:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 30. 10:51

Jön a Google Glass fejlesztői csomag

A Google Glass ugyan már elvileg megszerezhető, de az idén tavaszi indulás a nagy hype ellenére is csak egy legyintés volt, amivel a cég a fejlesztők figyelmét próbálta felkelteni. Egyelőre a Glass csak egy játékszer, egészen idáig csak a formaterv és az alapvető működés tesztelése zajlott.

A Google azonban következő fokozatba kapcsol és kinyitja a platformot valóban, hogy az megmutathassa a benne rejlő potenciált. Vagy persze, hogy kiderüljön, az egész projekt nem működik. Mostanáig a fejlesztők az eszköz hackelése nélkül csak nagyon korlátozott módon használhatták az eszközt. A Glass képes volt limitáltan hangutasításokat kezelni, az alkalmazások küldhettek push értesítéseket, a Glass küldhetett képeket, videókat hangot az úgynevezett Mirror API-n keresztül, de ezen felül nem sok kreatív megoldást támogatott a Google.

GDK

Hosszú ideje ígéri a cég, illetve várja a fejlesztői közösség a “GDK”-nak becézett Glass Developer Kitet, ami végre lehetővé teszi, hogy teljesértékű, komplex alkalmazások szülessenek, amik valóban a Glass-on futnak és nem csak az okostelefonon lévő alkalmazások üzengetnek át az eszközre. A legtöbb fejlesztőnek a Mirror API csalódást okozott, nem véletlenül. A demóban olyan képességek is feltűntek, amiket a Mirror API egyáltalán nem támogatott és a piacon lévő prototípusokkal sehogyan nem lehetett megvalósítani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Most végre megtörhet a jég, heteken belül publikálja a Google a GDK-t és kezdődhet az igazi app-fejlesztés, az új form faktor igazi megismerése. Érdekes, hogy a Google egyébként az I/O konferencián és azt követően arra is bátorította a fejlesztőket, hogy kerüljék meg a gyári korlátozásokat és használjanak sztenderd Android SDK-t, futtassanak normál androidos appokat a Glass-on. Ez természetesen csak egy nagyon kényszermegoldás volt, talán a sugalmazás célja csak annyi volt, hogy a GDK megjelenésig valamivel lekössék magukat a fejlesztők.

Okosabb valóság

A hamarosan debütáló GDK végre enged hozzáférést a Glass szenzoraihoz is, használható lesz az appok számára az iránytű, a giroszkóp, a gyorsulásmérő és minden más alapvető hardver. Másik oldalról pedig az appok képesek lesznek majd komplex OpenGL-alapú grafikát renderelni az eszközön, ami komoly előrelépés a mostani korlátozott HTML5 alapú kártyákhoz képest. Ezzel megnyílik az út a valós-idejű kiterjesztett valóság appok előtt, jöhet a navigáció és a Terminátor filmekből ismert elemző felület is akár. Az Ingress-hez hasonló játékok előtt is megnyílik az út, de a lehetőségeknek valójában csak a fejlesztői fantázia szab határt.

Az elmúlt hónapokban a feltört Glass-okra készült appok példájából már látszik, hogy az eddig bemutatott gyári felülethez képest egészen különböző megközelítések is léteznek a felhasználás módját és a UI-t tekintve is. A hamarosan megjelenő GDK-ról és a Glass-fejlesztéshez szükséges egyéb tudnivalókról a hivatalos oldalon lehet további részleteket megtudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.