:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 9. 14:50

A TPC-H benchmarkban villogott a SPARC T5-4

November végén új teszteredményt publikált az Oracle, a SPARC T5-4 gépének teljesítményét a TPC-H tesztben mérte le, mégpedig a 10 ezer gigabájtos adatméreten. Az eredmény látványos, igaz, kevés a versenytárs.

A TPC-H egy döntéstámogatási rendszer működését szimuláló benchmark, amely a készítők szerint széles iparági relevanciával bír. A feladat egy üzleti elemzési környezet működését modellezi, ahol folyamatosan módosítják az adatokat, és azokon komplex lekérdezéseket futtatnak, hogy egy képzeletbeli vállalkozás kritikus üzleti döntéseihez szolgáltassanak adatokat. A teszt az óránként lefuttatott lekérdezések eredményét adja meg, értelemszerűen minél magasabb ez a szám, a rendszer annál nagyobb teljesítményű. A TPC- tesztet többféle méretű adaton végzik, a benchmark felett bábáskodó Transaction Performance Council 100, 300, 1000, 3000, 10000, 30000 és 100000 gigabájtos kategóriában tart nyilván érvényes eredményeket.

A SPARC T5-4 szerver tavasszal jelent meg, az új generációs processzor köré összesen négy gépet épít az Oracle, egyenként 1, 2, 4 vagy 8 processzorral. A T5-4, ahogy a neve is mutatja, négy processzort tartalmaz, ami összesen 64 párhuzamosan dolgozó processzormagot és 512 utasításszálat jelent. Az 5U kivitelű házban helyet foglaló gép maximális kiépítésben 2 terabájt rendszermemóriát kezel.

268 ezer dolláros vas, 900 ezres tároló, és még a szoftver

Az Oracle már publikált T5-4 teszteredményt a TPC-H benchmarkban a nyáron, akkor azonban a 3000 gigabájtos versenyszámban indította a szervert. A 409 ezer lekérdezés/óra feletti eredmény jól mutatta, az előző generációs T4-4 szerverhez képest mekkorát nőtt a teljesítmény, a közvetlen elődnek tekinthető rendszer ugyanezen a teszten 205 ezer lekérdezést futtatott egy óra alatt, vagyis a teljesítménynövekedés majdnem pont 100 százalék volt. Figyelemre méltó volt a SPARC T5-4 ár/teljesítmény mutatója, a 3,94 dolláros QphH érték a takarékosabb x86 szerverekéhez közelít.

A 10 ezer gigabájtos tesztben a SPARC T5-4 eredménye ennél némileg alacsonyabb, 377 ezer lekérdezés egy óra alatt, amivel így is toronymagasan megelőzi a kategóriában idén indított egyetlen versenytársát, a nyolc darab Xeont tartalmazó HP ProLiant DL980 G7-et. Ennek az eredménynek az eléréséhez egy listaáron 268 ezer dolláros szervert használt az Oracle. A tárolóinfrastruktúra, ahogy az ilyen tesztekben megszokott, irreális kiépítésű, több mint 76 terabájt flash memóriát taralmazó rendszer, amelynek listaára a 900 ezer dollárt közelíti, ezekhez jön még 944 ezer dollárnyi szoftverköltség - a számítás jól mutatja, hogy az üzleti környezetben használt gépek esetén a vásárlásokban még ilyen extrém hardverkonfigurációk esetén is mennyit számít a szoftver.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tesztelt konfiguráció ára így listaáron három éves követéssel 2,5 millió dollár körül van, amelyből az Oracle saját bevallása szerint 780 ezer dollárt közelítő kedvezményt ad, így a 3 évre vetített birtoklási költség 1,7 millió dollárra jön ki. Ez azt jelenti, hogy a tesztelt konfiguráció ár/teljesítmény mutatója, az ár és a teljesítmény hányadosa 4,65 dollár/QpmhH-ra jön ki, amivel a ProLiant DL980 G7 elé kerül a SPARC T5-4.

Több processzorral is lassabb a ProLiant

A HP gépe több (8) processzort és magot (80) tartalmaz, de csak 160 szálat futtat párhuzamosan. A rendszer teljesítménye 158 ezer lekérdezés/óra körül van, vagyis a teljesítménye kevesebb mint fele az Oracle gépnek. A két szerver hardverköltsége szinte megegyező, 268 ezer dollár, a HP viszont lényegesen olcsóbb, 400 ezer dollár alatti tárolóinfrastruktúrát vetett be és a tesztkörülmények dokumentációja alapján flash memória helyett hagyományos diszkeket használt. A szoftverlicencek terén is takarékosabb a HP gép, a SQL Server és Windows Server licencek 541 ezer dollárba kerülnek "mindössze", pedig az Oracle a Solarist ingyen adja saját rendszeréhez és a támogatása is benne van a hardvertámogatás árában. A tesztelt ProLiant DL980 G7 teljes költsége kedvezmények levonása után nagyjából 1 millió dollárra jön ki.

A 10 ezer gigabájtos kategóriában a SPARC T5-4 és a ProLiant DL980 G7 mellett nincs más, érvényes pontszámmal rendelkező, nem fürtözött konfigurációt használó "versenyző" jelenleg, a korábban publikált eredmények legújabbika is 2009-es.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.