:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 18. 11:18

Itt a Portable Native Client a Chrome-hoz

Továbbfejlesztette a NaCl-futtatókörnyezetet a Google, a Chrome részeként elérhető natív kódfuttatás immár nem csak az operációs rendszert teszi átjárhatóvá, de a hardverplatformokat is. Gyors ütemben válik platformmá a Chrome.

Folytatja a Chrome platformmá bővítésének stratégiáját a Google, a kirakós legújabb helyére került eleme a Portable Native Client, amellyel a böngésző a hardveres alapoktól függetlenül egységesen képes natív (webes) alkalmazásokat futtatni. A fejlesztés célja a Chrome-ből olyan futtatókörnyezetet készíteni, amely hardvertől és operációs rendszertől függetlenül azonos alkalmazásokat támogat. A Chrome Apps szeptemberben mutatkozott meg, most pedig új lendületet kaphat a 2010-ben indult NaCl-projekt is.

NaCl, második kiadás

A Chrome-ban már egy ideje elérhető a Native Client funkció, amellyel a böngészőben C vagy C++ nyelven írt alkalmazások futtathatóak, operációs rendszertől függetlenül. A Native Client (NaCl, ejtsd "knuckle") előnye, hogy nem igényli külön beépülőmodul telepítését Chrome alatt, az alkalmazás futása pedig az alacsony szintű hozzáférés ellenére biztonságos, erről a Google sandbox-technológiája gondoskodik. A NaCl nagy ígérete a platformfüggetlenség mellett is elérhető nagy sebesség, amelyet különösen erőforrási-gényes feladatok, 3D-s játék, képszerkesztő, audiomixer, fizikai szimuláció képes kihasználni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Portable Native Client (PNaCl, ejtsd "pinnacle") egy lépéssel tovább viszi a NaCl koncepcióját és az operációs rendszerről való leválasztás után a hardveres platform felé is semlegessé válik, vagyis ugyanaz a webes alkalmazás futhat x86-on, ARM-on és MIPS processzoron is, a konkrét utasításarchitektúra támogatásáról a böngésző gondoskodik. Ez úgy valósul meg, hogy a PNaCl nem végleges gépi kódot, hanem LLVM-stílusú köztes bájtkódot készít, amely nem hardverspecifikus, ezt kell az adott weboldalba beágyazni. A bájtkódot az adott hardveren futó Chrome böngésző fordítja majd végleges gépi kódra és futtatja le.

Más böngészőben is, csak lassabban

A Portable Native Client csak az egyelőre béta állapotú Chrome 31 alatt érhető el, a Google azonban elérhetővé teszi a megfelelő pepper.js keretrendszert, amellyel a PNaCl alkalmazások egyszerű JavaScript formára hozhatóak, így más böngészőben is futtathatóak. A megoldás persze kompromisszumos, az alkalmazás teljesítménye ebben az esetben jóval alacsonyabb lesz, de a más böngészőket használó felhasználók számára sem lesz elérhetetlen az adott tartalom.

A Google reményei szerint PNaCl-alapokon a webes alkalmazások következő generációja jön létre, amelyek agresszíven kihasználják a modern processzorok által nyújtott számítási kapacitást. Eddig az ilyen alkalmazások számára kizárólag az asztali (vagy néha mobilos) futtatókörnyezet nyújtott elegendő teljesítményt, az új rendszerrel ez böngészőből is elérhetővé válik. Nagy kérdés a fejlesztők számára természetesen, hogy a Chrome piaci részesedése elegendően magas-e ahhoz, hogy indokolja az ilyen Chrome-exkluzív alkalmazások fejlesztését. Magyarországon például a rankings.hu szerint most 37-37 százalékon áll az asztali Firefox és a Chrome, az Internet Explorer messze lemaradva 12 százalékos részesedést birtokol. Ha azonban a mobilos Chrome-használatot is figyelembe vesszük, akkor már a Google böngészője vezeti a hazai piacot is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.