Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 31. 10:55

A gyengülő jennek köszönhette a növekedést a Sony

Enyhén növekedett a Sony bevétele a harmadik naptári negyedévre eső második pénzügyi negyedévben, a cég azonban nettó veszteséget volt kénytelen jelenteni. Az okostelefon-eladások a piaci átlag alatt nőttek.

18,05 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat ért el a Sony a most lezárt második pénzügyi negyedévben, ami éves szinten nagyjából 10 százalékos növekedést jelent jenben számolva. Ez azonban némiképp csalóka, nem a Sony táltosodott meg hirtelen,  hanem az árfolyammozgások segítették nagyobb bevételhez a vállalatot, az árfolyamhatást kiszűrve a Sony bevétele 9 százalékkal csökkent tavalyhoz képest. Ennél sokkal rosszabb hír, hogy az üzemi eredmény megfeleződött, 30 milliárd jenről 14,8 milliárdra (150 millió dollárra), nettó szinten pedig 19,3 milliárd jenes (196 millió dolláros) veszteséget jelentett a Sony, ami magasabb a tavalyi 15,5 milliárdos veszteségnél.

Kazuo Hirai, elnök-vezérigazgató

Se kamera, se fényképező, se videojáték, de telefon se nagyon

A japán vállalat legtöbb üzletága gyenge teljesítményt nyújtott. A fényképezőkkel és kamerákkal foglalkozó részlegnél például 7 százalékkal csökkent a bevétel jenben, mivel az okostelefonok terjedése miatt a fényképezőgépek és videokamerák iránt világszerte csökken a kereslet, és ez a Sonyt is érinti. Digitális fényképezőből 2,8 milliót adott el a Sony, míg egy évvel korábban több mint 4 milliót, videokamerából pedig csupán 600 ezer darabot, ami harmadával kevesebb mint a tavalyi azonos negyedév szintje. Nem csoda, hogy a részleg működése veszteségessé vált, pedig egy éve még profitot termelt.

A videojáték-részleg elsősorban a szoftvereladásoknak köszönhette 5 százalékos bevételnövekedését. Az asztali és a mobil PlayStationök forgalma egyaránt visszaesett, a tavalyi 3,5 millió után most csak 2 millió asztali konzolt adott el a cég, a magyarázat szerint elsősorban a PS2 (!) iránti kereslet visszaesése miatt. A mobil konzolok piacán sem volt rózsás a Sony helyzete, az 1,6 millió Vita/PSP helyett most csak 800 ezer fogyott világszerte. Ezzel szemben a szoftvereladások nagyot nőttek, egy évvel korábban 60 millió, most 93 millió játék kelt el a Sony konzoljaira. A videojáték-divízió enyhe veszteségbe csúszott, a Sony szerint leginkább a PS Vita árcsökkentése miatt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Elég jól szerepelt a mobilkommunikációs üzletág, ahol majdnem 40 százalékkal nőtt az árbevétel, jobbára az árfolyam-hatás miatt - ezt kiszűrve csak 4 százalék volt a bővülés. A Sony azonban nem tudott a piaci átlaggal együtt nőni, a tavalyi 8,8 millió után most csak 10 millió Xperiát adott el, ami csak 13 százalékos bővülést jelent egy közel 39 százalékkal bővülő piacon, így nem volt elég ahhoz, hogy a cég bekerüljön az öt legnagyobb okostelefon-gyártó közé. A PC-eladások ugyanakkor csökkentek, 2 millió darabról 1,5 millióra. Ennél sokkal fontosabb, hogy a mobilos és PC-s részleg továbbra is veszteséges, igaz, a deficit sokkal kevesebb mint egy évvel korábban, mindössze 9 millió dollár.

Szenved a lakossági elektronikai részleg

A konzumelektronikai részleg 11 százalékkal növelte forgalmán (ez konstans árfolyamon 12 százalékos csökkenés). A tévék forgalma 3,5 millió darabról 3 millióra csökkent. A vállalat vérrel-verítékkel próbálja nyereségessé tenni a lakosságo elektronikai üzletágat, ez a júniusban véget ért negyedévben hosszú idő után sikerült is, most azonban megint veszteséget jelentett. A részleg  üzemi vesztesége 12,1 milliárd jen, azaz nagyjából 123 millió dollár volt, ami csak azért kevesebb a tavalyinál, mert az átszervezési költségek csökkentek és a cég csökkentette a tévégyártó részleg költségeit, például kiszervezéssel. Az üzemi veszteségből 9,5 milliárd jennel vette ki a részét a tévégyártó tevékenység.

A gyenge eredmények miatt a japán elektronikai vállalat egész éves profitelőrejelzését is visszavágta. A friss prognózis szerint 170 milliárd jen (kb. 1,7 milliárd dollár) lesz a cég éves operatív profitja, ami jóval alacsonyabb az elemzők 200 milliárd jen közeli várakozásainál. Elemzők szerint a cégnek egyszerűen el kellene hagynia a konzumelektronikai piacot, ahol láthatóan egyre kevéssé tud érvényesülni a riválisok mellett. "Továbbra sem látok  megalapozott és hihető stratégiát a Sony elektronikai üzletágának újraélesztésére" - mondta a Reutersnek Makoto kikuchi, a Myojo Asset Management elemzője. A Sony eredményei éles kontrasztban állnak például a Panasonicéval, amely egyre távolodik a lakossági elektronikától és a most lezárt negyedévet a vártnál jobb eredményekkel zárta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról