Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 7. 14:12

Rengeteg pénzhez jutott a MongoDB

Rengeteg friss tőkét von be a MongoDB, amelyből a "big data" feladatok alatt használt egyik legnépszerűbb adatbázis további fejlesztéseit és az ügyfélszolgálat megerősítését finanszírozza.

150 millió dollár friss tőkét vont be a MongoDB, az egyre népszerűbb, nyílt forrású dokumentumorientált adatbázist fejlesztő cég. A The Register bennfentesektől származó információi szerint a tranzakció mintegy 1,2 milliárd dollárra értékeli a céget - ez több, mint amennyit a Sun Microsystems 2008-ban a MySQL-ért fizetett.

150 millió dollár a nagyoktól

Hatalmas mennyiségű pénzhez jutott a MongoDB. A 2007-ben még 10gen néven alapított vállalat irányítja a nyílt forrású, GNU Affero licenc alatt elérhető multiplatformos adatbázist, amely leginkább nagy mennyiségű szöveges információ tárolására szakosodott, és elsősorban "big data" jellegű feladatok alatt elterjedt. A MongoDB hanyagolja a relációs adatbázisok szokásos táblaalapú megközelítését, helyette a nem strukturált adatok hatékonyabb kezelésére fókuszál. A legnépszerűbb "NoSQL"  szoftverrwe mára számos nagy webes szolgáltató építi backendjét, köztük az eBay, a Foursquare, a SourceForge, a MetLife és a New York Times is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 10gen 2009-ben változott át MongoDB-vé és azóta nyújt vállalati szintű támogatást a szoftverhez. A cégbe olyan befektetők szálltak be eddig mint az Intel Capital, a Red Hat, a Sequoia Capital, valamint a New Enterprise Associates. A befektetők ezt megelőzően 81 millió dollárt hoztak össze a MongoDB-nek, a most lezajlott körben pedig további 150 millió dollárhoz jutott a cég, a korábbi befektetők mellett ezúttal olyan IT-ipari óriások is beszálltak mint az EMC, a SalesForce.com.

Új fejlesztések

A 150 millió dollár új tőkével javíthatjuk a MongoDB szervezeti működését, miközben csökkenthetjük az érettség terén mutatott hátrányunkat a bejáratott adatbázis-kezelőkhöz képest. Nagyon nagy munka lesz kiépíteni a menedzsment-portfóliónkat és továbbfejleszteni az alapterméket, és az új erőforrások bevonásával nagy erőkkel vághatunk neki a terveink végrehajtásának" - mondta Max Schireson, a MongoDB vezetője. A vállalat azt ígéri, a bejáratott relációs adatbázisokéhoz mérhető stabilitású és biztonságú terméket és menedzsment-eszközöket fejleszt majd. Emellett cél az ügyfélszolgálat megerősítése is, amire szükség is lesz, ha az adatbázis népszerűsége a korábbi ütemben ível felfelé, és a felhasználók száma is olyan ütemben nő.

A MongoDB szerint a NoSQL jellegű adatbázisok iránti kereslet egyre erősebben nő, a NoSQL jellegű adatbázisok pedig a relációs adatbázis-kezelők kárára terjeszkednek ezen a területen. "A felhős mobilos és webes alkalmazásoknál az adatbázis-fejlesztőknek nagyobb rugalmasságra van szüksége annál, amit a relációs adatbázisok nyújtani tudnak" - fogalmazott Schireson. "A fejlesztők lelkesek a noSQL adatbázisok jövőjével kapcsolatban. Egyszerű és könnyen kezelhető dokumentummodellekre van szükségük, hogy nagy mennyiségű és összetettségű adatokat kezeljenek." A MongoDB mögött komoly iparági összefogás alakult, az IBM például kompatibilissé teszi DB2 adatbázisát a MongoDB-vel, a Microsoft pedig saját Azure felhőjében teszi lehetővé a futtatását immár 2 éve.

Nagyobb durranás mint a MySQL?

A The Registernek nyilatkozó anonim források szerint a tőkebevonás 1,2 milliárd dollárra értékeli a MongoDB-t, ami magasabb a MySQL-ért kifizetett 1 milliárd dolláros vételárnál is. A legnépszerűbb nyílt forrású relációs adatbázist 2008-ban vásárolta fel ennyiért a Sun Microsystems, amely két évvel később beolvadt az Oracle-be. Természetesen a pénzügyi értékelés semmit nem mond a technológia fejlettségéről, azt azonban jól mutatja, mekkora növekedései lehetőség előtt áll az idén "néhány tízmillió dolláros" bevételt elérő MongoDB.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról