben az árfolyamváltozások miatt, azonban felülmúlta az elemői várakozásokat. A tavalyi negyedik negyedév hatalmas vesztesége helyett pedig egészséges profitot termelt a cég.

Az október végén zárt negyedik pénzügyi negyedévben 29,1 milliárd dolláros bevételt könyvelt el a HP, ami nem egészen 3 százalékos csökkenést jelent éves szinten, az árfolyamhatást kiszűrve azonban csak 1 százalékos volt a visszaesés. A kitermelt nettó eredmény 1,4 milliárd dollár, ami lényegesen jobb, mint a tavaly elért 6,9 milliárdos veszteség, amelyet az Autonomy túlárazott felvásárlását követő leírás okozott elsősorban. Az egyszer tételeket leszámítva a (nem GAAP nettó) profit 2 milliárd dollár volt, ami némileg elmarad az egy évvel korábbi 2,3 milliárd dollártól.

Meg Whitman

Jó hírek, rossz hírek

A HP üzletágai közül egyedül a vállalati hardverekkel és technológiai szolgáltatásokkal foglalkozó részleg tudta növelni bevételét, minden más részleg enyhén rontott, ugyanakkor több üzletág is tudott pozitív hírekkel szolgálni. A nyomtatórészleg például 1 százalékos bevételcsökkenés mellett több profitot termelt mint egy évvel korábban, elsősorban a vállalati nyomtatók jó teljesítménye miatt. Az eladott vállalati készülékek száma 9 százalékkal nőtt, bevételük pedig 5 százalékkal emelkedett, az otthoni nyomtatók szegmensében pedig rendre 4 és 7 százalékos volt a bővülés - ez volt sorozatban a második negyedév, amikor több HP printer fogyott mint egy évvel korábban. A kellékanyag-értékesítés forgalma ugyanakkor alulmúlta az egy évvel korábbi szintet. A divízió 6 milliárd dolláros bevételből 1,1 milliárd adózás előtti nyereséget ért el.

A személyi számítógépes üzletágnál 2 százalékkal csökkent a bevétel, ugyanakkor jó hírt jelentett, hogy a cég hosszú idő után először növelni tudta a PC-eladásait, mindezt egy zuhanó piacon. A HP tájékoztatása alapján elsősorban a vállalati notebookok fogytak jól, miközben a lakossági gépek eladásai tovább csökkentek. A céges gépek darabszáma 4 százalékkal nőtt, az otthoniaké 10 százalékkal csökkent, de összességében a HP által szállított PC-k száma 2 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit. A PC-részleg eredménye 259 millló dollár, szemben az egy évvel korábbi 309 millióval.

A jó híreket szolgáltató részlegek között volt a nemrég vezetőt váltó Enterprise Group is, amely a vállalati hardverekért (szerverek, tárolók, hálózat) és a technológiai szolgáltatásokért felelős. A divíziónál 2 százalékkal növekedett a bevétel, két év után most először. Az ipari szabványos (x86) szerverek forgalma 10 százalékkal bővült, a tárolóké 1 százalékkal emelkedett, a hálózati termékeké pedig 3 százalékkal bővült. Az üzleti kritikus kiszolgálóké ugyanakkor 17 százalékkal zuhant. Érdemes kiemelni, hogy a "konvergens tárolók" bevétele majdnem felével ugrott meg, azonban ez a termékcsoport még mindig az eladások kevesebb mint felét teszi ki. Az Enterprise Group adózás előtti eredménye 9 százalékkal csökkent ugyanakkor, elsősorban a x86-szerverpiaci árnyomás hatására.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szoftverrészleg árbevétele majdnem 10 százalékkal esett tavalyhoz képest, ennek azonban az elsődleges oka a tavalyi negyedik negyedévben a General Motorsszal kötött megállapodás, ami a HP történetének legnagyobb szoftvereladási szerződése volt - ezt figyelmen kívül hagyva a szoftverforgalom csak enyhén csökkent. A szoftverrészleg üzemi nyeresége 318 millió dollárról 328 millióra emelkedett.

A legrosszabb mutatót a szolgáltatórészleg hozta. A HP Enterprise Services bevétele 9 százalékkal 5,8 milliárd dollárra esett vissza, az üzemi eredménye pedig 423 millióról 255 millióra esett.Az IT outsourcing szolgáltatások forgalma 9 százalékkal 3,6 milliárd dollárra apadt, elsősorban a kifutott szerződések miatt, de a HP tájékoztatása szerint minden régióban gyenge volt a kereslet az ilyen szolgáltatások iránt. Az alkalmazás- és üzleti szolgáltatások forgalma 10 százalékkal 2,2 milliárdra csökkent, leginkább az alkalmazásszolgáltatás gyengesége miatt.

Lassú a fordulat

"Összességében elégedettek vagyunk a negyedik negyedéves eredményeinkkel" - mondta az elemzői konferenciahíváson Cathie Lesjak pénzügyi vezető. "A bevételcsökkenés üteme lelassult, ami a termékportfólió minőségének és versenyképességének a bizonyítéka. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy tovább kell dolgoznunk azon, hogy a költségstruktúrát a nyereséges hosszú távú működéshez igazítsuk."

Meg Whitman 2011 őszén vette át a HP irányítását a kirúgott Léo Apothekertől és azt ígérte, három év alatt növekedési pályára állítja a céget. A fordulat azonban egyelőre várat magára, augusztusban, a harmadik negyedéves eredmények publikálásakor Whitman már arról beszélt, a jövőre beígért bevételnövekedés "valószínűtlen", mivel a gazdasági környezet kedvezőtlen, a verseny pedig a legtöbb piacon intenzív, így a HP-n továbbra is nagy az árnyomás. Nagy kérdés, vajon mikor tud újra növekedni a HP, illetve hogy az igazgatótanács tagjai meddig szavaznak bizalmat Whitmannek, meddig hiszik el, hogy a bemutatott átalakítási tervek valóban hozzák a várt eredményeket.

A most kezdődött első negyedévre részvényenként 82-86 centes profitot vár a HP, az elemzők 85 centre számítanak. Az egész pénzügyi évre vonatkozó nyereség-előrejelzés részvényenként 2,85-3,05 dollár, ami jóval alacsonyabb a most lezárt év 3,56 dolláros mutatójánál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról