Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 4. 12:38

Továbbra is veszteséges a magyar Vodafone

Továbbra is negatív a Vodafone Magyarország mérlege, a cég a márciusban véget ért 2013-as üzleti évében sem tudott kilábalni a veszteségből, bár a távközlési különadó kivezetése révén valamelyes javult a cég deficitje.

Immár harmadik éve nem tud kilábalni a veszteségből a legkisebb magyar mobilszolgáltató, a Vodafone Magyarország - derül ki a cég augusztusban közzétett 2013-as üzleti évről szóló éves pénzügyi jelentéséből. A cég főbb pénzügyi eredményei az előző üzleti évben gyakorlatilag változatlan árbevétel mellett minimális mértékben javultak ugyan, de ez leginkább a távközlési különadó kivezetésének hatásaként értékelhető.

A nyilvánosan elérhető eredménykimutatás szerint a Vodafone Magyarország Zrt. a 2013-as üzleti évben csaknem 3,3 milliárd forintnyi adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, vagyis a cég vesztesége éves szinten csökkent, körülbelül 600 millió forinttal. A társaság üzemi szintű nyeresége mindeközben lényegesen javult, így a tavalyi, 8,46 milliárd forint után 6,96 milliárdra csökkent a deficit. A cég értékesítésből származó árbevétele a 2013-as üzleti évben gyakorlatilag változatlan maradt, a Vodafone-hoz az adott pénzügyi időszakban 123,3 milliárd forint folyt be, szemben az egy évvel korábbi 124 milliárd forinttal.

A legkisebb magyarországi szolgáltató a 2011-es üzleti éve óta folyamatosan veszteséges, akkor 5,3 milliárdos mínuszba futott a társaság. A piaci szereplők közül egyértelműen a hálózatmodernizációt leghamarabb elkezdő angol tulajdonú operátort érintette a legérzékenyebben a távközlési szektor szereplőire kirótt különadó, melyet az Európai Bizottság visszalépése miatt most már biztos, hogy bírói döntés alapján sem kaphatnak vissza a magyarországi piaci szereplők.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György nevéhez fűződő telekomadó tavalyi bevezetésére határozott, kemény kommunikáció mellett gyakorlatialg áremeléssel reagált, illetve a Varga-csomag idén nyári bejelentését követően nem sokkal új szerződési feltételeket tett közzé weboldalán, mely alapján az látszik, hogy az új üzleti ügyfelek terheit növelné a szolgáltató. A Vodafone később tagadta, hogy a "kiegészítő havi előfizetési díj" mértékének bruttó 3175 forintra történő emelésének bármi köze lenne az adójogszabály-változáshoz.

Mindeközben érdekes jogi helyzet alakult ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által sikertelenül lebonyolított frekvenciaaukció kapcsán is. Emlékezetes, hogy a Vodafone Magyarország tavaly 15,67 milliárd forint értékben jutott hozzá egy 2 MHz-es frekvenciablokkhoz, melyet a 3G-s szolgáltatáslefedettség drasztikus növelésére használt fel a cég (az összeget a 2012-es üzleti évben könyvelte el a Vodafone). Bár az aukciót lezáró határozatot a bíróság megsemmisítette, a Vodafone frekvenciaengedélyét továbbra sem vonták vissza, valamint egyik mobilcég sem kapta vissza a befizetett frekvencialicenc-díjat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról