Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 11. 09:16

ZFS Storage Appliance ZS3: íme, az Oracle új tárolói!

Bejelentette új tárolóit az Oracle, a ZS3 a ZFS Storage Appliance sorozat harmadik generációját képviseli. Gyakorlottabbak ebből már kitalálhatják, Solaris operációs rendszert futtató tömegszerverek adják az alapokat.

Megérkeztek az Oracle legújabb tárolói, a ZFS Storage Appliance ZS3 család két taggal áll a vevők rendelkezésére: a ZS3-2 a kisebb, olcsóbb verzió, a ZS3-4 pedig a nagyobb és persze drágább.A tárolókban közös, hogy a hátteret Xeon processzorok és Solaris operációs rendszer biztosítja, utóbbinak ZFS fájlrendszerét a Sun annak idején annyira jónak találta, hogy önálló tárolócsaládot épített rá, az Oracle pedig látott benne annyi fantáziát, hogy folytassa a fejlesztést.

A hardverek

A midrange kategóriás ZFS Storage Appliance ZS3-2 és ZS3-4 kiviteltől függően megvehető egy- vagy kétkontrolleres fürtözött HA felépítéssel. A kisebbik modellben 2,1 GHz-es nyolcmagos Xeonok dolgoznak 512 gigabájt DRAM cache társaságában, a nagyobb változatba viszont 2,4 GHz-es tízmagos processzorok kerülnek, a maximális DRAM cache pedig 2 terabájt. A cég nagyon büszke a cache-elési algoritmusra, amelynek köszönhetően az I/O igények akár 70 százaléka kiszolgálható a DRAM-ból.

A ZS3 egyébként három külön cache-sel rendelkezik, a kontrollerekben a DRAM mellett van az olvasási műveleteket gyorsító flash memória, amelynek mérete legfeljebb 12,8 terabájt (kétkontrolleres, aktív-aktív konfiguráció esetén), valamint a diszkfiókokban is vannak flashmemóriás meghajtók az írási műveletek gyorsítására. Az olvasási cache olcsóbb MLC chipekből áll, míg az írási cache SLC kategóriás vállalati SSD-kből épül fel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindkét rendszerhez azonos diszkfiókok csatolhatók, a kisebbik modell legfeljebb 8 fiókkal bővíthető 768 terabájtig, a nagyobbik tároló viszont 36 fiókot is elbír, ami 3,5 petabájtos maximális kapacitást jelent. Egy-egy fiók legfeljebb 24 meghajtót tartalmazhat, amelyek közül maximum 4 darab lehet az írási műveleteket gyorsító SSD - feltehetően ennél több flashmemóriás meghajtó telítené a kontroller felé rendelkezésre álló sávszélességet, ezért nem támogatja a használatukat az Oracle. Kétféle fiók kérhető, egyikbe 3,5", a másikba 2,5" SAS meghajtókat lehet építeni.

A ZS3 "egységes" tároló, fájl- és blokkszintű elérést egyaránt kínál. Előbbihez támogatott az NFS v2/v3/v4, CIFS, HTTP, WebDAV, FTP/SFTP/FTPS protokoll, utóbbihoz pedig az iSCSI, a Fibre Channel, az iSER és az SRP. A tárolóhoz 10 GbE, 8 Gb FC és QDR InfiniBand interfészen lehet csatlakozni.

Oracle adatbázishoz tervezve

Az Oracle már évekkel korábban világossá tette, nem úszik az árral, nem célja a tömeggyártókkal (HP, IBM, EMC, Hitachi) versenyezni, csak olyan termékeket akar kínálni, amelyek együttműködnek saját alkalmazásaival és a lehető legnagyobb teljesítményt hozzák ki belőlük. Ennek megfelelően a ZS3-ba is bekerült egy sor olyan funkció, ami kimondottan Oracle adatbázis alatt hivatott a teljesítményt növelni. Az Oracle Intelligent Storage Protocol (OISP) segítségével a tárolók például automatikusan a legjobb teljesítményre állnak be Oracle Database 12c alatt: az OISP-n keresztül az adatbázis olyan metaadatokat at át a tárolónak, amelyek segítségével az finomhangolni tudja a működését. A cég szerint ezzel mellőzhető az időigényes "kézi tuning", persze a lehetőség továbbra is megvan rá.

A Database 12c a "heat map" révén ismeri az egyes adatterületek elérésének sűrűségét és a különféle gyakorisággal elért részeket különféle tömörítéssel tudja kezelni - a ZS3 többféle algoritmust támogat, egyensúlyozva a teljesítmény és a kapacitástakarékosság között.  Az Exadatában mutatkozott be a Hybrid Columnar Compression (HCC), amely képes a rekordokat oszlopokba rendezni és ezáltal nagyobb hatékonysággal tömöríteni - a cég 5-50x arányról beszél. A HCC adatok életük során tömörítve is maradnak, miáltal a tárolón kevesebb helyet foglalnak, de a szerver felé továbbításuk is kevesebb időt vesz igénybe. Ezt a képességet a ZS3 is támogatja, vagyis ha ilyen tároló működik az Oracle adatbázis alatt, alkalmazható a Hybrid Columnar Compression is.

A ZS3 tárolók áráról az Oracle közleménye nem tesz említést, a Storage Performance Council SPC-2 tesztjén 17244 MBPS benchmark-eredményt elérő ZS3-4 konfiguráció listaára 631 ezer dollár, kedvezményekkel csökkentett ára pedig 388 ezer dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról