Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 11. 08:16

Kipróbáltuk: Philips Picopix 3610 projektor

A Philips PicoPix 3610 tenyérnyi androidos projektor sok cipekedéstől kímélheti meg gazdáját: a készülék is könnyű és laptop sem kell a vetítéshez. A projektor operációs rendszere messze nem a legújabb verzió, ám a legtöbb prezentációhoz több mint elég, noha a vezérlésen lenne még mit csiszolni.

Android operációs rendszerrel egyre több készüléken találkozhatunk: az eredetileg mobiltelefonokra és tabletekre tervezett platform már a tévére csatlakoztatható HDMI-stickekre és apró PC-kre is eljutott, sőt projektoron is kipróbálhatjuk. Egész pontosan a Philips PicoPix 3610 névre keresztelt pikoprojektorán, amelyen a rendszer újnak már korántsem mondható 2.3.1-es Gingerbread verziója található. A kis kütyü nemcsak “észt”, de akkumulátort is kapott, amiről szükség esetén másfél-két órát is üzemel.

Akár a retikülben is

A készülék egyik fő célja a hordozhatóság, ebben a tekintetben pedig nem lehet rá panasz: alig nagyobb mint egy pénztárca, 105x105 milliméter, és valamivel több mint három centiméter vastag, súlya pedig alig 290 gramm, így nemcsak hogy nem kell külön táska a szállításához, de akár egy retikülben is kényelmesen elfér, töltővel együtt is. Tokot mindenesetre kapunk hozzá, ami véd az esetleges karcolásoktól.

Érdekes megoldás az PicoPix 3610 vezérlésére szolgáló touchpad, amelyet az eszköz tetején találunk meg. Az érintőfelület jobb és alsó élére görgetősáv is került, felső peremére pedig az Android rendszernél megszokott home, vissza, és beállítások gombokat. A navigációra lehetőség van továbbá távirányítóval, illetve az ingyenesen letölthető Android és iOS alkalmazással is. Utóbbi gyakorlatilag a touchpadet jeleníti meg, néhány plusz funkcióval kiegészítve, mint a hangerőgombok és a virtuális billentyűzet, amely miatt önmagában megéri telepíteni az appot, hiszen a kurzorral klikkelgetni a kivetített billentyűzet betűin meglehetősen időigényes.

Ami kell az adott, de az alkalmazásbolt hiányzik

A pöttöm projektoron tehát Android rendszert találunk, ám ez a bekapcsolás után még közel sem egyértelmű. Először ugyanis egy vízszintesen lapozható menürendszer jelenik meg, amiben olyan alapvető funkciók érhetők el, mint a videók, képek, illetve zenék listája, a beállítások, a forrás (amennyiben HDMI-ről vagy A/V bemenetről vetítenénk), illetve a már ismerősebb Android felületre vezető ikont is itt találjuk. Erre rábökve egy jellegzetes 2.3-as app-fiókba jutunk, meglehetősen szerény választékkal, noha figyelembe véve, hogy alapvetően egy videók és prezentációk vetítésére szánt eszközzel van dolgunk ez nem katasztrófa, hiszen a YouTube, a böngésző, valamint a Yozo Office alkalmazást megtaláljuk rajta, így weboldalakat, videókat, képeket és különböző típusú dokumentumokat is kivetíthetünk.

Ennek dacára a Google Play Store azért elfért volna az alkalmazások között, ám azt sajnos nem találjuk meg az Philips készülékén. Ez azonban korántsem jelenti, hogy ne bővíthetnénk az eszközön található appok listáját, azokat ugyanis apk fájlból továbbra is installálhatjuk, amihez - mintegy bátorításként - egy ApkInstaller nevű alkalmazást is találunk az alapértelmezetten telepített szoftverek között, így ha egy-két lépéssel tovább tart is, de gyakorlatilag minden olyan appot telepíthetünk a projektorra, amely a 2.3.1-es Android rendszerrel kompatibilis, ehhez pedig 4 gigabájt belső memória áll a rendelkezésünkre. A PicoPix 3610 játékra ennek ellenére nem a legalkalmasabb, mert bár a hardver megbirkózna az egyszerűbb címekkel, a kurzoros irányítás kevés helyen működik.

A vezérlés továbbá a UI más területein sem a legkifinomultabb, a touchpad - legyen az a projektor tetején lévő fizikai, vagy a mobil app virtuális felülete - gyakran pontatlan, és a szélén a görgetés is jóval nagyobb ugrásokat eredményez a vártnál, emiatt pedig a maga a rendszer is sokszor döcögősnek, instabilnak tűnik. Távirányítóra váltva ugyanakkor az ilyen problémák egy csapásra eltűnnek, cserébe azonban a görgetés és a kurzoros kiválasztás helyett egyenként kell lépegetnünk.

Kis projektor, nagy kép - legalábbis sötétben

A kis méret ellenére a PicoPix 3610-zel akár háromméteres képátlóval is vetíthetünk, noha ekkora mérethez már érdemes rendesen besötétíteni. A projektor maximális fényereje ugyanis mindössze 100 lumen, ami a hasonló méretű készülékek között jónak mondható, ám a nagyméretű képeket nappali fényben már igen halványan jeleníti meg. Aki azonban nagyjából másfél méteres képpel is beéri, annak világosabb környezetben sem akad majd gondja. A kép alapvetően szép, felbontása 854x480 pixel, ami bár messze elmarad az egyre általánosabbá váló Full HD-tól (a 4K-ról nem is beszélve) és az 1000:1-es kontrasztarány sem dönt majd rekordokat, aki nem borzad el egy PAL szabványú televízió látványától annak teljesen kielégítő élményt nyújt majd, akár filmnézéshez is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Természetesen erre a célra hasonló áron már jóval nagyobb felbontású, és fényerejű projektorok is vásárolhatók, ám esetükben mindez a hordozhatóság rovására megy. A Philips apró készülékével - amelyet a miniprojektor.hu-tól kaptunk kölcsön - ráadásul nemcsak a plusz méret és súly, de a számítógép hurcolása is megspórolható, mivel a rajta futó Android gyakorlatilag minden feladatot képes ellátni, ami a prezentációk vagy egyéb vetítések során felmerülhet.

Emellett persze más eszközök képét is megjeleníthetjük vele, a kis projektoron ugyanis Mini HDMI, A/V, USB, illetve fejhallgató-csatlakozót is találunk rajta, továbbá egy SD/MMC kártyaolvasót, valamint az alján egy menetes foglalatot, amelynek segítségével a kis vetítőt állványra rögzíthetjük.

Drágább mint a vetélytársak, de okosabb is

Az akkumulátor magas fényerővel másfél órát bír, azt kicsit lejjebb tekerve pedig ez két órára is kitolható, amibe akár egy-egy film is beleférhet. Ami viszont a filmek és tévénézés közben is zavaró lehet, az a kütyü rendkívül hangos hűtése. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy az egyes videók hangját is túlharsogja, a csendesebb pillanatoknál a ventilátor zúgása kíméletlenül visszarántja az embert a valóságba. A hangszórók a kis méret ellenére viszonylag élvezhető minőségben szólnak, a mélyekről azonban sajnos le kell mondani, így ha a hangminőség is számít, érdemes külső hangfalakat használni. A hangos hűtés ráadásul úgy látszik még mindig kevés, nagyjából egyórás használat után a készüléket legfeljebb konyharuhával lehet megfogni.

A Philips PicoPix 3610 ára 135 ezer forint körül mozog, és bár képminőség tekintetében már jóval olcsóbban is találunk hasonló képességű projektorokat, cserébe a prezentációkhoz nincs szükség külön számítógépre, így nem kell laptopot is magunkkal hurcolni. Bár kifejezetten filmnézésre érdemesebb - hasonló áron - egy termetesebb, cserébe viszont jobb képességű eszközbe fektetni, a Philips pikoprojektora is elfogadható élményt nyújt, amit csak a ventilátor búgása tör meg időnként. A kezeléshez érdemes a távirányítóra hagyatkozni, néha felkapva az okostelefont ha a billentyűzetre lenne szükség, de a navigáció a virtuális vagy fizikai touchpaddal sem jelent komoly nehézséget. Összességében tehát egy saját korlátai között jól használható projektorról van szó, ami az Android rendszernek köszönhetően a legtöbb prezentációban önállóan is megállja a helyét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról