Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 3. 12:52

Öntisztító kúrába kezdett a magyar warez

Az egyik legismertebb magyarországi torrentoldalon a héten jelent meg a hír, hogy a jövőben nem támogatottak a nem szabványos tömörítéssel és kiadási formátummal készült anyagokat, s többek közt a kamerás felvételek is tiltólistára kerültek.

A bitHUmen torrentoldal a hazai fájlcserélő társadalom tükre is, hiszen hosszú évek óta kiegyensúlyozottan működik minden razzia és változás ellenére. Az oldal nem csak egyszerű letöltőhely, hanem egyben tartalomszolgáltatás is, ami ingyenesen és valójában törvénytelenül, de a felhasználói igényeket elégít ki. Az oldal funkciói az otthoni médiafogyasztási igényekhez igazodnak.

A trackeren megjelenő hír szerint az oldal vezetősége hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy megpróbál gátat szabni a gombamód szaporodó, különböző tömörítés eljárással feltöltött, általában rossz minőségű filmeknek. Ennek az első lépése pedig az, hogy kitiltják az oldalról a moziból származó releaseket. - írja az ASVA.info blog.

Viszlát, gagyi!

Ugyanezt a lépést a másik hazai torrent-nagyhatalom, az nCore már jó ideje megtette, igaz ott kifejezetten a kamerás felvételeknek és a külföldi forrásból származó videót magyar mozis hanggal ötvöző verzióknak tettek keresztbe. A kamerás verziót kézi eszközökkel rögzítik, ilyenkor nem csak a hangban lesz benne a popcornos zacskó csörgése és a közönség kacarászása, hanem adott esetben a kép is mozoghat, remeghet és néha beköszönhet egy késő néző sziluettje is. Lehet bárki nagyon kíváncsi egy új filmre, az valóban méltatlan, hogy bármilyen alkotást ilyen rossz minőségben nézzen meg. Ennél valamivel jobb a TS, azaz telesync, amikor a hangot a nagyothallóknak kialakított aljzatból veszik fel, illetve a TC, amikor a képet is már digitálisan másolják át a mozigépből, de ez a legritkább esetben fordul elő. Az itthoni piacon pedig gyakori, hogy a külföldi jó minőségű képre illesztik rá az ipari diktafonnal felvett magyar szinkront.

Az ilyen kiadások egyrészt mérhetetlenül igénytelenek, másrészt a fájlcserélő közösségek “romantikus” elveivel is szembe mennek, nem csak a filmforgalmazónak károsak, de a nézőknek is kínosak. A laikus letöltők csalódottak lesznek, amikor egy pixeles, zajos, élvezhetetlen kópiát kapnak - tekintsünk el attól a részlettől, hogy itt valójában kalózkodásról van szó. A torrentoldalak hosszú évek óta követendő példái lehetnének a filmforgalmazásnak, hiszen az ajánlórendszereik, a kereső, az értékelések, a streamelhetőség, a különböző verziók támogatása, a feliratok, a felhasználói visszajelzések, fórumok mind olyan eszközök, amiket szívesen látna bárki a legális, fizetős szolgáltatásokban is. Furcsa, de odáig jutottunk, hogy a kalózoldalak számára is presztízskérdés lett, hogy a tartalmat ne csak könnyen, de jó minőségben is kínálják.

A kamerás felvételek az igényesség mellett egy másik szinten is problémát okoznak. A kiadók és forgalmazók kifejezetten érzékenyek arra, ha egy adott régióban a mozipremier előtt vagy ahhoz nagyon közel jelenik meg a warezoldalakon egy-egy film. A Blu-ray vagy DVD-kiadás után már kevésbé érzik fájdalmasnak a forgalmazók az illegális kópiák terjedését, de a pre-release kiadásokról talán jogosan úgy gondolják, hogy rontják a mozik forgalmát, ezáltal az ő bevételeiket csökkentik. Több esetben a kiadók úgy büntették már Magyarországot, illetve más renitens régiókat, hogy az adott filmek itt még később jelentek meg. A Warner és a Disney is szankciókat alkalmazott a kalózverziók miatt hazánkkal szemben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az nCore után a bitHUmen döntésével már széles körben elindulhat egy olyan tendencia, aminek eredményeképp a kamerás és egyéb gyenge minőségű kópiák kikopnak, bár az egyéb, például SMS-warez oldalakon még jó ideig számolni kell ezekkel. Legfőképp azért, mert a fizetős oldalak legjobb figyelemfelkeltő kampányai arra épülnek, hogy a mozipremierek kampányainak farvizén az első kamerás felvételekkel vonzanak be ügyfeleket.

Evolúció

A tisztulás egyébként az egészséges fejlődés fontos lépése is lehet az online tartalomterjesztési ökoszisztémában, amiben a fájlcserélők mellett szerencsére ott vannak a legális szolgáltatók is. A felhasználókban a kényelem mellett egyre többször megjelenik a minőség igénye, a széles választék igénye, az azonnali hozzáférhetőség igénye is. Ezt ma Magyarországon nem képes teljesíteni egyetlen szolgáltató sem, de amennyiben a Google, Amazon vagy a Netflix valaha nálunk terjeszkedik majd, akkor a terep elő lesz készítve számukra.

Egyelőre tényleg szűk a kínálat, de van remény, többek közt a jó hírek közé tartozik az is, hogy a magyar fejlesztésű okostévés tartalomszolgáltatással foglalkozó Fuso megállapodott az egyik legnagyobb amerikai forgalmazóval, a Miramaxszal, így a jövőben előfizetéses rendszerben nézhetjük a népszerű popcorn-mozikat a Fusót futtatni képes okostévéken. Lázár Csaba, a cég alapítója szerint ez csak a kezdet, további megállapodások is kilátásban vannak a Samsung, LG, Sony tévéken, bizonyos androidos és iOS-es eszközökön futó Fuso katalógusának bővítésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról