Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 21. 11:22

LG Quad HD: a legtöbb pixel 5,5 hüvelyken

A lehető legtöbb pixel minél kisebb területre való begyömöszöléséért folytatott harc nem áll meg: annak egyik éllovasa, a dél-koreai LG a világ legnagyobb felbontású mobil kijelzőjét mutatta be. A Quad HD panel 5,5 hüvelykjén nem kevesebb mint 2560x1440 pixel található, és csupán 1,21 milliméter vékony.

HIRDETÉS

Nem akármilyen kijelzővel állt elő az LG Display. A vállalat nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint megalkotni a világ legnagyobb felbontású mobil képernyőjét, ami mögött a full HD készülékek is elbújhatnak. Úgy néz ki sikerrel is járt, hiszen a Quad HD jelzővel illetett bemutatódarab 2560x1440 pixelt vonultat fel 5,5 hüvelyken, ami szinte már indokolatlanul nagy, 538 ppi-s pixelsűrűséget jelent. Ez még nem éri el az egyre több TV-nél és monitornál megjelenő 4K felbontást, a “Quad” előtag itt a 1280x720 HD négyszeresére utal. A panel mindössze 1,21 milliméter vékony (a peremnél csak 1,2 milliméter), maximális fényerőssége pedig 430 nit, amit az LTPS (Low Temperature Poly-Silicon) szubsztrát alapnak köszönhet.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kijelző az LG 2011-ben bemutatott AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching) technológiáját használja, amely nemcsak sokkal részletgazdagabb képet ad, de azon a vállalat szerint az egyes pixelek az emberi szem számára már nem is láthatók. Az AH-IPS energiaigény tekintetében is jóval ügyesebben gazdálkodik mint elődei, továbbá a színeket is teljes mértékben, torzítás nélkül képes reprodukálni. Az ilyen panelek emellett erős fényben is jól láthatók, komoly fényerősségük mellé ugyanis kitűnő kontrasztarány társul. A gyártó szerint a Quad HD kijelzők böngészés során az PC-khez hasonlóan a teljes weboldalakat képesek megjeleníteni, ami nagyban megkönnyíti majd a navigációt.

Azonban tabletméretű 4K kijelzőt sem csak merészebb álmában láthat már az ember, tavaly az Ortus Technology nevű japán vállalat egy 9,6 hüvelykes LCD-t fejlesztett ki 3840x2160 pixel felbontással. A panel pixelsűrűsége ugyanakkor jóval elmarad az LG legújabb versenylova mellett, hiszen az a képátlóból adódóan “mindössze” 458 ppi, és a betekintési szög is kimerül 160 fokban. Az LG új panele júliusban bemutatott 5,2 hüvelykes full HD kijelzőjét is letaszítja a trónról, eddig ugyanis 2,2 milliméterével (a pereménél 2,3) ez tartotta a legvékonyabb okostelefon-kijelző rekordját.  Azt egyelőre nem tudni, hogy a Quad HD panel mikor kerül az okostelefonokba, netán nagyobb képátlóval tabletekbe, mindenesetre a karácsonyfa alatt még ne számítsunk rá.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.