:

Szerző: Koi Tamás

2013. november 7. 11:56

Vegyes képet mutat a Telekom pénzügyi teljesítménye

Közzétette harmadik negyedéves eredményeit a Magyar Telekom. Az ország legnagyobb távközlési szolgáltatójának pénzügyi statisztikái alapvetően vegyes képet mutatnak, bár a bevételek nőttek, a nettó eredmény csökkent a cégnél.

Elemzői értékelések szerint alapvetően vegyes képet mutató harmadik negyedéves pénzügyi eredményeket tett közzé ma a Magyar Telekom. Az ország legnagyobb távközlési multija bár az előző időszakhoz viszonyítva nagyobb árbevételt ért el, a nettó eredmény terén jókora visszaesés látható. Az energiaszolgáltatások továbbra is húzószegmensnek számítanak, ráadásul jó hír a társaság számára, hogy a Telekom a jelenlegi jogszabályi háttérrel tovább folytathatja stratégiáját ebben a szegmensben.

A harmadik negyedévben éves összehasonlításban 5,4 százalékos árbevétel növekedésről számolt be a társaság, melynek teljes bevétele így elérte a 158,3 milliárd forintot. A növekedéshez hozzájárult, hogy az energiaszolgáltatásból származó bevételek jelentősen növekedtek, és elérték a 8,7 milliárd forintot az egy évvel korábbi 5,2 milliárd forintot követően. Bár ez a tevékenység jóval alacsonyabb árrés mellett működik, mint a hagyományos távközlési szolgáltatások, nagyon fontos szerepe van az ügyfélmegtartás szempontjából - hívja fel a figyelmet a KBC Equitas.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor 8,2 százalékkal, 56,6-ról 51,9 milliárd forintra csökkent a társaság EBITDA-ja, jóllehet ez az eredmény még így is felülmúlja a korábbi elemzői konszenzust. A visszaesés elsősorban az egyéb működési feltételek csökkenésének tudható be, egy évvel ezelőtt ugyanis a macedón leányvállalat ingatlanértékesítéséből és a Pro-M értékesítéséből összesen 5,3 milliárd forint tiszta nyereség jelent meg a könyvelésben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fontos szempont, és némileg ellensúlyozta az EBITDA-csökkenést a működést terhelő adók mértékének a csökkenése. Míg egy évvel korábban a Magyar Telekom összesen 10,5 milliárd forintot fizetett ki különadó, közműadó és távközlési adó jogcímen, addig az idei harmadik negyedévben már csak 6,5 milliárd forintot tett ki a teljes adóösszeg. Ettől függetlenül az idei első kilenc hónapban a Telekom különadók címén valamivel nagyobb összeget fizetett meg a költségvetésnek, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában (24,7 milliárd forintot szemben a tavalyi 22,7 milliárd forinttal).

Az első kilenc hónapban jelentősen nőtt a cégnél a beruházási büdzsé, összesen 117,4 milliárd forintra. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a Telekom a harmadik negyedévben egy összegben 38 milliárd forintot fizetett ki a frekvencialicencek lejáratának meghosszabbításáért, emellett további 3,1 milliárd forintba kerül a macedón 4G licenc díja. A cég menedzsmentje az év további szakaszára vonatkozó kilátások kapcsán továbbra is növekvő bevételekre számít, 9-12 százalékkal csökkenő EBITDA mellett. A várakozások szerint a beruházások összességében 5 százalékkal csökkenhetnek majd, ám ez az összeg nem tartalmazza frekvencialicencek használati jogának megszerzésére irányuló költségeket.

Büntetett a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtök délután közleményben jelentette be, hogy a Telekom az energiaszolgáltatások reklámozása során 2011-ben és 2012-ben megtévesztette a fogyasztókat. A hivatal szerint mivel tavaly szeptember 1-től új kedvezménytáblázatot vezetett be a társaság, ezért a fogyasztók a vártnál rövidebb ideig juthattak csak hozzá a reklámozott kedvezményhez. A fogyasztók számára nem derült ki a reklámeszközök üzeneteiből, hogy a kedvezmény mértékek változhatnak, valamint pl. a vállalkozás honlapján elérhető kalkulációs lehetőségek is éves szinten számították ki az elérhető kedvezmények mértékét.
A GVH ezért összességében 20 millió forint büntetést szabott ki a távközlési cégre. A bírság meghatározásánál enyhítő körülmény volt, hogy a vállalkozás jelenleg az egyetlen, a lakosság számára elérhető alternatív piaci szereplő, illetve, hogy a kedvezmények mértékének csökkenése ellenére a fogyasztók még így is kedvezőbb díjat fizetnek az egyetemes szolgáltatói díjnál. Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor a GVH, hogy a vállalkozás ellen többször folyt már eljárás – ugyan nem ezen a piacon – a fogyasztók megtévesztése miatt, valamint azt, hogy a kampánya a fogyasztók széles köréhez eljutott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.